Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Глас Русија: Косовојводина. Нова страница у историји распада Југославије?

Војводина је начинила нови корак ка самосталности. Овог викенда потписници Четврте војводинске конвенције позвали су на измене устава земље, чији резултат треба да постане формирање Савезне Републике Србије, која би се састојала из две републике – Војводине и Србије. У акцији су учествовале локалне политичке снаге, партије мађарске, црногорске и румунске националне мањине, као и многобројне невладине организације, на пример Хелсиншки комитет. Нису сви „аутономаши“ подржали идеју републике Војнодине, мада се већина сложила да даље одлагање војвођаснког питања може да доведе до заоштравања односа и „интернационализације“ овог проблема.

Чиме се за Србију завршила „интернационализација“ питања Косова, ми, чини се, одлично знамо.

Али да се вратимо Војводини. Пошто је 2009. године Аутономна покрајина добила свој „статут“, многи експерти су истакли да он већ садржи наговештаје на будући устав – превише широка овлашћења дата су административном центру Војводине Новом Саду. Чак у формалностима. Зстава покрајине са три звездице на плавој позадини сумњиво подсећа на две балканске државне формације, формиране уз међународно посредништво: по принципу „лош мир бољи је од доброг рата“ (БиХ) и уз кршење међународног права (Косово).

Између осталог, не ради се о застави. Ако је веровати листовима, у неким градовима мултинационалне Војводине ученици, исти ти Срби и Мађари, више не разумеју једни друге и приморани су да прелазе на енглески. Како истиче српско интернет-издање Нема шале.рс, локални чиновници који одговарају за образовање и клутуру не подстичу мађарску мањину да учи српски, који, да напоменемо, више или мање влада 95% земље. Уместо тога предлаже се да се као обавезни предмет уведе мађарски, између осталог и за Србе. Паралелно са тим, људи се хушкају против СПЦ. Није све глатко ни у економији. Поједини војвођански политичари тврде да се Србија бави економским израбљивањем Војводине. Некада у доба Југославије чули смо нешто слично од развијеније Словеније и Хрватске – на рачун заостале аутономне покрајине Косово.

При томе не смемо рећи да Војводина нема политичке и економске слободе – сетимо се макар кредита које Нови Сад може да узима без усаглашавања са Београдом. Правде ради, низ примедаба делује засновано, на пример, незадовољство војвођанских фармера новим системом издајања државних субвенција.

Ипак, већина становника Војводине не дели „слободољубива“ расположења своје политичке елите. Значи, покрет Аутномне покрајине ка независности није унутрашњи, већ спољни процес. Мишљење уредника интернет-издања Нема шале.рс Владимира Гвоића:

Суштина је, да је на делу пузајући процес цепања Србије по обрасцу такозваних „обојених револуција“, развијених у лабораторијама Вашингтона- Пентагона. Готово по правилу, мењање државних граница једне државе иде кроз процес условљавања и мењања свести маса. То могу да појасним: као што је отимање либијске нафте започето креирањем слике такозваног „борца за демократију“, тако и процес феудализације Војводине од стране политичких агентура и мултинационалних компанија иде кроз стварање војвођанског идентитета, војвођанске нације, па и стварање војвођанског језика и цркве- који немају никакво историсјко утемељење и подлогу. Такође, на делу је такозвани „црногорски“ сценарио, у који српски политичари нису веровали и коме нису придавали много пажње. Историја се нажалост понавља пред нашим очима, јер опозиционе странке практично нису ни коментарисале ову војвођанску конференцију, остављајући Ненаду Чанку и његовим политичким истомишљеницима огромни медијски простор и могућност за манипулацију, иако реалну подршку у народу, ова мала група аутономаша нема. Опасност је заправо тај велики медијски простор и значај који се њему придаје оваквим противуставним идејама.

И осредње паметан зна да прави разлог отцепљења Војводине  није просперитет такозваних Војвођана. Готово је комично, како војвођански политичари у Београду доносе законе против еконокских интереса, не само житеља Војводине, већ и против житеља остатка Србије. Они затим јуре назад у Нови Сад, оптужујући тај исти Београд за пљачку и нудећи децентрализацију, аутономију а затим и независност као крајње решење.  

Занимљива подударност. Недвано се на српској телевизији појавила реклама за средство за заштиту машина за прање веша направљена у иностранству. У једном од кадрова приказана је карта Србије, истина из неког разлога без Косова и Војводине. Између осталог, слоган ове рекламе је „Нек машина служи дуго“. Одигледно, док се Србија не врати у границе с почетка 20. века.

А ако ћемо озбиљно, постаје очигледно да ср процес распада Југославије није завршио на нелегитимној независности Косова.

 
Коментари (5)
5 уторак, 07 октобар 2014 00:19
slobodan
pozivam srbe u vojvodini da ustano protiv brozomornih unuka.momenat je da ih sasecete u korenu.ne mislite da ce srbi tek takoda vama brozovimunucima prepuste svoje vojvodstvo.
4 субота, 24 мај 2014 00:46
Bora
Ovo što se radi sa ovakvim tekstovima, pa i ovakvim sajtovima, je samo dizanje tanzija i igranje po živcima poštenih ljudi.
Ta kriza oko ocepljenja Vojvodine je fantazije napravljena ne u pokrajni nego dole u Beogradu da bi se pažnja skrenula sa pravih problema.
Najekstremniji stavovi za koje ja znam su samo oni oko povećane autonomije i odliva sredstava, što je na mestu i nije protivno interesima države, niko nikada nije sponjao ocepljenje od Srbije.
To što pričaju pojedinci po medijima i što štampaju neke pasoše je sprdnja, a ne pretnja.
Po tom principu mogao bih i ja štampati pasoše, praviti zastave i proglašavati nezavisnos mog poljskog klozeta, al to teško da nekog tangira.
3 четвртак, 27 фебруар 2014 18:53
Srpski Seljak Sava Sicevski
Ovo je vise sugestija: nadite nacin da sa takvim misljenjem izadete u javnost, vredi i valalo bi! Ima nas podosta kojima je to jasno ali se svi mi nalazimo izvan margina politike jer nam manje-vise ni jedna politicka opcija na politickoj sceni SRBIJE ne odgovara (BLAG IZRZZ). Verujte da nas ima i takvih koji smo spremni i za to da na drasticniji nacin donesemo boljitak kako sebi tako i onima koji dolaze iza nas. Ovo je SRBIJA i kao u pesmi :NE ZNA SE STA DAN NOSI STA NOC SNEVA.
2 четвртак, 20 фебруар 2014 15:16
Срлесрки
Неће моћи ове ноћи!.
1 субота, 08 фебруар 2014 22:16
Velizar Pavlovic
Dok mi srljamo u "izbore" koji ce nam zapecatiti sudbinu, oni bar pisu istinu i upozoravaju. Dakle, ipak su Rusi i veci i bolji Srbi od nas Srba.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи