Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Највеће искушење Бориса Тадића

Шта је раздвојило најуспешнији тандем у историји ДС-а, преко кога размењују ударце и на кога могу да се ослоне у странци и ван ње?
   
Лане, с почетка лета Бојан Пајтић је имао написмено да је најуспешнији од свих те године веома успешних демократа; у Војводини Демократска странка с њим на челу освојила је апсолутну већину. Снага Бојана Пајтића у том тренутку била је толика да је странка могла њега да истури као кандидата за премијера, као контру неким другим жељама које је имао Борис Тадић. Пајтић је, напослетку, узео други мандат на челу Извршног већа Војводине а крајем лета докторирао је на Правном факултету у Новом Саду са темом “Брачно–имовински уговори”.

Ово лето фактички премијер Војводине дочекује са сазнањем да вероватно никада званично неће понети ту титулу. Наиме, нови Статут Војводине, који ту функцију предвиђа, изгледа да је одложен на неодређено време, али зато није одложено настојање једног дела Демократске странке да се утицај Пајтића у странци смањи колико год је то могуће. У месецима који следе самом Пајтићу стога ће добро доћи глумачки занат који је изучио у позоришту у Сенти, ако се одлучи да чека погоднији тренутак за борбу, али можда и његова докторска дисертација, ако се одлучи на радикалније манифестације незадовољства на шта га бодри аутономашка чаршија у Новом Саду (погледајте антрфиле: Пајтићево бити или не бити).

Био је Бојан Пајтић дарежљив; у покрајинску власт је прихватио и оне који му нису били потребни: и Мађаре, и социјалисте и Чанкове лигаше. И сви заједно изгласали су нови Статут Војводине који је републички парламент у Београду само требало да аминује.

И упркос гласној опозицији која је у Статуту видела устав будуће државе Војводине, чинило се да је само питање дана када ће покрајина добити свој највиши правни акт.

А данас, како за НИН каже лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, шансе да се Статут ускоро нађе на дневном реду Скупштине Србије једнаке су шансама да слон прође кроз иглене уши. Он каже да је сам себи досадио инсистирањем на Статуту: „Можда ме подржавају неки функционери ДС-а, Г17, ЛСВ-а, али као што видите, сви јавно ћуте о томе.” По Пасторовим речима, нема дилеме да се Демократска странка крије иза става Бориса Тадића да питање Статута Војводине треба одложити за крај мандата ове владе. “Преведено на српски, то значи да се Статут одлаже до у недоглед. И то је за нас апсолутно неприхватљиво”, каже Пастор. На питање да ли види разлике између Пајтићевог војвођанског ДС-а и централе у Београду, Пастор одговара да се разлика у реторици може уочити, али је још увек недовољно препознатљива.

Како се дошло до ове позиције која је раздвојила победнички тандем из маја прошле године: Тадић – Пајтић? Војвођани заправо од Београда траже онолико аутономије колико је београдска централа ДС-а дала Пајтићу и војвођанском ДС-у. Пајтић је самостално могао да одлучује о свему осим о највећим државним питањима. Тако се Београд није много мешао ни у израду Статута Војводине. Да је Пајтић прешао границу, у Београду, у Крунској и на Андрићевом венцу, посумњало се после његовог говора у Скупштини Војводине одмах по усвајању Статута. “Статут нам гарантује права која смо одавно заслужили, па га грађани виде као јутро после тешке ноћи. Зато – добро јутро Војводино”, тријумфално је изговорио Пајтић, а многима је у Београду то замирисало на државотворност. У том говору Пајтић је рекао и да није проблем што Србија има Војводину већ што их нема више; и та реченица ће се после обити о главу Пајтићу јер ће је Борис Тадић искористити као образложење за стављање Статута на дубоки лед.
“Пајтић је дуго фигурирао као самостални играч у оквиру ДС-а, његов однос са Тадићем функционисао је на некој врсти дила према којем се Тадић Пајтићу није мешао у посао, а заузврат Пајтић је Тадићу редовно испоручивао гласове. Све док Пајтић није прешао црвену линију са Статутом и ушао у нешто што је ипак посао председника Републике”, сматра политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Према нашим сазнањима, дуго је у Демократској странци вођен тихи рат са темом да ли Статут даје Војводини превелика овлашћења. Иако су подржаваоци Пајтићевог статута можда и били у већини, када је Тадић у интервјуу „Новостима” 30. априла најавио уставне промене рекавши да није природно да само Војводина буде регија са дефинисаним правима, било је јасно ће Статут сачекати неко боље време.

Наравно, није се могло очекивати да ће Борис Тадић јавно да се успротиви нечему што је заправо дело његове партије. Да су га Чанак и Мађари писали, Статут би изгледао сасвим другачије. Зато се, по старом уходаном рецепту, Статуту прво успротивио Драган Марковић Палма а онда и Ивица Дачић иако је СПС у Скупштини Војводине гласао за Статут. Наравно, не треба бити у заблуди и давати велики значај СПС-у и коалицији коју предводе. Све што је Дачић рекао о Статуту, он не би рекао да око тога није постигао договор са Тадићем. Направљена је процена да је за ДС, али и СПС, најисплативије било да се Статуту успротиве Палма и Ивица Дачић.

„Моја процена је, ако се СПС-у додели та улога клипа у точковима војвођанског бицикла, да ће више последица имати ДС, мање СПС. Јер, ово је прича коју је изгурао ДС; грађани су на три изборна циклуса подржали ту причу и одустајањем од те приче они би изгубили природно тле у Војводини. И на другој страни, игнорисати оно што је урадио војвођански ДС било би равно кажњавању победника. Војвођански ДС је и у кадровском и у интелектуалном и програмском смислу најбољи бренд ДС-а и дистанцирање од њега, на овај или онај начин, нанело би велику политичку штету самој Демократској странци”, сматра Јован Комшић, политички аналитичар из Новог Сада.

Наравно да Бојан Пајтић целу ову представу није гледао без речи. Знао је да мора да одговори, али и да не сме да отвара фронт против властите странке, те је оно што Пајтић мисли Тадићу спочитавао углавном Иштван Пастор. Пастор је изабран јер има захвалну позицију: не зависи директно од Демократске странке као на пример Лига, а и тој партији инсистирање на војвођанској аутономији не може донети штету. Напротив. А корист осим у повратку броја мађарских гласача који су претходних година гласали за Демократску странку, Чанкову Лигу или ЛДП Мађари остварују и задуживањем код Пајтића. У овом сазиву он им је поклонио место председника Скупштине Војводине; следећи пут ће Мађари вероватно тражити за њих непребољено место градоначелника Суботице које је прошле године освојио ДС.

Пастор, који одржава одличне односе и са Томиславом Николићем, оставља утисак да је спреман да иде до краја, и да четири мађарска посланика у неком тренутку одустану од подршке Влади Србије. За наш лист јасно каже да је после годину дана владе Мађарска коалиција веома незадовољна Владом Србије. Да ли зато што је већ обезбедио резерве или због нечег другог, Бориса Тадића то као да не тангира много па упадљиво избегава сусрете са лидером војвођанских Мађара. И не само с њим. У овом тренутку би само најбољи папараци могли да ухвате Тадића и Пајтића у истом кадру.

Наиме, на свечаној вечери поводом посете америчког потпредседника Џозефа Бајдена међу 80 званица није било места за Бојана Пајтића, најмоћнију политичку личност Војводине. Док су, на пример, градоначелник Новог Сада Игор Павличић и неки не баш посебно упечатљиви бизнисмени и кошаркаши вечерали са Бајденом. Као што га није видео када га је Бајден опустошио, тако Пајтић није видео Београд ни у време одржавања Главног одбора Демократске странке. Битније му је било учествовање на округлом столу у Бриселу који је представљао промоцију музичког фестивала Егзит. Након што се вратио из Брисела, Пајтић је дао интервју „Блицу” који је изашао под насловом „Влада крива што касни статут”.

У том интервјуу Пајтић је објавио да од 1. јуна ове године волонтира у Извршном већу Војводине, а да ће плату примати на Правном факултету у Новом Саду где ће од јесени предавати облигационо право. На тај начин, Пајтић шаље увек прихватљиву поруку бирачима да има живот и ван политике и да је он у политици само привремено, али и да спрема резервни положај у случају Тадићевог блицкрига. Посао професора универзитета није лоше место за чекање погодног тренутка, поготово ако на њега пређе уз ореол жртве.

Иако на први поглед делује незаинтересовано и питомо, Бојан Пајтић свакако није неко кога било ко треба потценити; чак и у случају да се настави пад његових акција у Крунској у Београду, а Статут остане у некој забаченој фиоци. Јер, то је човек који је више пута био на ивици политичке смрти; причало се својевремено да је ближи Живковићу него Тадићу, а био је шеф посланичке групе странке чији су посланици истовремено гласали у Скупштини Србији и уживали на плажама Бодрума. Такође, више пута се спекулисало о томе да Тадић спрема новог Пајтића; претпоследњи за кога се то причало зове се Горан Кнежевић, налази се у притвору оптужен за проневеру, а у исказу истражном судији за своје хапшење окривио је баш Бојана Пајтића.

Да се улога и утицај Бојана Пајтића често мистификују сматра Ђорђе Вукадиновић и као пример наводи баш те приче да Пајтић може свог политичког противника не само да склони из политичке арене већ чак и са слободе. Ипак, каже да је Пајтић успео да увеже многе нити власти и ресурса који постоје на покрајинском нивоу; да је створио систем концентричних кругова са собом у епицентру и да у најмањој мери утиче на људе који концентришу те кругове. Наравно, плус целокупну Демократску странку у Војводини, све коалиционе партнере, а неки ће рећи чак и велики део опозиције.

За Пајтића и његови политички противници кажу да је човек ванредне вредноће, да изузетно брзо мисли и да има одличне организаторске способности. Реч је о човеку који је прошао све техничке школе НДИ (Национални демократски институт САД), који зна како се води политика и који има озбиљно образовање. За њега још кажу да има властодржачку нарав, што је у неким тренуцима предност, у неким мана, а једино што му недостаје да буде лидер великог формата јесте то што нема харизматски лик.

Али, хајде да видимо на кога може да рачуна Бојан Пајтић у борби да одржи место у врху странке, које је зарадио гласовима Војвођана. На целу организацију ДС-а у Војводини, која му је у овом тренутку беспоговорно одана као и на целокупну аутономашку јавност у Новом Саду, која га и хушка да буде оштрији. У Београду ситуација је мало незгоднија јер све може да се окрене у тренутку а моментално подршку Бојану Пајтићу не би ускратио Драган Шутановац, чије су политичке акције у странци у расту, као ни Душан Петровић, чије пак акције у последње време падају.

Ипак, главни разлог због којег Пајтић нема разлога за панику јесте то што је добио широку подршку амбасадора западних земаља који у њему, пре него и у Јеремићу, Ђиласу или Шутановцу виде будућег лидера Србије. И то не треба искључити као разлог због чега су односи Тадића и Пајтића дошли до тачке пуцања.

У овом тренутку, Борис Тадић би, по свему судећи, највише волео да Пајтићево место заузме Оливер Дулић. Овај суботички лекар, који је данас на месту министра екологије, прилично добро стоји у истраживањима јавног мњења и уз адекватну припрему не би имао већих потешкоћа да достигне Пајтићев рејтинг. Међутим, технички то није тако лако извести а сазнања НИН-а говоре и да Оливер Дулић нема такве амбиције; да би он радије остао републички функционер него се пребацивао на покрајину. Уосталом, тај степен власти Дулић је прескочио, директно из Суботице дошао је на место председника Скупштине Србије и изгледа да му се не враћа да употпуни своју политичку биографију.
Међутим, управо због поверене страначке аутономије Тадић нема баш много људи које може да супротстави Пајтићу, тако да не треба одбацивати могућност да то ипак буде Дулић. Мада, не треба бити у заблуди и очекивати да се тако нешто деси веома брзо. Обојица, и Тадић и Пајтић, по природи нису конфликтне личности и отворени сукоб ће се вероватно одлагати докле год то буде било могуће.

„Пајтић је проценио да ово није тренутак за сукоб са Тадићем; чека моменат када ће Тадић бити у знатно тежој ситуацији и до тада ће само спорадично и преко посредника размењивати ударце са председником“, каже извор НИН-а. На другој страни, како сазнајемо, наставиће се започета маргинализација утицаја Бојана Пајтића и спремање терена за евентуално устоличење новог лидера војвођанских демократа.

Јован Комшић каже да је Бојан Пајтић зрео политички лидер и да би велика штета била да се он одбаци и да се „дизгин да неком ко тек треба да сазрева као политичар а коме је најбољи квалитет послушност“. Његова процена је да Пајтић неће напустити странку. „Сигуран сам да ће Пајтић чекати бар до септембра. Мислим да ће ДС схватити да је и у њиховом најбољем интересу да усвоје Статут и да наставе путем који су сами утабали. Ако се определе за неку другу причу, која ће пре личити на некакав Србистан уместо на модерну европску државу, онда ће и на политичком тржишту Војводине настати један вакуум и потрага за озбиљном политичком алтернативом. А Бојан Пајтић је политичар таквог калибра да би могао да се наметне као лидер“, каже Комшић.
Иако не би требало ставити руку у ватру да Пајтић не размишља о формирању политичке странке, то је ипак најмање изгледна опција. Мада успех Томислава Николића након што је одлучио да формира сопствену странку многе провоцира и вуче у разноразне маштарије.

На крају, иако нас можда очекује и велико медијско помирење Бориса Тадића и Бојана Пајтића (наши сазнања говоре да би они могли да се сретну у петак 12. јуна или евентуално у понедељак 15), ствар је отишла толико далеко да се из ње неће моћи лако извући без велике политичке штете било по Тадића, било по Пајтића, било по обојицу. Ђорђе Вукадиновић процењује да ће Статут за Пајтића бити или одскочна даска или омча око врата. Борис Тадић има мало већи избор, иако је за њега ово несумњиво највеће страначко искушење.

Горислав Папић
 
Коментари (4)
4 недеља, 09 август 2009 09:23
Borislav
Jovan Komšić je samozvani autonomaški analitičar,alter ego Čanka,tako da je predstavljanje njega kao političkog analitičara dezinformacija.
Taj čovek zajedno sa Pavelom Domonjijem,Biserkom,Berisavljevićem i ostalim srpskim satrapima ne prestaje da gradi "vojvođanski identitet" ili pojednostavljeno rečeno da dezintegriše Republiku Srbiju,šta je lek za ovaj ideološki galimatijas(vezivno tkivo,platforma je mržnja prema svemu srpskom), odmaknuti ih sa fiskalne bulge a novac iz inostranstva pod državnu kontrolu,pa neka jede krompir,manje će nebuloza napisati!!!
3 среда, 24 јун 2009 20:33
Serious
Na dnevniku madjarske tv jedna od udarnih vesti je bio toboznji incident u Ns , kako Srbi ne daju Madjarima da pricaju na madjarskom , ta vest je bila udarna 3 dana na Autonomija info , Slobodna Vojvodina itd da bi policija u svom izvestaju navela da je rec o dvojic pijanih mladica madjarske nacionalnosti jedan od 20 god a drugi 30 god koji su u Busu matletirali putnike i provocirali , na kraju su se nakacili nekom dedi i fizicki ga napali kada je izasao iz Busa , nigde nema demantija a coveku je cak izbacena adresa , br.telefona na sajtu slobodna Vojvodina i pozvani su ljudi da lincuju coveka kako bi se toboze odbranili ugrozeni Madjari , na tom sajtu Autonomija info sam poslao poruku na bazi policijskog izvestaja medjutim nije prosla moderaciju ali zato stoji poruka u kojoj neki lik pod nickom Lala preti Srbima da ce ih ostati isto u Vojvodini kao i na Kosovu, to je samo jedan primer stvaranja tenzija i ocigledne malicioznosti
2 понедељак, 22 јун 2009 16:02
Vanzemaljac
Komšić zna tačno šta će uraditi Pajtić, Čanak i ostala separatistička bulumenta jer njoj i pripada,stari autonomaš se nada počastima za svoj iskopleksirani život ,LUSTRACIJA!!!
1 субота, 20 јун 2009 16:43
душан петковић
Све ово је већ давно започето када је почела да се распада
жута монархија 1918 године. Већ тада су направили план како да ново насталу државу Краљевину СХС униште.Нажалост српска влада на Крфу је насела Словеницима и Хрватима које је послао Ватикан. Продор Европе на исток почео је за време крсташких ратова и није се до данас зауставио .Немачка као велика сила је имала и још увек има свој план "Drang nach Osten" у преводу Продор на осток.Треба им отворен и сигуран пут за блиски и далеки исток. На том путу стоји Србија.
Прочитајте књигу "Магнум кримен"или у преводу "Велика превара" од Новака Новака .
Да је већ давно написано и испланирано како покрасти и уништити читаве нације ,па и Србију, прочитаћете у књизи
коју је написала Науми клајн(Naumi klein).Књига се зове "Доктрина шока".То потврђује и изјава од 13 .4.07 Андреаса Цобела ,амбасадопра СР Немачке у Србији. Цитирам " Није немогуће да буду отворени проблеми у Војводини и Санџаку" .Шта би било , да српски амбасадор изјави у Берлину " Није немогуће да буду отворени проблеми у СР Немачкој, независна држава Bayern ili Baden -Wuetenberg.
Тог тренутка би постао српски амбасадор у Берлину " персона нон грата"или грубо српски напоље из земље.
Ово сам написао ,јер не видим још владу у Србији која ће рећи тој господи напоље из Србије и доста са отимањем Србије. Ови догађаји око Устава Војводине и немири у Санџаку ,су само део тог плана .Са Косовом су за сада завршили.Ове игре око региона или регија у Србији су уствари предигре за распрчавање Србије.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи