Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Војвођанска сапуница или - ћераће се то још

Као заинтересовани лаик месецима сам пажљиво пратио замешатељство поводом овог новог (H1N1, „мексичког“, „свињског“) грипа и био напросто фасциниран како су о нечему што би морало бити ствар емпирије и чињеница могућа апсолутно опречна виђења. Од тога да је у питању невиђена пошаст (гора од злогласне „шпанске грознице“ након Првог светског рата), која ће оставити десетине милиона жртава широм света, па до тезе да је реч о ујдурми глобалне медицинске мафије око Светске здравствене организације, која у сејању панике поводом једне више-мање редовне епидемије види прилику за енормну зараду и профите. Можда је неким инсајдерима од почетка било јасно шта је по среди, али јавност је била тотално слуђена. Тако сам ја буквално тек јуче схватио да је реч, отприлике, о следећем: овај грип уопште нема већу стопу смртности у односу на онај „сезонски“ (напротив), али је знатно заразнији, па ће захватити ширу популацију, што у крајњем исходу може да резултира укупно нешто већим бројем смртних случајева.

Али има ко да се бави грипом, вакцинама и манипулацијама везаних за ту тему. Мој мотив у овој причи био је више методолошки и теоријско-терапијски. Наиме, ако је у једној, ипак, релативно егзактној науци попут медицине и у једној ствари за коју је непосредно заинтересован цео свет могућа толика конфузија, чему онда да се надамо ми јадни „друштвењаци“ и политички аналитичари?!  

Ствар са војвођанским статутом увелико подсећа на ситуацију са мексичким грипом. Једни кажу да је то политички тумор чији је крајњи циљ уништење српске државе. Други, опет, веле да је у питању уставна обавеза и рутински акт усмерен на бољи живот становника северне покрајине. А грађани, сем оних директно заинтересованих, углавном су збуњени и не знају чему и коме да верују. При томе, истина најчешће можда и јесте „негде између“, али нипошто није увек и на средини између датих крајности.

Ситуација око статута се током последњих годину дана мењала у готово хичкоковском ритму. Или, да не вређамо успомену на великог мајстора, у ритму неке латиносапунице која, након двестотинак развучених епизода, одједном убрзано почне да се примиче расплету. Најпре је, крајем прошлог лета, Предлог статута скуван у никад до краја – бар не јавно – идентификованим кулоарима покрајинске администрације. А онда је по принципу „блиц-крига“ замало прогуран кроз републичку скупштину. Затим је неко у Београду сео и коначно заиста прочитао Предлог, и схватио да он у том облику напросто не може и не сме да буде усвојен, а поготово не може да добије зелено светло пред Уставним судом. Огласила се и стручна јавност, црква, опозиција, покренула кампања патриотских невладиних организација. Ускомешало невојвођанско чланство владајуће странке. Статут је стављен на лед, и чинило се да политичка кожа и цена политичких акција његових твораца и промотера из дана у дан драматично губе на вредности.

 Е, али онда је кренула тиха контраофанзива. У билатералним сусретима са својим српским колегама разни представници ЕУ су почели да се распитују за судбину предлога војвођанског статута. Нешто од тог интересовања је почело да доспева и у медије, нарочито кроз изјаве Дорис Пак и Јелка Кацина. Челник војвођанских демократа Бојан Пајтић се упадљиво ућутао, али су зато председника Тадића на његове уставне и коалиционе обавезе све чешће подсећали Ненад Чанак и лидери Савеза војвођанских Мађара. Тадић, пак, није хтео, смео или умео да пресече и све је остало само на пар мало оштријих изјава, алузија и прекора на рачун неидентификованих српских „војвода“. Пајтић је и даље ћутао.

Крајем овог лета у оптицај је, помало злокобно, убачена „интернационализација“ питања статута, а почело је да се помиње и „референдумско изјашњавање грађана Војводине“. По радикалним „војвођанерским“ форумима, до којих, изгледа, не досеже (пре)будно око републичког јавног тужиоца, све су се чешће почели јављати  изрази попут „српске окупације“ и „колони(јали)зције Војводине“. Коначно, година је пролетела као вихор, и примакао се час да се Тадићева влада, након светско-политичке промоције и поезије „стубовања“, суочи са опором српском социјално-политичком прозом. Буџет, криза којој се не види крај, ММФ и ултимативна потреба да се стављањем на белу шенген-листу и добијањем статуса кандидата за ЕУ реализује барем нешто од громогласних предизборних обећања. И ту су га наравно сачекали.      

Тако смо на крају – под условом да је ово уопште крај, с обзиром на то да коначна верзија статута још није званично објављена – опет дошли у ситуацију да се све решава практично преко ноћи и да се дословно у последњи час (такорећи, у „зауставном времену“) у текст Статута и пратећег закона наизменично убацују и избацују делови који суштински мењају његов карактер и утичу на коначни суд о том документу. Најпре је, у четвртак, пред помало скрушеним премијером Цветковићем, Ненад Чанак победоносно убацио своје амандмане на текст Закона о преносу надлежности (влада, ВАНУ, главни град…) и изгледало је да је победа војвођанског тријумвирата скоро потпуна. А онда је, у суботу, Ивица Дачић адутирао са својим допунама на текст статута, који се „не мења“, већ, наводно, само „правно-технички редигује“, те се ситуација се прилично изменила, а широки осмех на Пајтићевом лицу спласнуо барем за половину. Поготово што су из Статута претходно већ испали „међународни уговори“, „јединствени културни, цивилизацијски, економски и географски простор Средње Европе“ и „историјско право грађана и грађанки Војводине“.

И при томе и једни и други говоре како је реч само о нијансама, правној форми и пукој симболици. Али, ако је то заиста тако небитна и рутинска ствар, зашто је онда предлагачима статута било толико важно да се покрајински извршни орган зове „влада“, а не „извршно веће“? И да Нови Сад буде „главни град“, а не пуко „седиште покрајинских органа“?

И „статутоборцима“ и „статутобранитељима“ би, међутим, једно морало бити јасно.  Питање војвођанске аутономије и њеног статуса унутар уставно-правног система Србије није настало са овим Статутом и неће са њим бити закључено. Ако ништа друго, барем су све маске сада углавном пале. А остало је изазов са којим ће српска политичка и интелектуална елита најозбиљније морати да се суочи у месецима и годинама које долазе… Али рођенданске журке Ненада Чанка дефинитивно нису најбоље место за такву врсту дебате и суочавања.
 
Коментари (18)
18 субота, 29 октобар 2011 19:51
Lune
Поводом писма Зорице Вуковић покушаја подизања споменика, ради се не о неком Перхеу, него о злогласној браћи ПЕЛХЕ која су стварно за време рата починила низ злочина над Србима. Невоља је у томе што они већ имају споменик у Суботици, и то на Сенћанском гробљу где је спомен-обележје под називом Птица сломљених крила, наводно невиним Мађарима масовно убијеним од ослободилаца на крају рата.

На спомен-плочи тих наводних жртава су и имена Иштван и Јанош Пелхе, рођених 1908. односно 1909. године, који су, као, ту стрељани. Истина је, међутим, да су једног брата ликвидрали илегалци још 1943. на Келебији, у једној кафани, а да је другог у борби у његовој кући на Келебији, у којој се забарикадирао, убила чета ОЗНЕ.

Крајње безобразно, још од 1994. године, сваког 1. или 2. новембра овим крволоцима одаје се почаст као невиним жртвама масакра, полажу венци и пале свеће. Тако је, Зорице, стварност још црња него што мислите. И нико у Суботици да поводом тог дигне глас, ево већ 17 година! Алоооо, има ли овде Срба.

Молим Вас у Дверима, ово је све тачно, објавите негде великим словима!!!

Миодраг Радојчин, Суботица
17 петак, 22 јул 2011 09:42
Srbin iz Vojvodine
Slucajno sam naleteo na ovaj sajt.
Nemam nameru ni sa kim da se svadjam niti da komentarisem tudje, bilo tendenciozne bilo placene komentare.

Samo cu reci ...
Sve sto se razbijalo, nije valjalo ...
Dok svet tezi ujedinjenju, neko pokusava (to neko namerno nisam stavio pod navodnike, mada je jasno da bi savrseno lepo obojili tu rec u ovom kontekstu) da razbije o ovo malo Srbije koja je kroz istoriju uspela da odoli mnogima.

Sada nastaje problem jer su ljudi postali drugaciji.
Moralne norme su promenjene
(da udarim malo celicnom retorikom u nastavku)
Pacovi su dobili rec ... dobili su medijski prostor i oko istih se okupljaju slicni. Danas sve sto se medijski kaze, unapred je dogovoreno, placeno i radi se grupno na tome da se stvori utisak da to vecina hoce ....
Pa kojem idijotu moze biti svejedno da li ce Vojvodina biti Srbija ili zasebna ??? Zar ima toliko plitkih dusa i umova da mogu da zakljuce da ce biti ovoj malecnoj regiji bolje ako je samostalna???

Ljudi ... pa ni Canak i slicni ne rade to jer vole Vojvodinu!!
Vec za pare ... jer su mali mafijasi u poredjenju sa onima iz Beograda, pa ako odcepe Vojvodinu, bice najveci ... granicama sacuvani.
X
16 субота, 16 јул 2011 21:59
Mister
@"Na kraju, ovo je paranoičan sajt nekoga ko i dalje misli da Srbija treba da bude Velika, i da pomogućstvu na sever ide do Segedina ana zapadu do Trsta. "

- Na kraju, oco je paranoican komentar nekoga ko i dalje misli da Srbija treba da bude mala, i da po mogucstvu na sever ide do Novih Banovaca, a na jugu do Zeleznika. Dakle, drugo-srbijanski mentalno isprani sklop, koji u onima koji mu unistavaju zemlju i dalje vidi prijatelje.
15 четвртак, 07 јул 2011 12:37
asddd
Na kraju, ovo je paranoičan sajt nekoga ko i dalje misli da Srbija treba da bude Velika, i da pomogućstvu na sever ide do Segedina ana zapadu do Trsta. Samo me zanima, ko vam daje sredstva za ovako sređen sajt? Iz Vojvodine nije niko sigurno, što će reći da je iz Beograda - što se da videti da se ona vaša "peticija" šalje u Beograd ili na neku levu adresu u nekom novosadskom sokaku.
Dakle, beogradski velikosrBski sajt koji u svemu vidi uništenje srBstva. Samo što ste vi malo pismeniji i znate neke duže reči.
Btw svaka čast za lika koji poziva na vojni udar na Vojvodinu uz eventualnu pomoć Rusije, odmah mi nekako bude drago što nisam zaluđen kao ovi niže od Save i Dunava, koji očigledno ne znaju šta su Rusi radili ovde po "oslobođenju" '45.
14 петак, 11 фебруар 2011 14:30
Navipov maneken
Gde ce ova zemlja kada se komentarimo borimo protiv komentarisanja, znojeci se dok kucamo u znoju lica svog. Hehehe. Orginalno. Cudno je procitati ovu opasku na ovakvom sajtu. Ja bih je pre ocekivao na sajtu druge Srbije ili eksperata gejeva, ali ovde, mislim...stvarno.
13 четвртак, 10 фебруар 2011 01:25
Milan
Nema sale,sve cenzurisati.Moj danasnji komentar je bez sale cenzurisan.Pozdravite gazda Djoku i sve ostale "neljebovice" koji traze donacije za njihovo palamudjenje po www.Da traze donaciju za neki vrtic,skolu,bolnicu ili nesto konkretno pa da se covek odazove.A,ne,oni nisu graditelji vec cisti destruktivci koji rade jezikom zarad cistog interesa.More,zasucite rukave,jezik za zube,motiku,lopatu,asov u ruke pa na njivu,gradiliste...A para ce da bude kad se znoj prolije.
12 среда, 09 фебруар 2011 14:31
Milan
Gospodine uradite nesto konkretno a ne citav zivot samo nesto pricate,kritikujete,analizirate.Imate li vi konkretan posao.Danas sam uradio to i to,sutra cu od toga imati to i to.Ne,danas cu da oblatim ove,oni drugi ce da plate,onda cu prekosutra da oblatim one druge pa ce ovi prvi da plate.
11 понедељак, 08 новембар 2010 11:05
ravnica
Zasto se nije objavio moj komentar?
Cenzura /
Glas suprotan vasem i to jos glas iz Vojvodine ne moze da se objavi.
Lepo.
10 понедељак, 08 новембар 2010 09:56
ravnica
Kada ce ovaj uvazeni analiticar da prestane sa velikim recima o nacionalnim interesima , drzavotovrnosti i spusti se malo nize ?
Gde je lova ?
Kada ce napisati nesto o konstantnom propadanju Vojvodine
od kada joj je nasilnim , protivustavnim putem oduzeta autonomija.
O surovoj Beogradizaciji , o prelivanju finansija iz Vojvodine u Beograd.
O standardu Vojvodine od pre 20 godina i sada ?
)O oduzetoj imovini.
O povracaju prihoda od poreza .
Koliko dobijaju Novi sad i Subotica a koliko Nis i Kragujevac.
O tpme da je prosecna plata u Vojvodini niza od one u centralnoj Srbiji.
O ignorisanju Vojvodine , njenih obicaja , folklota , muzike u medijima.
O nametanju identiteta koji nije vojvodjanski.
Truba , sajkaca ,opanak , kao jedini simboli ove zemlje.
Putopisi po srbijanskim selima , TV serije ....
Gde je tu Vojvodina ?
Treba se nauciti da je zadovoljno i ravnopravno stanovnistvo na odredjenoj teritoriji uslov za stabilnost drzave.
To se izgleda nikada ovde nece nauciti.

Proturaju se price o velikim temama, jedinstvo a stvar je jednostavna.
Gde su novci?
Misli li se na jedinstvo ali jedinstvo dzepa jer smo pobogu braca
i mi najbolje znamo koliko Vojvodini treba.
Vojvodina ima lepo iskustvo u poslednjih 20 godina a i pre toga.
Iskustvo siromasenja , propadanja , ratova.......
9 субота, 09 јануар 2010 19:27
Vanzemaljac
Eto poruke nekog Slobodana,da pustimo da nam sekciraju Srbiju,kaže čovek da učimo narod i da će se stvari srediti! Svaka ti čast jesi defetista,za tebe postoji čarobna mantra po kojoj će se stvari srediti,da nije možda kao sa SFRJ,niko ne uči narod od uvaženih srpskih intelektualaca koji su protiv federalizacije Srbije ,nego animira javnost i predviđa šta sledi posle statuta i sl. antiustavnih akata,kritička inteligencija i jeste inteligencija zato što identifikuje separatističke pojave od mondijalista i srpskih boljševika i ja im se toplo zahvaljujem!
8 среда, 06 јануар 2010 04:28
Slobodan G.
Zar ne vidite da narod cuti i zna.I prestanite da "vicete", pustite da stvari idu svojim tokom.Tako je bilo u mnogim zemljama gde se slicno desavalo.Odjednom se nekako sve sredi i ljudi skupe, pa to je zakonomerni proces.I prestanite da "ucite" narod.
7 уторак, 15 децембар 2009 21:17
Srbijanac
Samo mi nije jasno kako nije sramota ove separatiste da se tako prljavim stvarima bave radi malo novca. To je tako strasno dokle su ljudi spremni da idu. Da ova nasa drzava moze makar malo da pokaze dostojanstva i da Canka i i Kostresa strpa u zatvor zbog ocigledno separatistickih tendencija koje se rade po scenariju vec vidjenom i dobro utreniranom na Kosovu, Crnoj Gori, ...
6 петак, 27 новембар 2009 23:58
Ljilja
Sta bese sa onom cuveno izrekom da je Novi Sad bio srpska Atina? Da li su to Vojvodjani zaboravili kada pricaju o svojoj posebnosti. Moja su oba roditelja iz Vojvodine i ucili su me samo da sam Srpkinja a ne Vojvodjanka. Sta bi sa onim Srbima koji su disli is Bosne ili Like? Da li i oni imaju autenticno vojvodjansko poreklo? Mislim da je vise nego jasno da Zapad ne odustje od daljeg komadanja Srbije sve dok je ne svedu na beogradski pasaluk. Ovu izjavu sam cula jos kao dete, pre vise od 30 godina za vreme Jugosalvije, a dogadjaji su pokazali da je to istina. Nadam se da srpski narod nece ovoga puta prodati veru za veceru.
5 уторак, 24 новембар 2009 11:50
Amazonac
Zaboravih reči u Panačevu je bio i Aleksandar Popov,njega znate ,
čovek je po profesiji Vojvođaner,što je to lepo,biti Vojvođaner i ništa ne raditi i ostariti tako a možda i nije lepo...!!!
4 понедељак, 23 новембар 2009 11:51
Amazonac
Sakupilo se društvance u Pančevu ,organizator Vojvođaner Sabahudin Gruhonjić iz tzv. NUNV( novinari su navodno u pitanju) a drugi ili prvi JOVAN KOMŠIĆ znate ga več,"lički opanak" i neka žena prezime BAČ(kaže z Pančeva je ali ne poznaje Beograd iako je tamo završila fakultet,ne zanima je Beograd),tema statut naše Vojvodine.
Voditelj Sabahudin (pseudonim Dino ili Dinko,deluje evropskije). Jao koje nebuloze a naročito od DR,MR,politikolog,bivšeg komunističkog direktora RTV Vojvodine,"našeg " Lačarca Komšića,priča o vojvođanskoj zasebnosti ili identitetu kroz kulturno-istorijsko,.pa zatim utemeljenost autonomije i na kraju baljezganja DR,MR treba kaže da imamo nekakav identitet kao Velšani,Škoti mi Vojvođaneri,
priča o deci koja će živeti u Vojvodini ,o savetnicima predsednika,
a "lički opanak" au nije bio u formi,nije usput zakačio nigde pečenja.Serkl za podsmeh ali i za krivično gonjenje zbog uznemiravanja građana i separatističkog delovanja čiji je cilj disolucija dela teritorije Republike Srbije.Trpljen spašen, nećemo dugo čekati! Tadić je utemeljio partijsku državu,mislim 100% da će mu prisesti, jer tužilac, sudstvo svih nivoa je partijsko, neka,
lakše će biti sa njima raščistiti!
3 понедељак, 23 новембар 2009 00:22
Крстан Попара
Поштовани, да ли ви поседејуте било какву потврду или бар дијагнозу да представљате снаге напредка, или се ради тек ради о личном уверењу поддстицаном од стране јавних и приватних сервиса за збуњивање и лоше информисање. У Војводини једино напредује мала каста паразита, која је не само Србе, већ и остале нације довела у кметски положај совијм пљачашким приватизацијам. У Војводини је ове године засејана само трећина ораница, а поклано десетине хиљада крава. Војводином господаре тајкунски барони које су на на то место довели управо врли нам заговорници аутономије. Хоћете да нам кажете да Пајтић и Тадић не припадају истој партији...У Војводини напредују само они који су личном милошћу паразита прикључени на фондове бедне народне грбаче....Да ли и ви тако напредујете па се бојите се да би могли бити засутављени? А срамоту препуштам вашој савести...
2 субота, 21 новембар 2009 02:01
proja
Gospodo. Mozda u ovom trenutku uzivate u blagodetima pisanja ovakvih budalastina ali jednog dana ce se vasa imena spominjati u vrlo negativnom kontekstu i vasi unuci ce vas se stideti. Ne mozete zaustaviti zivot i napredak samo da bi sacuvali svoj mali uski svet. Pogledajte kakve komentare izaziva ovaj sajt i pripadajuce bolesne i paranoidne animacije! Covek vec spominje vojni udar... ne mogu da verujem da toliko nemate savesti da ste toliko slepi i ne vidite kakvu prljavu propagandu sirite. Prosto sam zapanjen i zgrozen. Stvarno.
1 среда, 18 новембар 2009 01:15
IvanG4
U krajnjem slucaju ne sme se iskljuciti ni opcija vojnog udara. Oficiri su bili casni deo naroda i priskakali u pomoc drzavi kada bi opijeni politicari krenuli stranputicom. Po Ustavu, upotreba oruzane sile je neophodna kako bi se zaveo suverenitet na drzavnoj teritoriji. Naravno da bi pomoc Rusije u svakom slucaju dala zaledje da se tako nesto, u eventualno kriticnoj situaciji izvede.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи