Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Размирице унутар ДС избиле у јавност

Нови Сад, Београд - Истичем да ниједан орган Демократске странке, почевши од председника, није износио такве ставове као што је то учинио министар Милан Марковић. Нормално је да у великој странци као што је ДС буде различитих мишљења, али све до ове изјаве наша странка је имала јединствен став према Предлогу статута Војводине и пратећем закону - каже за Данас Драгослав Петровић, покрајински секретар за науку и технолошки развој и шеф посланичке групе За европску Војводину.

Изјава министра за држану управу и локалну самоуправу дата пре два дана у интервјуу за Данас да би било противуставно давати Војводини могућност да доноси акте законске снаге, изазвала је оштру критику Покрајинског одбора ДС. Војвођански ДС је у саопштењу за јавност навео да је у Србији Уставни суд једина институција која оцењује уставност правних аката као и да „индивидуални ставови неће бити повод за било какве корекције Предлога статута покрајине“.

Овим су на видело изашле несугласице унутар највеће странке у Србији око степена војвођанске аутономије. У јавности се о размирицама у ДС спекулише већ месецима, с обзиром да је Предлог статута блокиран још од његовог усвајања октобра 2008. у покрајинској скупштини, док пратећи закон о надлежностима Влада још није утврдила.

Према речима Драгослава Петровића, члана Покрајинског одбора, у Предлогу статута нигде не пише да Војводина има законодавну активност.

- Наше је мишљење да би Војводина у случајевима преузимања надлежности морала самостално да доноси акта која би имала извршну снагу, али и санкције уколико се та акта не поштују. Ако неко то схвата као законодавну активност, онда је проблем у њему и његов је проблем што није реаговао приликом усвајања Устава - објашњава Петровић.

Бојан Костреш, заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине, која инсистира на законодавној власти Покрајине, у изјави за Данас каже да реакција Покрајинског одбора ДС није знак сукоба унутар странке. Како оцењује, или је реч о једноставном изражавању другачијег мишљења или је маркетиншки потез који би Војвођане требало да увери да је демократама у Војводини стало до интереса грађана.

- Ово није отворено супротстављање господина Пајтића централи странке, нити је одраз сукоба у ДС. Тај сукоб би био очит када би оваква реакција Покрајинског одбора била упућена Главном одбору ДС, а сада је ово реакција на мишљење једног министра у Влади. Велики број бирача ДС је љут на странку јер су им обећали европску Војводину. А каква је та европска Војводина када не може да добије свој статут - каже Костреш.

Заменик Ненада Чанка наводи да му је донекле и драго због овакве реакције која је, како каже, закаснела.

- Подсетићу да је ПО ДС ноћ пред усвајање Устава Србије, за који грађани у Војводини нису гласали, одустао од платформе у којој је било наведено да Војводина има законодавну, извршну, делимично судску власт, изворне приходе и имовину. Ово су само последице усвајања таквог устава и одустајања ДС од платформе. Сада је велико питање да ли ће ДС вратити Предлог статута у Скупштину Војводине. Уколико се то догоди, Лига у тој расправи неће учествовати - наглашава Костреш.

Балинт Пастор, члан Председништва СВМ, каже за Данас да, иако се сада и јавно показало да постоји сукоб између централе и војвођанских демократа, то неће олакшати ситуацију у вези с доношењем статута.

- По хиљадити пут понављамо чињеницу да Скупштина Војводине није могла да изгласа документ који је противуставан. Дакле, позивање на неусклађеност с највишим правним актом државе да би се оправдало одсуство воље у ДС да Покрајина коначно добије статут бесмислено је и провидно. То не значи да Устав не треба мењати, већ да не може бити разлог за одустајање од статута. Не помаже ни то што део ДС то сада отворено признаје, јер очигледно да неће допринети жељеном циљу да се предлози статута и закона о надлежностима одмах нађу пред републичким посланицима - оцењује Пастор.

Миљенко Дерета, председник Грађанских иницијатива, поручује да се ДС у случају статута Војводине показала као „недорасла и неозбиљна“.

- Очигледно је да у ДС не постоји дијалог, а то је проузроковало недефенисане циљеве и проблеме. Не можете излазити у јавност а да нису решене основне ствари - да ли је усвојени документ у Скупштини Војводине усклађен или не са Уставом. Оно што би требало да буде предмет рационалне анализе ДС је демонстрирала субјективним утисцима својих представника. Политичка будућност Бојана Пајтића зависи од тога како ће проблем бити решен, али не само његова већ и целог ДС. Мотив за такав ризик може се наћи у чињеници да свака децентрализација значи одузимање дела власти, а то јако тешко пада свакој владајућој гарнитури. ДС је тренутно у пат позицији. Биће „ударен“ свакако и сада се бори да ударац буде што блажи - закључује Дерета, који сматра и да су гласови Војвођана били пресудни за победу коалиције око ДС на републичким изборима.

ПАЈТИЋ: Човек који се побунио

Рођен 2. маја 1970. у Сенти, на северу Војводине, у свештеничкој породици. Основну и средњу школу завршио у родном граду, а Правни факултет у Новом Саду, где је августа 2008. одбранио докторску дисертацију. Ожењен Весном, има синове Андреја и Стефана.

Страначки активизам Бојана Пајтића почео је уз Милана Парошког у Народној странци, због породичног пријатељства. Убрзо прелази у ДС, чији је активни члан од 1996. Од 2001. посланик је у Скупштини Србије, где је више година био шеф посланичке групе ДОС, односно ДС. Новембра 2004. изабран је за председника покрајинског Извршног већа, а ре-изабран јула 2008.

Врхунац политичке каријере су мајски избори 2008, када је ДС у Војводини заједно с Г17 плус освојила више од 50 одсто посланичких мандата у покрајинској Скупштини. Потом је био незванични кандидат за премијера Србије, али се председник Тадић одлучио за Мирка Цветковића.

Статут први пут: „Уверен сам да ће до краја године Предлог статута подржати најмање 140 посланика републичког паламента“, рекао је октобра 2008.

Статут други пут: „Поједини министри у Влади Србије, који имају различиту перцепцију о децентрализацији и регионализацији, коче Предлог статута и закон о преносу надлежности“, казао је јануара 2009.

Статут трећи пут: „Процес доношења закона о надлежностима био је благонаклон, а министри флексибилни, само је све, бар за мој укус, предуго трајало. Стварно нема разлога да се са усвајањем развлачи“, констатовао је априла 2009.
 
Коментари (2)
2 понедељак, 20 јул 2009 20:42
todor
Ovaj Petrovic ,kako prica je "mlogo KVARAN " covek:On zna, da mi znamo, da je to sve tako kako napisah,ali, ovi DS ovci ne znaju drugacije pa to ti je to!!!
1 недеља, 19 јул 2009 18:51
Vanzemaljac
Problem je kad čovek koji je dr u nekoj struci ovaj Sirano je fizičar e sad bi on da mene uči šta je ustav,vertikalna organizacija države,podela vlasti po horizontali a garantujem Vam da nije nikad pročitao na tu temu ni jednu knjigu,evo pozdrav Siranu od Monteskjea!

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи