Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Никола Хајдин: Једна држава - једна академија

НОВИ САД - Председник Српске академије наука и умјетности (САНУ) Никола Хајдин каже да је непојмљиво да на територији Србије, осим ове, постоји још једна академија наука и уметности.

"На територији Србије не може постојати још једна академија. О ставовима САНУ којим се оспорава оснивање војвођанске академије наука и уметности благовремено су, пре писања новог војвођанског статута, упознати сви надлежни државни и покрајински органи", рекао је Хајдин, преноси новосадски "Дневник".

Можда неко "научно друштво"

Председник огранка САНУ у Новом Саду Зоран Ковачевић каже да је војвођанска академија "непотребна и скупа", паралелна институција.

"Огранак САНУ остаје при ставу да је војвођанска академија непотребна, јер представља паралелну институцију која би грађане Србије коштала додатних 300 до 400 хиљада евра", тврди Ковачевић.

Потпредседник САНУ Љубиша Ракић оценио је да је идеја о оснивању војвођанске академије наука, у новом статуту Војводине, у доброј мјери поколебана.

"Убеђен сам да војвођанска академија у будућем статуту Војводине неће добити онај статус који има САНУ у Уставу Србије. Мислим да би уместо војвођанска академија, та институција могла да буде неко научно друштво", рекао је Ракић.

Страх од аутономаша

Одредбама будућег покрајинског статута предвиђено је да Војводина има своју академију наука и уметности, али се оснивању такве институције осим САНУ и Српске православне цркве противе и опозициони политички кругови у Србији и покрајини.

Они сматрају да је оснивање војвођанске академије још један покушај војвођанских аутономаша да од Војводине направе нову државу у Србији.
 
Коментари (4)
4 недеља, 05 април 2009 03:32
Lobos
za@Z.D. Republika srpska je nastala u dejtonu. BiH po USTAVU SFRJ nije mogla je sama da se odvoji pod uslovom da sva 3 naroda u BiH to zele. kako si vidio-srpski narod to nije zeleo. Potpuno s pravom! A kad govorimo o genocidu, da te podsetim malo....kako ste vi muslimani postali vecina u BiH pa je sad dozivljavate celu kao svoju? Genocidom u 1. a pogotovo 2. Sv. ratu nad srbima. Procitaj malo pricu o ljiljanima i ciji je to grb bio (dinastija Kotromanica) a oni su, gle! bili SRBI.
3 недеља, 15 март 2009 19:19
Jerko
Prednost selektivnog pamćenja leži u tome što ne opterećujue svog vlasnika nepotrebnim informacijama, tako da on opušteno može da se posveti užicima logoreje. Možda su "žrtve" zaboravile da je pre postojanja entiteta zvanog BIH postojala zemelja koja se zvala SFRJ i koju je Sarajevo precrtalo isto onako lako kao što je Republika Srpska odbila da postane deo zemlje sa čudnom zastavom, u početku ukrašenom ljiljanima, a posle besmislenim trouglom. A što se tiče genocida, nije li on počeo ubijanjem vojnika od 18 i kusur godina?
2 недеља, 15 март 2009 18:13
Irfan
Pazite, mi u Bosni i Hercegovini imamo tu tvorevinu zvana rep. Srpska! Koja je nastala tako kako je nastala - genocidom! I vidite, drage moje komsije kako je kada Vam dijelovi zemlje hoce sve odvojeno i po svome! "Skuvali ste corbu, gotovo je" Z.Đ.

Pozdrav iz Sarajeva!
1 четвртак, 12 март 2009 16:29
Душан Ковачев
Својевремено је академик Бела Рибар изјавио да ни већина војвођанских академика у САНУ није прихватила иницијативу за настанак рада ВАНУ: "Чињеница јесте да већина није била за наставак рада ВАНУ. Али, на то смо и рачунали".

http://www.nedimsejdinovic.com/?p=168

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи