Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Тадић: Усвајање Статута Војводине врло брзо

Председник Србије Борис Тадић изјавио је у Новом Саду у среду увече да очекује да Скупштина Србије "врло брзо" усвоји Статут Војводине.


"Колико сам информисан, у раду на закону о надлежностима (Војводине) нема никаквих посебних проблема, завршава се читава та дискусија и мислим да ће то ићи врло брзо", рекао је Тадић на конференцији за новинаре у Извршном већу Војводине одговарајући на питање у вези са тим.

Упитан о најавама појединих коалиционих партнера ДС-а да у случају да се смање средства за Војводину неће подржати ребаланс буџета Србије, Тадић је рекао да "нико не сме да поставља додатне услове у моменту када се Србија суочава са једном од највећих финансијских криза од свога настанка".

"Биће поштован Устав Србије и сви правни акти ове државе, али истовремено ниједан део наше земље не може имати привилегованији положај у односу на друге делове наше земље", рекао је он и додао да сви који постављају посебне услове "могу да рачунају на врло чврст и потпуно јасан одговор".

"Не би било добро да ову кризну ситуацију користимо за партикуларне интересе. Много је важније да водимо рачуна о интересима читаве државе и сваког грађанина који у њој живи. Ова криза није само београђанска, нишка или војвођанска, ово је криза свих нас данас у Србији", рекао је Тадић, који је присуствовао пријему у Извршном већу Војводине поводом Дана холандског бизниса у Новом Саду.

Савез Војвођанских Мађара (СВМ) и Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) захтевају од Владе Србије да до краја скупштинске расправе о ребалансу буџета за 2009. измене тај предлог и да Војводини дају седам одсто из буџета,колико јој припада по Уставу.

"Ако предлог бужета не буде усклађен са овим принципима, наша четири посланика сигурно неће гласати за такав предлог", изјавио је на заједничкој конференцији СВМ и ЛСВ за новинаре лидер СВМ Иштван Пастор.

Пастор је новинарима у Дому Наропдне Скупштине рекао да је ребалансом планирано да Војводини припадне 46 милијарди динара што износи само 5,7 одсто од Уставом предвиђених седам одсто.

"Ми овакву ситуацији не можемо да прихватимо због тога што мислимо да је елементарно правило да се приликом конципирања предлога закона полази од уставних одредби и да се оне поштују. Свесни смо ситуације у којој се налазе држава и друштво, спремни смо да понесемо део терета али очекујемо да до краја скупштинске расправе предлог ребаланса Влада коригује“, нагласио је он.

Према речима Пастора та корекција би требало да буде повећање буџета предвиђеног за Војводину за десетак милијарди динара, јер би се на тај начин обезбедило поштовање уставног принципа од седам одсто за буџет Војводине.

"Ми не тражимо новце, већ стварање буџетског оквира у склопу кога би у складу са Уставом били у ситуацији да трошимо онај новац који је у Новом Саду и на тај начин удовољавамо обавезама које нам предстоје у овој години", истакао је он и додао да од предвиђених 46 милијарди динара око 25 милијарди одлази на трансферни новац тако да би Војводина остала са само 20 милијарди динара што је недовољно.

Лидер ЛСВ Ненад Чанак је рекао да је један од принципа са којима се сви морамо сагласити у условима економске кризе солидарност, али да њу не треба злоупотребљавати.

"Са друге стране ми разумемо питање одговорности. Одговорност је у овом тренутку не рушити Владу Србије, али одговорност постоји и према Уставу и уставном поретку ове државе", рекао је он.

Чанак је додао да "не види због чега сваки пут када је држава у проблемима", Војводина треба да поднесе неупоредиво највећи терет и на начин који је у неким елементима, како је навео у Закону о надлежностима Војводине "чак увредљив" .

Упитан шта ће ЛСВ учинити уколико Влада не измени планирани буџет за Војводину, Чанак је рекао да ће се у том случају поново састати са новинарима и да ће, како је рекао тад "тачно рећи шта ће се догодити".

http://www.mtsmondo.com/
 
Коментари (1)
1 четвртак, 30 април 2009 17:29
zeljko pavlovic
Neposlusnost malih saveznika i dela sopstvenog stranackog bica,sa leve obale Dunava,navela Ga je da pod hitno potrazi izlaz iz krize!
Ne ove nase,ekonomske,to ce ministri,nego one NJIHOVE,velike,opasne,lose skrivane podeljenosti na dve recne obale!
DS na levoj obali hoce,zuri mu se, a ima i podrsku sitnih saveznika,da se progura ili bar provuce taj nesretni ,,ustavotvorni,,Statut Vojvodine,a oni sa desne obale se neckaju,cute,nece ili ne znaju dali hoce,uglavnom,to se oteglo u neznano kad ce!
Ovi sa leve obale nece da odustanu,cuvaju obraz pred svojim biracima,valjda su obecali pa sad ne mogu nazad.
A ni ON ne sme da pritiska,cuva clanstvo,jeste ,,iz preka,, ali trebace,a mozda je i tu bilo nekih,iskukanih,obecanja!A ne sme ni da pristane,pa muka jedna....
Setio se!
Oktroisace Ustav,odnosno promenu istog!To ce se gradjanima dopasti,a On ce kupiti vreme,boze moj,Ustav je to,treba polako,temeljno.A i narod(nije ga pomenuo)imace o cemu da prica,a ne samo o ekonomskoj krizi,to vec i vrapci znaju.
Uostalom,ova taktika ovde uvek uspeva,ne zivi se samo od hleba!
Smanjice se broj poslanika(sad narod aplaudira,konacno!!!!),a ako se smanji i cenzus,uz podrsku tog istog naroda ,sva ta leva smetala,istroseni saveznici, ce da nestanu!I onako su kao muve na hlebu!
Drugo,a mozda je to prvo,Statut ce ,,cekati status,,regionalizaciju pa mozda i decentralizaciju Njegove vlasti,o kojoj vec svi sve znamo,mnogo smo,bre,slusali,ali po onoj narodnoj ,,sto je babi milo....,,i po malo,,ne lipsi....cim se skupi potrebna 2/3vecina,mozda i u nekom od narednih saziva Skupstine!
Strpite se,samo jos malo,da prodju te promene Ustava,pa cemo svi doci na svoje(i On,naravno),a ONI ce se primiriti,morace!Mozda ce uvideti gde su pogresili,ako ne bude kasno,za njih!Kad ne slusaju!....
Ovo me podsetilo,kao,bio jednom jedan uvazen,ucen i mudar covek,i imao sina,i deran zavrsio velike skole i steko, sto kazu,svoj hleb.Ali(u svakoj prici ima to,,ali,,)mnogo je decko voleo da se slika i zato resio da se baci na politiku!Molio ga otac,ubedjivao,,nije to za tebe,nije to dobro,,...badava.
Nece da poslusa,i gle cuda...ispade dobro(za njega) a svi drugi,,,moz da se slikaju,,

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи