Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Елезовић: Статут нећемо радити поново

Упорно, како то чини од октобра прошле године када је покрајински парламент усвојио Предлог статута и проследио га Скупштини Србије, шеф војвођанских демократа Душан Елезовић и даље тврди да ни статутарни ни законски предлог о надлежностима нису трајно запели. Штавише, наводи да ће се средином марта и статут и пратећи закон наћи у скупштинској процедури.

- У републичком парламенту, сасвим логично, очекује се да све странке које су статут већ подржале у покрајинској скупштини, то учине поново.
* Шта је са колебањем у редовима СПС и изјавом Ивице Дачића да та странка неће гласати за “државу у држави”?
- После низа разних тумачења те његове првобитне изјаве, мислим да акценат треба ставити на оно што је рекао приликом недавне посете Новом Саду, а рекао је да ће СПС пружити подршку статуту и закону, како су то учинили и њихови посланици у САПВ. Тиме су, бар за мене, разјашњене све нејасноће.
* Ако нема ничег спорног у статуту, зашто оволико дуго траје усагалашавање закона о надлежностима? Није ли индикативно што се Владина комисија за две недеље састала само једном?
- Према мојим информацијама, нема међу њима озбиљнијих размимоилажења. Разлог не баш учесталог састајања су свакодневне обавезе које имају министри Жарко Обрадовић, Снежана Маловић и Верица Калановић.
* Увелико се прича о неопходним корекцијама статута, а из редова ДС се то упорно
негира. Шта је истина?
- И даље тврдим да статут неће бити враћен покрајинској скупштини на дораду, а поготово не да би био писан из почетка. Биће то само правно-техничко усаглашавање надлежности, неопходна “козметика”.
* Верујете ли да ће Војводина добити представништво у Бриселу и право да склапа међурегионалне уговоре?
- Нема рационалног разлога да се одрекнемо ни једног ни другог, поготово не представништва у Бриселу, какво има још шездесетак регија у Европи.
* Није ли лошем имиџу статута допринео и ваш коалициони партнер Ненад Чанак својим потенцирањем “републике Војводине” и изјавом да је Србија окупирала Војводину?
- Сваки политичар, па и Чанак, има право да износи своје ставове. За нас у ДС битно је да се ЛСВ у покрајинској скупштини, Извршном већу и републичком парламенту придржава коалиционог договора у вези са текстом предлога статута и закона о надлежностима. Остало нас не занима.

ЛОШЕ СМЕЊУЈЕМО САМИ
* После зрењанинске афере, ДС је у Шиду сменио свог председника општине. Зашто?
- Ко не испуњава стандарде и циљеве постављене у овом мандату, не може да представља ДС ни на једном нивоу. То је управо један од разлога због којег је смењен председник општине Шид. У Зрењанину се показало да бирачи то препознају као добар сигнал - ДС је убедљиво тријумфовала на недавним изборима за савете месних заједница.

http://www.novosti.rs/
 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи