Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Мађари и Маџарони

Срби су током своје дуге и тешке историје са многим народима одлазили у ратне походе. Векови су пролазили у нашим сеобама и ратовима. Кад нису са Бугарима ишли на Византију, онда су са Византијом ишли на Бугаре. Познато је да су у поход на Рим некада давно кренула два мађарска (хунска) племена, њима су се придружила четири српска племена и у њих се као мањина претопила. То је некако и била наша судбина, да смо увек средство за остварење туђих циљева, народ створен за жртвовање. Разлика је само у томе што смо тада заједничког непријатеља имали у Риму. Данас сви они ратују за „Рим“ (читај Запад), а ми смо и након 1.500 година против Рима. Да ли нас због тога и даље западни медији жигошу као примитивне варваре?

Пролазили су векови, а поделе и жртвовања пратили су нас као црвена нит. И 1848. године, у пурпурном 19. веку и револуцији Лајоша Кошута, Срби су били подељени: мањи број био је на страни Мађара, док је већина била за царски Беч. Можда од тада датира њихов анимозитет према Србима, иако су и пре тога мађарска властела и црква били антисрпски настројени. Подсетићу да је тада царска Русија спасла Беч и Хабзбуршку монархију од грађанске револуције. Уместо да подигне хришћанске народе и Турке истера из Европе Русија је водила идеолошке ратове и спасавала Беч – свог великог непријатеља на Балкану и средњој Европи. Запад није био сложан, али је цар Никола помогао Бечу (иноплеменицима) да угуши мађарску буну и крене против Пољака који су помагали Кошута. Руси су се умешали и у сукоб у Пруској, а својој браћи Словенима помогли су мало или нимало. Тадашња мађарска политика није била боља од хабзбуршке, они су гледали да власт Беча замене својом и тада су пропустили велику шансу да уз помоћ Словена скину германски јарам.

Односе Срба и Мађара је можда пореметила колонизација у Војводину након Првог светског рата када су Срби населили пусте пределе. Међутим, шта је мађарске фашисте натерало на злочин, рацију, јануара 1942. године? Да убијају децу, жене, најбогатије и највиђеније Србе, Јевреје и да данас тврде како су им комунисти крајем рата вратили истом мером. То је нетачно јер је било много мање жртава комунистичког терора него мађарског, а при томе су страдали и понеки који нису учествовали у рацији – заборављеном геноциду. Данас се рација обезличава – не говори се да су жртве углавном били Срби, а џелати мађарске формације, већ се каже жртве су грађани, а злочинци су фашисти. Нажалост, никада нисмо чули извињење од Мађарске и мађарске заједнице у Србији за овај геноцид. Нема знакова кајања, већ само покушаја историјског ревизионизма (и „ми“ смо страдали од комуниста колико и Срби од мађарских фашиста). Услед опасности од мађарског ревизионизма (Тријанона) и повампирења Аустроугарске (за чим неки аутономашки кругови чезну, што није нормално јер су то припадници српског народа) формирана је Мала Антанта, коју су чиниле Краљевина Југославија, Румунија и Чехословачка.

У Титовој Југославији су мањине биле привилеговане као нигде у свету, нарочито у Србији. Мађарска национална заједница је добила оно што нигде није имала: своје школе, катедре на факултетима, службени језик и медије. У неким општинама са мађарском већином Срби и остало становништво осећали су се као мањине. Међутим, војвођански комунисти „аутономаши“ су пали са власти јер је Србима било доста понижења. Данас се кроз статут Војводине, у режији проевропских неотитоиста, повампирује титоистичка државолика наказа – САП Војводина.

Нажалост, држава се распада у хаосу и рату, затим се десила „Олуја“, пре тога „Бљесак“, рат у Босни и велик део протераних Срба нашао је уточиште у Војводини. Мађарске вође се нису буниле што српске избеглице насељавају Војводину. Зашто? Први разлог је тај што их није много долазило у мађарске општине, а други то што је Америка поручивала да не сме да се мења демографска структура Косова. Међутим, то за Војводину не важи. Све је указивало на то да је Косово следеће на реду. На Косово је отишла шачица Срба који нису имали ни средства ни родбине у Војводини или у Србији. Приближно 5.000 српских породица досељених на Косово из Крајине отишло је преко америчког конзулата у Темишвару у САД и Канаду од 1998. до 2000. године.

Не треба заборавити још један податак. Јељцин је 1998. године превентивно послао авион и преселио 54 Черкеза у Русију, јер ће тамо бити рата, а оставио 20–30 милиона Руса у балтичким земљама и Украјини. Веровали су да ће за такву политику добити подршку Запада.

Међутим, како је време пролазило било је очигледно да се Косово одузима Србији. Мађарске странке су оптуживале власти у Београду да су изменили демографску структуру, а та интернационализација није могла да се деси без благослова Вашингтона и Брисела.

Зашто су Мађари фрустрирани и незадовољни својом позицијом? Па да их има и 300 хиљада, они су највећа национална мањина која није добила неку државну структуру. Остали су добили државе: Македонци, Црногорци, Словенци, Хрвати, Муслимани, па чак и Албанци. Осим што су њихове амбиције незајажљиве, они врло добро умеју да искористе ситуацију у којој је држава Србија слаба, па уз страну логистику могу да остваре позиције које би другде биле незамисливе. Они желе своју државу у држави тамо где су у већини (Војводина им је само средство да то остваре). Они желе да направе МАО (Мађарска аутономна област) која би Мађаре хомогенизовала и гетоизовала (образовање на мађарском), а могло би доћи до мајоризације и маргинализације других, попут Срба, па чак и до њиховог исељавања. Мађари би настојали да се доселе унутар те области, што се већ може приметити као тренд у миграцијама у Бачкој (на север иду Мађари, а на југ Срби). Да више није на сцени љубав између српских и мађарских аутономаша, показује и чињеница да је Ненад Чанак више пута говорио против персоналне аутономије војвођанских Мађара. Како ће отрпети ову Тадићеву и Пајтићеву сецесију његове "прћије"? У мапи његове Лиге Војводини је припојена чак и Мачва. Треба страховати да се не остваре опет пророчке речи Светозара Милетића да нисмо на истим таласним дужинама. Можда ћемо сувише касно схватити да је требало да учинимо мали корак и потрудимо се да нађемо што више додирних тачака између два народа који морају живети један поред другог.

Оно што је пресудно за догађаје у Србији је спољни фактор који, како пролази време, има све већи утицај. Од 1990. до 2000. године Запад је стално истицао да они нису против народа, већ против режима Слободана Милошевића. Све маске је требало да падну 1999. године, за време НАТО агресије, али ако нису тада, шта се то данас догодило кад они и даље воде исту политику. Ко и данас мисли да су бомбардовали Србију због Милошевића, или није превише паметан или је злонамеран. Видимо да се наставља политика цепања Србије, амбасадор Цобел нам је то и „нацртао“. Зато је неопходно да се суочимо са статутом који води сецесији и, у перспективи, међуетничким трвењима пре свега Срба и Мађара.

 
Коментари (2)
2 уторак, 03 март 2009 19:30
Hegedušić
Čitava priča oko stauta je nastavak politike kojoj je cilj ne samo atomizovanje Srbije, nego i atomizovanje čitavih nacija uljučujući i mađarsku. Meni je potpuno svejedno da li će da me pljačkaju beogradski, novosadski ili briselski lopovi. Krunjenje Srbije ne samo na teritorijalnom, nego i na duhovnom nivou smanjuje šanse efikasnog otpora, a od bolje, snažnije i efikasnije državne uprave imali bi koristi ne samo Srbi nego i Madžari. Ono što je Džurčanji nehotično priznao, kako je otvoreno lagao narod, ovde nećemo čuti ne zato što to niko nije rekao, već pre svega što se mediji boje da to prenesu. O kakvoj Vojvodini može biti reči kada je Čankov kum optužen za trgovinu heroinom. U Srbiji trenutno ima više narkomana nego zaposlenih i da li mislite da će Vojvodina biti bolja po tom pitanju. Naravno da neće. Što je feudalac nezavisniji od centralne vlasti, to su gori uslovi po kmetove. A na ovakav sajt feudalci ne zalaze. Oni sede bilo u republičkoj, bilo u pokrajinskoj vlasti, bilo u
odborima odborima velikih kompanija.
1 уторак, 03 март 2009 16:32
Игор Јарамаз
Мислим да је текст потпуни промашај. Мађарска аутономија, којој се, како је аутор приметио највише противи Чанак, је најбоље а може бити и једино средство против војвођанских националиста и сепаратиста.

МАО би задовољила мађарске странке чиме би се драстично смањио удео сепаратиста аутономаша и обесмислио пројекат независне Војводине са све војвођанском нацијом.

Решење лежи у договору Срба и Мађара који ови последњи већ скоро десет година покушавају да понуде Београду - уместо АПВ они желе МАО. Ја бих им је дао из простог разлога што не угрожавају Србију, што су нажалост у демографском повлачењу (на сваком попису је у сваком насељу све више Срба и све мање Мађара) услед нижег наталитета, исељавања у Мађарску и мешовитих бракова чија су деца чешће Србе (или још горе Војвођани) него ли Мађари.

Ми Срби морамо да се ослободимо наше хунгарофобије (коју додуше деле са војвођанским сепаратистима) осим ако не сматрамо губитак 1,4М Срба Срема, Баната и Бачке (који су овако на сигурном путу претварања у неке другачије Србе) прикладном ценом. Мене Мађар не угрожава, мене Војвођанин угрожава. Ја разумем захтеве Мађара за аутономију јер су они рационални, не разумем захтеве Срба који би да буду несрби, када траже аутономију (економску, културуну или политичку). Мој је интерес да Мађар осећа Србију ако не својом државом онда макар пријатељском и да поштује њен поредак. Мој интерес није стварање војвођанске нације северно од Саве и Дунава која би тежила асимилацији Мађара, Словака, Русина и других мањина у исту.

Надам се да је мој коментар схваћен јасно. Ипак бих препоручио друго читање пре реаговања.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи