Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Уједињењем до отцепљења

Само девет деценија било је довољно да Војводина начини круг од присаједињења Србији до ивице отцепљења. Опште усхићење због остварења вековног сна Срба из Аустроугарске 1918. године, када су Барања, Бачка и Банат најпре „обукли српску кошуљу, па југословенски капут“, данас је замењено стрепњом да би Војводина, захваљујући надлежностима, побројаним у новом статуту, у не тако далекој будућности, могла да скине „српску кошуљу“ и доспе у неприродну федерацију са својом матицом.

Да ли Предлог новог статута (креираног у редовима војвођанског ДС) упркос уставном оквиру, садржи и нијансе имагинарне републике Војводине или је, ипак, реч само о максималној економској аутономији, „пресудиће“ Скупштина Србије. Тек, чињеница је да војвођански аутономаши још од „јогурт револуције“ 1988. нису овако густо збили редове.
Дозираном критиком предложеног статута, којем замера недовољан ниво аутономије, неспорни лидер модерних аутономаша Ненад Чанак (ЛСВ) и његов бивши таст, некада истакнути комунистички кадар Живан Берисављевић, уз подршку бројних невладиних организација, истовремено настоје и да „прогурају“овај акт у српској скупштини, у нади да ће недуго после његовог усвајања уследити и корекција Устава који би, према њиховој замисли, Војводини требало да донесе још виши ниво аутономије. Жељени модел је комунистички Устав из 1974. године. Тадашњи највиши југословенски акт обезбедио је Војводини најопипљивије контуре (прерогативе) државности, од присаједињења до данашњих дана.
На прослави коју је уприличио недавно поводом 35. годишњице Устава из 1974. године, председник Лиге социјалдемократа Војводине недвосмислено је поручио је да би „једини устав који је Војводина икада имала“ требало да буде инспирација за уређење истинске војвођанске аутономије.
Истовремено, актуелни устав, Чанак оцењује као понижавајући за Војводину, али и као „мање зло“ од Милошевићевог устава из 1990. који је, како каже, потпуно укинуо аутономију.
Усвајање Устава 2006. године, подсетимо, испровоцирало је Чанка да изјави како до тада Војводина никада и није била у Србији. По њему, није било српске кошуље, већ само југословенског капута. Најзад, према најновијој оцени лидера ЛСВ, Србија је, заправо, окупирала Војводину.
Своје ставове, заговорници тзв. максималне војвођанске аутономије (за коју никада јавно није прецизирана горња граница) бране на свим „фронтовима“ - од политичког ринга до „Великог брата“. Тако Тодор Гајинов, бивши председник Уставног суда Војводине, подсећа да аутономашка идеја датира још из Краљевине Југославије.
- Већ тада почела је беспримерна експлоатација ове покрајине - истиче управо ових дана Гајинов, наводећи и да је Војводина „у златном периоду аутономије“ од 1974. до 1988. доказала да је способна да управља својим ресурсима.
Насупрот овом гледишту, актуелни председник Уставног суда Србије Слободан Вучетић истиче да док је на снази био Устав из 1974. Војводина је, заправо имала статус државе у држави:
- Такав пример није постојао ни у теорији ни у светској пракси. Републички парламент није имао никакав утицај на законодавну делатност покрајина. То је злоупотребљавано, па је су они у Војводини у свој устав уносили чланове противне републичком уставу, па је тако Војводина у Србији имала више права него сама Србија!
Своју шансу, прву после 1988. војвођански аутономаши видели су у петооктобарским променама. Већ 2001. Скупштина АП
Војводине, којој је председавао Чанак, наручила је од Александра Фире, коаутора Устава из 1974. године, „мали устав“ који је требало да замени још увек актуелни војвођански статут.
По моделу „свог“ устава из Брозовог времена, који је Војводину третирао безмало као републику, Фира са сарадницима срочио је 2002. Основни закон у којем би Војводина имала аутономију по угледу на Аландска острва у Финској. Нису помогла ни упозорења историчара, попут академика Чедомира Попова да Војводина и Аландска острва немају баш никакве сличности, јер овде живи око два милиона људи (70 одсто Срба), а на поменутим острвима једва 25.000 људи и то махом Швеђана.
Предвидео је Фира и дводому скупштину - веће грађана и веће мањинских заједница. У овом другом дому, мањине би имале право вета и у сваком тренутку могле би да блокирају и надгласају српске посланике.
По Фириној замисли, Војводина је требало да има сва три нивоа власти, председника и владу. Због свих ових одредби, Фирин предлог у јавности је одмах добио назив „мали устав“. Одржана је о њему и јавна расправа, али знајући унапред да овај документ не може да прође у покрајинском парламенту, Чанак га никада није ставио на дневни ред. Аутономаши су одлучили да чекају нову шансу.

КАРИНГТОН И МЕМОРАНДУМ
НЕМАЧКИ дипломата Герт Аренс у књизи „Дипломатија на рубу“ открива како је Ненад Чанак још 23. децембра 1991. послао лорду Карингтону и Конференцији о Југославији Меморандум о Војводини. Ту се наглашава како историјски услови из 1945. када је Војводина придружена Србији и Југославији више не важе и да у будућности Војводина мора да постане конфедерална јединица Србије, и ако Србија то не прихвати, независна, неутрална и демилитаризована држава! Територије које је Србија „анектирала“, према захтевима Чанка, такође морају бити враћене новој држави.

МУЛТИВОЈВОЂАНЕРИ
ЗНАЈУЋИ да нема државе без нације и језика, аутономаши у Војводини последњих година лансирали су нови назив за грађане ове покрајине - „војводинци“ и „војвођанери“, а у локалним медијима протежира се тзв. војвођански језик. На питање о шансама „војвођанске нације“, академик Чедомир Попов каже:
- Војводина је на сваки начин „мулти“. Да ли би један Мађар, Словак или Румун пристао да се одрекне свог националног идентитета да би постао припадник „војвођанске нације“? Дабоме да не би. Иде се, онда, на то да се Срби поделе, а то је најопасније.

ИЗ ГОДИНЕ У ГОДИНУ
2002. Омнибус законом Војводина добила аутономију у 20 области
2002. Први пут у својој историји, Војводина добила грб
2004. САПВ усвојила предлог војвођанске заставе
2006. Усвојен Устав Србије који је легализовао војвођанске симболе
2008. Предлог статута којим Војводина добија нови сет надлежности

НС РЕВОЛУЦИЈА
СТРАНКЕ Војвођанског покрета, још 1932. године, дакле само 14 година после присаједињења Баната, Барање и Бачке Србији, уз паролу „Војводина Војвођанима“ усвојиле су Новосадску резолуцију у којој је осуђен државни централизам.
- У Војводини је на делу опште и дубоко незадовољство, а администрација и порески систем порушили су све високе идеале, којима се војвођанско Српство вековима одушевљавало - поручили су тадашњи аутономаши.

ВАСА УМЕСТО ЈАШЕ
БАШ на 90. годишњицу присаједињења Србији, у Новом Саду је из ЛСВ покренута иницијатива да се из центра Новог Сада измести споменик Јаши Томићу, који је уз Светозара Милетића најзаслужнији за остварење вековног сна о уједињењу Срба из Аустругарске са матицом. Повод - не иду заједно титула почасног грађанина Ефраиму Зурофу, директору центра „Симон Визентал“, и Јашина брошура „Јеврејско питање“ још у 19. веку.
Тек на изјаву председника Извршног већа Бојана Пајтића да споменике, ма из ког времена, није упутно склањати, хајка на бронзаног Јашу је стала.

МАЂАРИ ЧЕКАЈУ
ШАНДОР Пал (СЗВМ) каже да је степен аутономије Војводине српско-српско питање које би требало да дефинишу Београд и војвођански Срби.
Иза ових речи, међутим, крије се - територијална аутономија на етничком принципу за Мађаре на северу Бачке. Њу су прошле године дефинисале и усвојиле три најутицајније мађарске странке које предводе Иштван Пастор (СВМ), Андраш Агоштон (ДСВМ) и Пал.
- Није сада моменат да покрећемо то питање, али ми смо спремни да чекамо стрпљиво - истиче Пастор.

http://www.novosti.rs/

 
Коментари (1)
1 петак, 01 мај 2009 21:44
Здравко
Војвођанери је много слично авлијанери па вероватно ни тај израз неће бити примењен, него неки несрпски из доба аустроугарске.Например многи војвођани свињокољ већ зову "диснотор"-по мађарски.
Пошто Жути Србијанци који владају Србијом не желе да је задрже, него да је опљачкају, и опљачкану предају ЕУ. "Војводину ћу да продавам, па ћу да се издржавам".Нисмо ми идиоти па да не знамо ко води конце у агенцији за ПРИВАЋИЗАЦИЈУ И да не видимо београдске мангупе који изигравају бизнисмене, а у ствари су гангстери. Правим Србима у Војводини постаје јасно како су се осећали Срби католици из Дубровника (Српске Атине) кад су у Београду молили да их 1936 не дају из Зетске Бановине Хрватској.Како су се осећали Срби у Црној Гори приликом одвајања Црне горе приликом свакодневног малтретитања и претње губитком посла у Миловој Црној Гори. Како су се осећали Срби из Српске Крајине и Републике Српске при помену уједињења са Србијом.Ако је све ово од 1989 године (две деценије)требало да формира слој београдске буржоазије и заврши њихову првобитну акумулацију капитала, остали београђани онда и треба да остану без Шпајза(Војводине).Нема Србина у Војводини који ће подржати цену кукуруза 7 динара у 2008 години ако је 2007 године била 17 динара,џабе смо Срби . Овакве грешке у Београду почињене намерно краткорочно донеће неку кинту тајкунима извозницима , и држави нешто јефтине хране.Али.
Дугорочно неће остати ниједан Србин у Војводини да каже ишта добро за београђанере. Превише ствари је урађено да се никако не могу бранити, наши непријатељи су нажалост изгледа у праву-неспособни смо да се сами о себи старамо.У књизи др Јована Турлакова "Водич за Србе почетнике"цитира се мађарски дипломата из 1921 године "не постоји национално штетан посао који се у Београду не може завршити за мало новца" Енглези се спрдају да су са 2,5 милиона фунти извели пуч 25-27 март 1941 Данас се зна да је "демократски пуч"( назван од стране Коштунице-као да пуч може бити демократски)- из 2001 године изведен уз помоћ страног новца и извежбан-истрениран- у Будимпешшти.
Ако смо толико малоумни и заборавни, и треба да нестанемо као нација из Европе.Ко још памти спартанце,м атињанењ, венете,дачане,лужичке србе. Мадлена Олбрајт је рекла да није обавезно да Срби имају државу,то се не подразумева.Њу није довео Динкић или Ђелић, све њих је довео неко врло моћан.Није истина да излаза нема, само има оних који не могу да га нађу,и они нажалост владају Србијом.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи