Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

АПВ-европљани и Србо-абориџини

Нацрт закона о утврђивању надлежности АП Војводине, који ће у четвртак да размотри Влада и да га затим достави Скупштини, већ на први поглед изазива озбиљне недоумице. Довољно је само погледати чл. 3, ст. 3, па да се човек најежи од нелагоде. Ту лепо пише: „АП Војводина, као регија у којој се традиционално негују европски принципи и вредности, може бити члан европских и светских удружења региона и у оквиру своје надлежности може основати представништва у регионима Европе, односно у Бриселу, у складу са законом и Статутом“.

Оно што је застрашујуће у овом члану јесте тврдња да је АПВ „регија у којој се традиционално негују европски принципи и вредности“, и да зато мора да има своје представништво у Бриселу. Ту се отвара неколико питања на које би било пожељно да Влада што пре одговори:

1. Које је то државно или научно тело утврђивало у којим деловима Србије се „традиционално негују европски принципи и вредности“, а у којима не? Да ли је у питању било истраживање или скупштинска анкета? По којим критеријумима и методологији је та анкета спроведена, у ком временском периоду, и зашто о томе није вођена јавна или стручна расправа?

2. Који се то тачно „европски принципи и вредности“ „традиционално негују“, рецимо, у Новом Саду, Оџацима или Апатину, али не и у Београду, Крушевцу или Ужицу? Да ли то значи да су грађани Србије јужно од Саве и Дунава мање Европљани од оних који живе у Срему, Банату и Бачкој?

3. Ако се у деловима Србије ван Војводине традиционално не негују европске вредности – јер се АПВ очигледно по томе разликује од остатка Србије, које се онда вредности „традиционално негују“ у Београду или Крушевцу? Ако то нису европске, јесу ли то онда азијске или афричке? Или можда чак аустралијанско-абориџинске?

4. Да ли се овим законом уводи некакво ново категорисање грађана Србије према „вредностима које традиционално негују“? Да ли се тиме грађани Србије деле у две класе: на оне који традиционално негују европске вредности и на оне који традиционално не негују европске вредности? Да ли то значи да регије у којима живи прва класа грађана имају нека посебна права – као нпр. на представништво у Бриселу, а да њих немају или неће да имају регије у којима живи друга класа грађана? Није ли то еклатантан пример дискриминације? И шта о томе кажу Устав и закони?

Ако чак и изоставимо правни аспект овог питања, остаје његова политичка страна која је заправо много опаснија. Замислимо да Брисел сутра отворено уцени Србију да мора да призна Косово, ако жели да уђе у ЕУ. Да ли онда АПВ политичари могу да се позову на своју посебну „традицију неговања европских принципа и вредности“ - коју им је држава Србија овим законом тако великодушно признала, и да прогласе да ће „Војводина ипак наставити европским путем“? Колико пута су и сами политичари из Демократске странке тврдили да је „Војводина локомотива која ће Србију одвести у Европу“. Није ли консеквенца такве неистините и дискриминаторне слике – коју видимо сада оваплоћену и у овом Закону – то да ако „вагони“ неће у ЕУ, онда ће „локомотива“ тамо отићи сама? Није ли таква слика, као и наведена одредба Закона (не)свесно припремање терена за још један пројекат дробљења ове земље.

И заиста, још једном се морамо запитати – да ли је могуће да смо народ вечитих историјских понављача? Народ који чак ни из најближе историје није ништа научио...
 
Коментари (28)
28 субота, 24 март 2012 22:15
Небојша
Читам одличне текстове на НСПМ и Видовдану и на овом сајту.Паметни и луцидни људи.А онда и они због занемарљивих разлика губе енергију вређајући један другога.Зар нам је мало непријатеља?Зар је тај его толико тешко зарад ове намучене земље ставити њој у корист?И оно најважније што је већ неко овде рекао: Само писање ништа не решава.Елита има ОБАВЕЗУ да се организује када је земљи потребна њена снага,политички наравно,да се остави ситничарења,да се сви заједно окупе јер ће таква интелектуална снага ослободити страха који овај народ не може да савлада јер је измучен и збуњен.Та елита мора бити БРОЈНА ,стручна и патриотска и непоткупљива.Само таквом снагом се може против оваквог одијума и споља и изнутра.
27 недеља, 01 јануар 2012 16:31
Филиповић дипл.маш.инж. Жарко
Мирославе !
Каже се ЕВропска а не ЕУропска. Побогу, па и Суботица је у Србији ! Или можда није ?
Иначе, подржавам регионализацију Србије, али искључиво из економских разлога равномерног развијања а никако из оних које "продаје" Народу бивши министар.
26 недеља, 01 јануар 2012 16:24
Филиповић дипл.маш.инж. Жарко
За почетак, бар Ви који сте Срби, почните да користите СВОЈЕ ПИСМО приликом писања оваквих порука.
У супротном, сами себе дисквалификујете. Или се можда плашите да Вас на ЋИРИЛИЦИ неће моћи прочитати паметни људи из "иноземства" ? Тужно је, без обзира који Вам је разлог!
П.С. За оне који то "не знају" функција пребацивања из латинице у ЋИРИЛИЦУ се налази у дољем десном углу и довољна су 2 "клика" левим дугметом на Вашем мишу.
25 недеља, 01 јануар 2012 15:23
ОРЛИЋ псеудоним
Наш први корак ка опстанку јесте не гледати ни читати званичне медије . Већини народа свакодневно испире мозак а сви који се сматрају паметним тј. интел. знају тко има медије има и власт . Неколико пута поновлјена лаж је истина . Већини народа је испран мозак понашају се као зомбији . Први корак оних који владају био је преузиманје медиа што су и урадили. Посрнули смо као народ не мислимо ни на ближнјег а да не говорим о далјнем.
24 среда, 30 новембар 2011 02:22
Ja
Ma ne moze!!!
23 субота, 10 септембар 2011 14:39
Vanja
G-dine Antonicu, Vama koga definitivno jako cenim i zahvalna sam da Vas imamo ipak cu reci isto ono sto sam napisala i Vasim kolegama ovde na ovom sajtu:
NIJE DOVOLJNO PISATI, nije dovoljno jer to i Vi i g-din Vukadinovic cinite vec godinama, i??????

Organizujte ovaj narod, podignite ih na noge i pokazite ovoj katastrofi i karikaturi od "srpske vlade" da im je dosao KRAJ!

Pokazite da je IZDAJI interesa srpskog naroda dosao KRAJ!

Pisati jednostavno NIJE NIKADA NISTA PREOKRENULO, samo aktivnost i sloga u ciljevima moze nesto spasiti!
22 четвртак, 23 јун 2011 17:22
Srpsko Evropski Regionalista
Moralni građani podržavaju inicijativu za RAVNOPRAVNU i PRAVIČNU Decentralizaciju i Regionalizaciju (POKRAJINE BEZ DRŽAVNE AUTONOMIJE), čime bi se stekli uslovi da dobijamo donacije iz EU koje su namenjene NERAZVIJENIM regionima, i tako stvorimo uslove za razvoj svih regija Srbije, a ne samo Vojvodine i Beograda (kako su zamislili "titići" još Ustavom iz 1974).

Predlažem poboljšanje predloga regionalizacije, tj da jedan region-pokrajina bude DUNAVSKO-MORAVSKA, koju čine okruzi:
- Šumadija, - Pomoravlje, - Istočno Podunavlje (+Kovin i Bela Crkva) i - Timočka Krajina.
Ta pokrajina imala bi 1.400.000. stanovnika i jedan UNIVERZITETSKO-ADMINISTRATIVNI centar u Kragujevcu (ista ovlašćenja kao Novi Sad).

Druge pokrajine u centralnoj Srbiji (sa po 1,5 miliona stanovnika) bile bi:
- DRINSKO-IBARSKA (centar Čačak plus: Šabac, Valjevo, Užice, Prijepolje, Kraljevo, N.Pazar) i
- JUŽNOMORAVSKA (centar Niš plus: Kruševac, Leskovac, Kuršumlija, Pirot, Vranje).

Srbija bi bila otvorerena za saradnju sa drugim državama i regijama u okruženju (Srpska, C.Gora, Dalmacija,..), a neke i da primi u sastav kao revnopravnu pokrajinu.
21 уторак, 21 јун 2011 11:47
младен
Ко тим створовима сипа мржњу према главном граду (какве нема ни један главни град у свету) и тиме поткрепљује неку љубав према брозовској АП Војводини. Та држава није потребна овом народу, јер је вишеструко штетна, чак и као САП и АП. Када је доиста била потребна Србима (од 1690-1918) нису је имали, а када им није била потребна а јесте губитничка (после Другог светског рата) онда је ''основана'. Будимо људи народе мој.
20 уторак, 07 јун 2011 21:43
Алекса
Приче о економској аутономији су смешне.Свима који мисле главом је јасно да је "аутономија Војводине" искључиво у функцији слабљења Србије и у функцији антисрпских напора да се Српска Бачка,Банат и Срем суштински одвоје од Србије.Једино је укидање комунистичке творевине зване АПВ или евентуално аутономија која је постојала деведесетих добар пут за нашу земљу.
19 понедељак, 23 мај 2011 14:27
Miroslav
Autonomija Vojvodine mora ziveti.Ne sme se ukidati kao sto je to devedesetih godina bilo.Ne bih sad o tome.Zna se ko je vrsio press-iju na Autonomiju Vojvodine.Ja sam da Vojvodina bude najrazvijeniji deo Srbije.Logicno pa zivim u Subotici.Uvek je moja Vojvodina bila najrazvijenija i multi-etnicna u Srbiji.Sad se postavlja opet pitanje kako sa severa mogu neki djaci da traze Autonomiju Vojvodine?E pa vratite nam nase.Oteo nam je Beograd.Necu drzavu iz koje moram da gledam iz Beograda i da se upravljam kako kazu po beogradskom.Dosta.Zelim modernu,svesniju,slobodniju i europsku domovinu.
18 понедељак, 23 мај 2011 14:19
Dragisa-Dag
Gospodo nije problem Autonomija Vojvodine,vjec je problem Beogradizacija Srbije.Stralno se nama koji smo za autonomiju ispocitava kako smo sektasi,separatisti i neki neo socijal-komunisti.Nwe ja zivim u N.Beogradu.Za autonomiju sam Vojvodine i protiv Beogradizacije Srbije.Nit je Beograd kulturniji od Vojvodine ni stariji od Srbije.E dragi moji gradjani i gradjanke Beograd je problem.Ne Vojvodina.Ko je osiromasio Vojvodinu i Srebiju u celini.Da li je to Novi Sad,Subotica,Kikinda,Nis,Kragujevac,Krusevac...Ne Beograd .Od ove lepe zemlje je napravio malu drzavu sovinisticku i siromasnu.Za Vojvodinu
17 понедељак, 09 мај 2011 18:14
ZGROZENI
Zbog cega toliko podizanje tenzije??O cemu mi pricamo?Srbija je priznala zlocin u Srbrenici,izvinjava se svakome za sve i svasta,Vojvodina dobija 7 posto budzeta Republike Srbije,A KOLKO DOPRINOSI TOM BUDZETU?Gospodo,ta potpuna autonomija Vojvodine je predaleko....Niko ne zeli cepanje Srbije,samo dajte malo vise novca gradjanima ove severne srpske pokrajine,i dajte vise na znacaju Novom Sadu,Subotici,Somboru,Zrenjaninu,Sremskoj Mitrovici,Kikindi,Vrbasu,.....DOSTA BEOGRADIZACIJE,JEDNOM CE BEOGRAD PUCI OD TOLIKE MIGRACIJE I PRENASELJENOSTI
16 четвртак, 07 април 2011 20:34
Љуба
Када ће нека наша власт, или област, или цела Србија неговати традиционалне србске вредности: Породицу, част, образ, веру, поштење....
15 недеља, 13 март 2011 16:00
satirko
Mozda gospodin Antonic zeli da bude lokomotiva!?
Bog ne postoji!
Batalite egocentrizam, mi (SRBI) smo samo ljudi!!!
14 субота, 05 март 2011 02:14
Saša
Valjda je do sada svima jasno da je cilj novi svetski poredak.
Jedan vladar, jedna vlada, jedna vera.
Ali kako to postići.
Pa prvo treba početi od glave i pokoriti najjačeg.
Kad najjači padne, kad nema glave, ostatak še se sam pokoriti.
Ko je najnepokorniji, koga prvog treba slomiti da bi ostali pali sami od sebe?
SRBI.
Kad mi padnemo a pašćemo, (u Bibliji ne piše teći će med i mleko nego biće strašno da štrašnije nikad bilo nije) pašće i ostatak planete.
I tada će se ispuniti sve što je prorečeno.

Ko hoće može da veruje u drugačije.
13 четвртак, 03 март 2011 10:34
Bata
Svidja mi se graficko resenje za peticiju. Mi iz Vojvodine nemamo veze sa komadanjem Srbije, a i ne zanima nas.
12 среда, 05 јануар 2011 15:48
Župan Raški 1217
Podržavam sve spoljno-političke aktivnosti i integracije, ALI je najvažnije je da građani Srbije glasaju za one stranke koje će rešiti TRI najvažnija NACIONALNA INTERESA :
(1).NOVA RADNA MESTA, ekonomska obnova privrede, veće plate,.. (neophodne strane investicije).
(2).SPREČAVANJE ODVAJANJA Vojvodine (za KiM je kasno za više od specijalnog statusa). Žalosno je što samo par stranaka shvataju značaj PRAVIČNE REGIONALIZACIJE i decentralizacije. .
(3).OSLOBAĐANJE MEDIJA za OBRAZOVANE, POŠTENE, MORALNE političare iz časnih porodica, za koje se zna da njihovi preci nisu bili ni osmanlijske ni komunističke DAHIJE.
11 уторак, 04 јануар 2011 17:38
Nenad
Priznajem manje smo Srbi nego što ste vi južnije jer živimo zajedno sa drugim nacijama u istim mestima zbijeni i naslonjeni jedni na druge.
10 недеља, 19 децембар 2010 03:32
Starac
Vasha zadnja recenica ostavlja utisak da mi, Srbi, svi smo shizophrenic/paranoya?! jer kako novi psihiatri to kazu "onay koji nista ne nauci od predjanjih problema - produzuje da ih ponavlja - je- mentalno deprived".
Ne slazem se da mi nismo nista naucili iz historije. Jesmo. Ali nemamo prilike niti sretstava da to izbegnemo. Do sada, bar.
Veru, nadu i istinsku zelju treba gaiti. Sta ce Srbija u "EU"? To je club of IIBs.(engleski prevod "Imoral Imperialistic Bastards" -Imoralni Imperialistichka Copilad.
(Nisam zaboravio Srpski jezik, ali neman instaliranu cirilicu... za sada).
9 понедељак, 08 новембар 2010 07:58
Zoran V
Tacno je da Vojvodina neguje evropske vrednosti.
I tacno je da se razlikuje od Srbije.
izmedju ostalog zato sto nije na Balkanu.
I tacno je da je ignorisana i zrtva ove centralisticke politike.
U cemu je onda problem >?
I tacno je da i Sumadija ima kancelariju u Briselu.
Pa napisi nesto o tom separatistickom aktu.
Ili je Vojvodina nesto sasvim drugo.?
Koliko se vidi ..i jeste.
8 петак, 23 април 2010 00:43
Svetozar
Тек колико да вас подсетим на наслов...
A što se teksta tiče, pomišljao sam na Hebrejski...
Али онда бих остао несхваћен, а лепо је кад се разумемо
And if we have message for someone else, nous faisons le message facile pour comprendre
Ne?
7 недеља, 07 фебруар 2010 22:38
srbin u vojvodini
Gospodine Antonicu, ne pominjite voz ni vagone, pa zar neznate da je voz otkazan zbog kvara lokomotive. Deo jos nije stigao iz Beograda a kace neznamo. S postovanjem zeleznicar iz Vojvodine.
6 субота, 12 децембар 2009 15:03
Srpkinja
Zasto se buniti protiv toga da smo srboaboridzini kad mi stalno nastojimo da to dokazemo.Ovom Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели da pisem latinicom na sajtu Dveri,jer je to moje pravo,ili mi ti to zabranjujes?Obozavam cirilicu,koristim je u privatnoj prepisci,ali necu da latinica bude zig mog antisrpstva,jer hocu komotno da razgovaram sa ljudima koji ne znaju cirilicu.Ti na sajtu napisi da je zabranjen pristup crncima,pa se necu javljati.
5 уторак, 17 новембар 2009 18:36
Borislav
Prihvatam dragi prijatelju kritiku,neću se više oglašavati latinicom ni na jednom sajtu,dugo,dugo sam bio tamo...!
Проблем је у томе што ће Војвођани одмах да добију Тита и Озну која ће распомамљено да прави рацију на Србе млађе од 25 година које називају ''хулиганима и ''навијачима'', а који не желе да живе у туђој, већ српској Војводини.
3 субота, 14 новембар 2009 19:55
zaslon
nije normalno u ovom narodu to sto si ti isti dobili izbore u vojvodini u tom delu srbije a kada nesto tamo krene protiv srba ko ce biti kriv ti sto su glasali kako su glasali tada ce se setiti toga svog dela
Бориславе, потписујем и ја што си рекао о српским евројањичарима ,али, брале, побогу, зашто пишеш латиницом на сајту Двери?
1 понедељак, 09 новембар 2009 18:19
Borislav
Poštovani g. Antoniću čas posla ti janičari bii od nas napravili Kurdistan,da lutamo po svetu bez domovine,hvala Vam kao čoveku i intelektualcu koji oseća da neko mora stati u kraj ovim izrodima!
Bog Vas blagoslovio i vašu porodicu!

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи