Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Временска прогноза у функцији политике

(како то раде РТС, ХТВ и РТВ)

      Није  тајна да медији у савременом информатичком  друштву имају огромну моћ  да утичу на вредносну и политичку оријентацију  јавности и појединаца. Такође, није непознато да иза медија увек стоји неки политички и економски интерес. Питање је, на какав начин и са каквим професионалним начелима то раде? Да ли се служе општим интересима или посебним? У одговору на то питање, крије се њихова савремена тајна.

      Размотрићемо  један део рада Дневника РТ Војводине који се емитује као Војвођански дневник (што стоји све време емитовања на екрану). Довољно је да га погледате неколико пута и открићете неке имплицитне поруке које нису неважне са становишта политичких и националних усмеравања гледалаца. За оне који стручним оком посматрају медије, тешко је а не запазити одређена национално-идеолошка значења у програму о коме је реч.

      Прво је питање које би могло да се постави јесте питање самог назива телевизијског дневника. Зашто „Војвођански дневик“ а не „дневник РТВојводине“ или, једноставно „Дневник“? Језички је коректно и једно и друго. Али, присвојни придев «војвођански» сугерира територијалност и неку врсту имена за националност, док  назив «дневник РТВојводина» више сугерира  грађанску јавност. Онај први се више обраћа некој  заједници на одређеном простору, а овај други је неутралнији информатор  у једном делу државе.

      Повуцимо  аналогију са РТС-ом. Зашто не - српски дневник? Из истог разлога. Српски дневник  рачуна са српским народом, а РТС са грађанима Србије.

      Анализа садржаја  војвођанског дневника захтева  систематски приступ. Једно прецизно праћење и мерење информативног садржаја тачно би показало колико је чега из јавног друштвеног простора. Лако се, међутим, запажа да је  највише информација о Војводини, а када је реч о вестима о раду разних органа власти, онда је у главној улози председник ИВ Војводине. Као да је  извештавање  о политичком животу Покрајине сведено на извршне и скупштинске органе, док за политичку активност странака – оних на власти и у опозицији – нема места у дневнику, већ у неким специјалним прилозима. Оваквом медијском пажњом  заправо даје се предност политици која седи у  управним органима, а затамњује она која се противи таквој политици. Добар пример је проблематични Статут Војводине. Медијским форсирањем  личности из извршног апарата власти, а без икаквог помињања Статута, шаље се имплицитна порука о подршци Статуту. А пре неки дан у извештају о обележавању 500 година манастира Крушедол, додато је како се ДВД о манастиру продаје „широм Војводине“. Као да нема купаца у целој Србији!

      Медијске поруке можемо да рангирамо по значају и утицајности. Разликоваћемо се у избору и мерилима. По суду онога који ово пише, прворазредни пропагандни учинак за „војвођанску ствар“, постиже се временском прогнозом коју нам шаље војвођански дневник. Када дође време да се обавесте гледаоци о сутрашњем времену, на екрану се прикаже карта Војводине са називима  већих градова и анимираном кишом или сунцем. Киша пада само до Саве и Дунава а сунце сија само изнад Фрушке горе. Онај гледалац који из Кикинде хоће да путује у Ниш или Краљево, неће знати да ли да понесе кишобран.

      Ова визуелна презентација временске прогнозе, неодољиво подсећа на Дневник  Црне Горе, у коме  се небо поклапало са  границама бивше југословенске републике. Нисам од оних који ће рећи да Црна Гора служи као пример, али  недопустива је оваква манипулација припадницима истог народа. Та телевизисјка прогноза улази у сваки стан, сваку кућу и  нема сумње да она формира једну слику простора који је «наш» или «мој».

      Још једном да повучем аналогију са РТС-ом. Када РТС обавештава о времену  онда приказује простор западног Балкана, са називима градова и изгледним временом. Без граница. А како то ради ХРТ? Сунце или облаци  покривају Хрватску, Босну и Херцеговину, Црну Гору и западни део Војводине. Визуелне поруке су  значењске. У делу несвесног а и свесног, у глави гледалаца формира се слика једне територије која је нама блиска или за коју смо заинтересовани. Извештаји о времену у овим електронским медијима (јавним сервисима) изгледају овако: Велика Хрватска,  Србија без граница, мала Војводина.

      Како  је могућна оваква обрада  јавности од стране војвођанског дневника? РТ Војводине је јавни сервис. То значи да  треба да изражава интересе грађана, односно оних који финансирају  тај сервис. Да ли  је у интересу грађана се обавесте само о онима који су на власти или о догађајима из суседног града? Оставимо по страни све изјаве о објективности и ослобађању од притиска државе. То су лепе речи. Право питање је ко стварно контролише јавни сервис? То може да буде једино критичка јавност. Али, шта ако јавни севис не допушта да се критичка јавност изрази?

      Некоме  могу изгледати  безначајне мапе са временском прогнозом. Али, у политици ништа није споредно у тенденцијском смислу речи. Мали догађај производи велики. Ситна реч, крупну. Временска прогноза жељене границе.
 
Коментари (5)
5 недеља, 19 јануар 2014 23:39
Sasha
Potpuno je tačno da tendenciozno prikazivanje vremenske prognoze ima u sebi separatističke težnje pokrajinske administracije,ali i neke druge emisije su tako koncipirane.Sve ovo je za sada prilično prikriveno i teško se zapaža ali je će kasnije biti sve jasnije. Plan je da se Vojvodina polako i elegantno odvoji od Srbije a u tome najveću ulogu ima centralna vlast Srbije.U Beogradu je koren Vojvođanskog separatizma,a lokalni eksponenti rade po nalozima iz Beograda.
4 петак, 22 јул 2011 21:41
Trgovački putnik
Odličan tekst.
Odmah smeniti glavne direktore na TV Bgd i NSad, koji su JAVNI SERVIS svih građana , a među njima je najviše Srba pravoslavaca.
Vremenska prognoza i izveštaji sa auto-puteva su nauka , zato ih BBC, SNN i druge velike TV prikazuju SVAKIH DVA SATA i ZA CEO SVET !!
RTS bi trebao da prikazuje na tri sata DETALJNU vremensku prognozu i izveštaje sa puteva za CEO BALKAN !!!
3 четвртак, 07 јул 2011 12:28
sade
Znači, pridev "vojvođanski" je odjednom anti-srpski. Pa jel vidiš ti čoveče da u svemu vidiš komadanje Srbije? Nije ni čudo što svi beže od vas, Hrvatska, Slovenija, CG, Kosovo.
Da, rekao sam VAS.
2 уторак, 04 јануар 2011 18:26
Nenad Konstantinović
U Jutarnjem programu RTS-a dobijamo izveštaje sledećih dopisništava iz Požarevca, Zaječara, Valjeva, Čačka, Loznice, Šapca, Užica, Kragujevca, Kraljeva, Jagodine, Novog Pazara, Niša, Pirota, Vranja, Leskovca i Prištine, gradova južno od Dunava i Save, a severno iz Vojvodine iz Pančeva, Kikinde i Zrenjanina. Šta je sa Vršcem, Suboticom, Sremskim Karlovcima, Somborom i Novim Sadom. Sramota! A vi drobite o prognozi vremena.... Ksenofobisti
1 уторак, 03 новембар 2009 23:00
Малколм X
Малколм X

У потпуности се слазем са Вашим мишљењем и ставом и ставом према том питању. Сведоци смо мрачног времена и проданих политичара без етике и морала. Дотичне особе ( а зна се о коме је реч) су срамота за Српски народ,као и за све друге грађане Војводине и Србије. Време ће показати да су то била толико мала и мизерна створења,спремна уништити (распарчати) државу зарад личних интереса. Претпостављам да се водећи сведски лидери уствари нама смеју гледајући те јаднике како им сe зарад ситних,личних интереса увлаче под кожу као ПАРАЗИТИ. Убеђен сам да су њима као личности одвратнији него ли нама,јер тачно знају са каквим олошом имају посла.Тако да ће их трпети док им буду подобни,тачније док не обаве "посао". Надам се да до тог сценарија неће доћи и да ћемо ми обични грађани "СКИНУТИ" ту срамоту са власти на време.

Поздрав.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи