Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Свињски устав и војвођански грип

Ових  дана смо сведоци једне необичне друштвене појаве, а то је ескалација епидемије грипа А типа. Масовна хистерија, која је захватила јавност, услед дизања панике у друштву путем масовних медија, бацила је у сенку много битније проблеме, са којима се боримо већ месецима.


      Већ неколико месеци живимо у страху од још једног имагинарног непријатеља – свињског грипа. У питању је једна чудна болест, која се прво јавила међу свињском популацијом. А онда је, одједном, одлуком неких орвелијанских свиња, које су једнакије од других, мутирала и прешла на људе. На срећу свих нас који немамо пуно додирних тачака са орвелијанским свињама, лек за ову опаку болест појавио се пре него што се појавила и сама болест. Лек је, иако недовољно испитан и у многим земљама несертификован, почео да се продаје као алва. Зараза се врло брзо проширила и попримила размере пандемије. Имајући у виду чињеницу да од обичног грипа у свету годишње страда неупоредиво више људи, а да нико не проглашава пандемију обичног грипа, може се закључити да је један од битнијих критеријума за проглашење пандемије управо постојање политичке воље за проглашењем пандемије. Показатељ постојања политичке воље за проглашењем пандемије је управо информативни програм водећих медијских кућа, како у (целом нормалном) свету, тако и код нас, који би да будемо део тог нормалног света.

      Наш агилни Министар здравља, одлучио је да још једном одлучно стане на браник отаџбине и народа, овај пут, решен да се обрачуна са белосветском пошасти свињског грипа. Јавни сервис је ономад свињском грипу и херојском подухвату набавке вакцине против истог посветио читавих петнаест минута, односно 50% трајања ударног ТВ-дневника.

      Гледајући ту ТВ-емисију, неизбежно се јавља  осећај беспомоћности и страха. Беспомоћност и страх ТВ-гледалаца појава је глобалног карактера. Појединац је престрашен имагинарним непријатељем, како глобалног друштва, тако и нашег локалног, а самим тиме и непријатељем њега самог, који је део наведених скупова. Непријатељ не мора имати неко орвелијанско име (Голдштајн, или савременије, Бин Ладен), већ се може уопштено назвати глобалним тероризмом, глобало-птичјим грипом, глобалном финансијском кризом, глобалним загревањем, или пак, најновијим глобалним свињским грипом. Осећај беспомоћности и страха, којим се човек путем ТВ-а инфицира, често засени све друге страхове и у запећак баци решавање многих других проблема, како индивидуалних, тако и друштвених, а и националних.

Мисли глобално – делуј  локално

      Епидемија свињског грипа ескалирала је ових дана на најмање очекиваним местима у свету:

    * Међу племенима амазонских прашума, које неко треба посећи и експлоатисати плодно амазонско земљиште, чим се реше проблеми непослушности ове националне мањине Еквадора. Није јасно, како је свињски грип стигао и тамо, упркос слабој фреквенцији комуникације припадника тих племена са остатком друштва.
    * Такође, за свега неколико дана, број заражених у Авганистану се удвостручио. Авганистан је земља руралног и патријархалног друштва, а међуплеменски контакти су, такође, поприлично ограничени. Пре ескалације епидемије свињског грипа, авганистанско друштво било је преокупирано преживљавањем, борбом против окупатора, изборном преваром актуелног председника Карзаиа, као и афером шверца хероина, која је везана за име његовог рођеног брата. Свињски грип и сестра му – масовна хистерија, дошли су уочи одржавања другог круга поновљених демократских избора, на којима ће, по свему судећи, Карзаи бити једини кандидат.
    * У Европи, запажен је и неуобичајено велики број заражених у Украјини – готово пола милиона људи. Несрећа не бира ни место, ни време. Свињски грип и масовна хистерија шире се Украјином уочи дуго очекиваних председничких избора. На тим изборима снаге ће одмерити актуелни председник Виктор Јушченко (кога подржава мање од 5% популације), Јулија Тимошенко и Виктор Јанукович. Украјина је транзицијом разорена земља. Низак животни стандард, пропаст привреде и висока стопа незапослености, као рак-ране украјинског друштва, засењени су страхом од свињског грипа. На срећу украјинског народа, јавиле су се чак две националне месије, Јушченко, да покрене иницијативу за набавку вакцина, и Тимошенко, да истих 300.000 вакцина дочека на аеродрому. Истовремено су забрањени сви политички скупови, иако наилазе председнички избори, који такође могу бити одложени истим поводом.
    * Код нас, ескалација епидемије свињског грипа и масовне хистерије ударила је у најгорем тренутку – онда када демократска јавност расправља о предложеном Статуту Војводине и онда када сви очекују дуго најављивану врућу радничку јесен. Проблеми државног уређења, пропале привреде и очајног социјалног стања скрајнути су са свих водећих медија. Друштвена свест о тим проблемима подлегла је на удару јунговске друштвене несвести, као једне од првих индикација епидемије масовне хистерије, која се српским друштвом шири путем малих екрана.

      Из  свих наведених примера може се закључити  да је ширење заразе свињским грипом непредвидиво, као и да, поред тога што представља ризик за постојање човечанства, представља и ризик за демократију – има тенденцију ескалације управо у друштвима тзв. младих демократија, које поред свињског грипа и масовне хистерије муче проблеми корупције, сепаратизма, привредног криминала, олигархизације привреде, очајног стања у здравству, рестрикције права на слободу говора, и глобалистичке тоталитаризације друштва.

Али, има лека...

      На  срећу народну, али и срећу фармацеутских компанија, које производе ове недовољно испитане вакцине, Србија има свог хероја демократије, који ће се, за народно здравље борити до последњег народног динара.

      Несрећа нас је сустигла, пре неколико дана, када су се јавили и први смртни случајеви  оболелих од свињског грипа у Србији. Не улазећи у то на који начин су лекарске комисије утврдиле да су преминули оболели управо од свињског грипа, да се приметити да су сви смртни случајеви забележени међу становницима уже Србије, прецизније, међу становницима руралних, односно мањих средина. Било би очекивано да се вирус новог грипа лакше шири у већим градовима, због веће фреквенције кретања људи, али и ова чињеница иде у прилог тврдњи многих епидемиолога, да је једна од битних значајки епидемије свињског грипа управо његова непредвидивост.

      Стоји и то да су преминули боловали од хроничних респираторних проблема, али то не смета стручњацима да непогрешиво устврде да је узрок смрти управо свињски грип. Такође, није јасно ни колико је људи у Србији преминуло од последица сезонског грипа у протеклом периоду (имајући у виду далеко виши степен смртности од сезонског грипа), као и то, на који начин се утврђује да ли је неко умро ослед оболевања од сезонског или свињског грипа.

      Наравно, није се појавио нико довољно куражан  да устврди да су међу разлозима, који су допринели да ти несрећни људи умру управо лоше стање у здравству, недовољна доступност најпознатијих здравствених установа грађанима који живе у мањим срединама, као и јако лоша координација рада између здравствених установа. У водећим медијима се такође није јавио нико довољно куражан да укаже на сумњиву природу састава актуелне вакцине против свињског грипа, упркос бројим истраживањима и апелима светских стручњака да се вакцина не употребљава док се адекватно не испита и не установе контраефекти и нежељена дејства, која се њеном применом јављају. Али, јавио се неко довољно храбар да устврди да је вакцина безопасна – Др. Бранислав Тиодоровић, члан Радне групе за пандемију грипа тврди да у 8.000.000 вакцинисаних у Кини, као и 400.000 вакцинисаних у САД није било никаквих нежељених ефеката1.

      У међувремену је министар Томица Милосављевић, подржан адекватним медијским покрићем, одлучио да стане на реп овој глобалној здравственој пошасти и набави чак три милиона доза нове вакцине од компаније „Новартис“2. Истом приликом је најавио цепљење половине популације Србије, такорећи у једном даху. То што је у Кини овом новом вакцином третирано 8.000.000 људи, а у САД само 400.000 доказ је управо сино-америчке неодговорности према народном здрављу. На нашу срећу (и срећу компаније „Новартис“), министар Томица Милосављевић је одлучио да се према народном здрављу понесе много одговорније и одважније, најавивши вакцинисање чак половине домаћег становништва.

      Дежурни медијски епидемиолози инсистирају  на вакцинацији управо вакцином против свињског грипа, иако је утврђено да вакцина  против обичног грипа постиже жељени ефекат заштите против вируса новог грипа. Истовремено, мало ко је од реномираних дежурних медијских епидемиолога позвао грађанство да предузме индивидуалне мере на подизању сопственог имунитета. Штавише, инсистира се на цепљењу новом вакцином, чак и уколико сте већ примили вакцину против обичног грипа. Такође, најављује се цепљење одраслих двоструким дозама вакцине, иако је у САД довољна само једна. Злонамерни би овакву вакцинациону политику упоредили са последњом сликом из Домановићеве „Данге“. Истина је ипак другачија. Истина, коју нам покушавају наметнути путем медија је да смо ми, становници Србије много подложнији вирусу свињског грипа и/или масовне хистерије, те нас стога треба цепити дуплим дозама. Ко одбије – боље да га није, јер биће у обавези да потпише да је одговоран за ширење пандемије.

      У сврху набавке нових вакцина, министар Милосављевић планира да издвоји чак 24 милиона евра из буџета. Овакав херојски потез је свакако без преседана. У времену када ММФ условљава позајмице Србији смањењем социјалних трансфера, скраћивањем буџета за здравство (што се манифестује најавом нових отказа у здравству, поред свих недаћа нашег разореног здравственог система), министар планира да прелије чак 24 милиона евра на рачун компаније „Новартис“. Стиче се утисак да ће се актуелна Влада борити против свињског грипа до последњег запосленог лекара, уколико то буде потребно.

      Факат је и то да у Србији, у одговарајућим  установама није припремљен довољан  број вакцина против обичног грипа, али то није довољан разлог да неко посумња у савесност руководилаца тих установа, који су новонасталом ситуацијом, упркос вишемесечним најавама пандемије свињског грипа, остали затечени попут путара, снегом у децембру.

      Али, није све тако светло, као што  је светао пример министра здравља. Нажалост, многи други политичари у Србији користе овај одсудни тренутак борбе свињског грипа и масовне хистерије да на мала врата прогурају сепаратистички Статут Војводине – без консултације стручњака, јавности, (да и не помињемо забрањену реч референдум на националном нивоу). Све то на врло подао начин. Неко би рекао – на свињски начин. У тренутку када се министар Милосављевић свим снагама бори за очување народног здравља, неко ко нема никакве везе са дотичним министром злоупотрбљава тај тренутак да се окористи плодовима евентуалног проглашења епидемије свињског грипа и масовне хистерије у виду забране окупљања (радника, сељака, студената и многих других незадовољника у овој земљи). Али, тако нешто је и било за очекивати, исто колико је и ширење епидемије грипа у земљама младе демократије неочекивано.

      Приметили смо да се свињски грип значајно проширио и у најудаљенија села уже Србије. Са њим је дошла и масовна хистерија. За то време, у северном делу земље, нико не примећује ширење епидемије војвођанског грипа. Војвођански грип је друштвена појава која се такође шири преко средстава јавног информисања. Индикације су: акутне промене на пољу националног идентитета заражених појединаца, хронична вербална антисрбијанштина, потреба за глорификацијом Марије Терезије, неуобичајено висок степен разумевања за екстремистичке и иредентистичке покрете из земаља непосредног окружења, потреба за стварањем Дунавског парламента, осећај гађења према свему са географским пореклом јужно од Саве и Дунава, промене структуре ДНК код оболелих (у циљу диференцијације од геџованско-србијанске ДНК), халуцинирање жутих звездица на плавој позадини или, ређе, црно-жутих пруга, као и друге индикације из спектра колективне несвести. Зараза се брзо шири, тим пре што се у водећим медијима Србије, а самим тим и Војводине, не чује ни један трезвени глас српских војвођанских интелектуалаца, који би могао да војвођанску јавност изведе из ове масовне хипнозе.

      Наравно, нису сви Војвођани подлегли овој врсти грипа. Напротив, веома мали број јесте. Али тај мали број је довољан да донесе одлуке о првом кораку сецесије Војводине. Истовремено, медији ће становнике Војводине, уместо масовне хистерије, која прати свињски грип у ужој Србији, цепити евро-дунавским идентитетом, евроунијатским охрабрењима, про-војвођанском музиком врхушке ДС-а, латентном геџофобијом и неукусним спојем тамбурица и EXIT-a. Пре сваке ампутације, пожељно је извршити анестезију.

      Дан ампутације се ближи. Спин-доктори су већ извршили анестезиолошку припрему. Ампутацију ће извршити док је народ уже Србије омамљен масовном хистеријом и свињским грипом,а народи Војводине успавани грозницом војвођанског грипа. Уз то, сакриће своје намере иза светлог примера борбе за народно здравље и куповину лекова „Новартиса“, коју неуморно води министар Милосављевић. Он је бар одавно вакцинисан против оставке.

      А шта ћемо ми остали? Ми, који се нећемо ни вакцинисати тајанственим „Новартис“-овим цепивом, и који нећемо потписивати  икакве изјаве одговорности за пандемију? Боље да спремимо бели лук. И против свињског грипа и против повампирене Аустро-Угарске.

    

 
Коментари (4)
4 четвртак, 26 новембар 2009 13:40
jodler
Neverovatno. Toliko gluposti i nebuloza na jednom mestu ima samo u testovima Vojislava Seselja, njegovog imenjaka Kostunice i na sajtovima Dveri, Obraza... etc. A sto je najgore, tekst je smrtno dosadan!!!!
3 понедељак, 09 новембар 2009 20:39
Душан
Свака част!!!
У потпуности се слажем са аутором текста!!!
2 понедељак, 09 новембар 2009 20:28
"Србијански храст"
Очита политичка писменост горњег прилога лако може да наведе сваког мислећег житеља Војводине на питање: Шта ће бити после? Ти малобројни али добро инструирани промотери и евро регионални заговорници добро знају шта ће бити после. Треба имати мало орвеловске интуиције па замислити да једног дана немачки "исељеници" дођу по своја (и на своја) имања. Омамљени "војвођанским грипом", досељеници од пре пола века ће се касно сетити. Ја им од срца не желим такву орвеловску Европу.
1 недеља, 08 новембар 2009 00:30
милена
Браво!

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи