Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Пајтић: Без интернационализације

Пајтић: Статут неће бити интернационализован

НОВИ САД - Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић рекао је да питање новог покрајинског статута никад неће бити интернационализовано, јер је то, како је навео, унутрашња ствар Србије.

"Питање Статута и питање закона о надлежностима јесу унутрашња питања Србије. Интернационализација наших унутрашњих политичких питања никад није доносила добро овој земљи, па не би донела добро ни Војводини, као њеном саставном делу", рекао је Пајтић у интервјуу новосадском "Дневнику", а пренела Срна.

Он је додао да је веома важно да се Статут и закон о надлежностима Војводине нађу на дневном реду Скупштине Србије пре летње паузе.

"Важно је због тога што је потребно време да се припреме финансијски планови за реализацију бројних развојних програма покрајинске владе. Уколико Скупштина Србије до летње паузе не потврди покрајински статут и не донесе закон о надлежностима Војводине извесно је очекивати штету због тога, јер ће каснити реализација предвиђених програма", закључио је Пајтић.

Јединство у комисији Владе Србије

Што се тиче консензуса око предлога Скупштине Војводине, Пајтић је подвукао да је, у суштини, постојало јединство у комисији Владе Србије.

"Велика већина наших предлога прихваћена је од комисије Владе Србије, и мислим да је то фер нагласити, с обзиром на то да смо истицали незадовољство дужином процеса припреме закона. Већина покрајинских секретаријата није ни имала примедбе, а неколицина њих систематизована је у десетак предлога за измену закона и прослеђена Републичкој влади, где су изразили спремност да ове корекције и спроведу.

Он је потврдио да је највећа корекција извршена код предлога за оснивања статистичког завода Покрајине и да би требало променити члан о изворним приходима АПВ.

"Најважнија корекција тиче се оснивања статистичког завода Покрајине, који нам је неопходан како бисмо могли да спроводимо развојне мере и да бисмо знали у коју област и у којем тренутку је неопходно улагати да би се санирале последице кризе. Финансирање Војводине предвиђено је Уставом и показало се да оно омогућава развој Покрајине. Оно што би требало променити у предлогу нацрта закона је члан о изворним приходима АПВ, јер је неопходно нагласити како и колике приходе Војводина убире", подвукао је Пајтић.

Укинут читав низ привилегија

Пајтић је истакао да су трошкови покрајинске администрације упоредиви с трошковима било које администрације у региону.

"Слободно можемо рећи да је покрајинска администрација и до сада била рекордер у уштедама. Тек нешто више од шест одсто покрајинског буџета биће усмерено на плате, режијске и материјалне трошкове администрације и тај проценат се комотно може упоредити с трошковима било које администрације у региону, независно од тога да ли је она локална, регионална, национална", рекао је Пајтић.

Он је, такође, истакао да је уведе читав низ мера како би се уштедело, па је укинут читав низ привилегија покрајинским функционерима.

"Укинули смо репрезентације и читав низ привилегија различитим функционерима на покрајинском нивоу, увели смо Буџетску инспекцију и заиста били рестриктивни. Даља рационализација ће зависити од надлежности које буду пренете с републичког нивоа, јер о редуковању покрајинске администрације можемо говорити тек након доношења закона о надлежностима Војводине", подвукао је он.

Када су у питању бојазни око реализације инвестиција Фонда за капитална улагања Пајтић је подвукао да ће Војводина бити велико градилиште, у инат светској кризи.

"Извесно је да ће све инвестиције које су започете кроз програме Фонда за капитална улагања бити настављене и бити завршене и завршаване. Завршавање започетих инвестиција биће наш приоритет. Покрајинска влада учествоваће и у финансирању изградње Коридора 10, односно аутопута од мађарске границе до Новог Сада, тако да ће и ова година бити обележена изузетно снажним инвестиционим развојем Покрајине. Неке планиране инвестиције, због смањења буџета, можда ће бити реализоване следеће године, али напомињем да ће Војводина и у овој години, у инат светској кризи, бити велико градилиште", рекао је он.

http://www.rtv.rs/
 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи