Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Дојче веле: Бирајте, статут или референдум

НОВИ САД - Док су Влада и Скупштина Србије окупиране другим проблемима, питање Статута Војводине можда још увек није "на дневном реду", али покрајинске власти имају свој начин како то да промене - референдум није искључен.

Најава војвођанског секретара за прописе, управу и националне мањине Тамаша Корхеца да би у случају да војвођански статут не буде стављен на дневни ред Скупштине Србије ни годину дана након његовог усвајања у Скупштини Војводине, покрајина могла да распише и референдум о том питању, заталасала је успавану политичку сцену Србије, оцењује Дојче веле.

Корхец је још најавио да би покрајинске власти могле да се обрате и Уставном суду, али и да укључе питање Статута у процес европских интеграција.

Шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине у покрајинској скупштини Бранислав Богарошки рекао је да та станка захтева хитну ванредну седницу Скупштине Војводине.

"Ми не желимо сукобе и не желимо да кроз отварање овог питања изазовемо било какву врсту дестабилизације, нарочито што се тиче функционисања републичке владе. Али, са друге стране, ми не можемо ни да пристанемо на ову врсту односа нити на ову врсту игнорисања."

Политички аналитичар Јован Комшић за Дојче веле каже да Скупштина Србије мора коначно да расправља о Статуту Војводине, јер су сви уставни рокови за то пробијени.

"Србија мора неговати аутономију Војводине због интереса читаве популације, читавог грађанства Србије, због интереса читаве државе."

Политички аналитичар Мирослав Самарџић такође сматра да Статут Војводине треба да се коначно нађе на дневном реду Скупштине Србије, али оцењује да државни парламент не треба да га изгласа.

"Скупштина Србије била би дужна да се изјасни о том Статуту, то јест да га не потврди, јер Статут има више неуставних одредби."

Мирослав Самарџић каже да Војводина не може да распише референдум о стварима које су у надлежности Републике Србије, а да је идеја господина Корхеца очигледна политичка провокација, која може да наруши етничке односе у Војводини.

 

http://www.rtv.rs/
 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи