Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Аутономашки трикови и смицалице

У недељу је одржан 6. конгрес ЛСВ-а. Ненад Чанак је том приликом рекао да „једино питање које распадом СФРЈ још није решено јесте питање Војводине”. Захтевао је доношење новог устава, који ће Војводини дати истинску аутономију, „законодавну, судску и извршну власт, право на власништво и изворне приходе”. Прочитао је и писмо руском амбасадору у коме га упозорава да Русија купује постројења НИС-а у Војводини која не припадају ономе ко их продаје. „Руској федерацији не треба срамота куповине украдене имовине. Ако и дође до потписивања тог уговора, треба очекивати да он у неком догледном периоду буде стављен ван снаге”, рекао је Чанак.

На конгресу је усвојена и Повеља о будућности. У Повељи се наводи да Војводина „има право да одлучује о својој судбини, које је стекла са народима република бивше Југославије у заједничкој борби против фашизма”. Војводина има и „недвосмислену међународну подршку да јој се врати аутономија”, што потврђује Резолуција Европског парламента од 29. септембра 2005, којом се тражи да се Војводини „врати аутономија какву је имала до 1990. године”.

У овим говорима налазимо два стара сецесионистичка трика. Први је да се под аутономијом подразумева држава. „Законодавну, судску и извршну власт”, у дословном смислу, имају само државе. Оно што хоће војвођански „аутономаши”, заправо је претварање Србије у (кон)федерацију Војводине и остатка Србије. Аутономија не подразумева изворну и неомеђену власт. Још мање аутономија подразумева да сва државна имовина на некој територији припада искључиво тој територији. Аутономија је преношење само једног, ограниченог дела извршне и законодавне, а понекад и дела судске власти, на регионални ниво. Аутономија је преношење и само мањег дела власничких права са државе на регион. Та мера аутономије, у оба случаја, погођена је Уставом. Да „аутономаши” хоће само аутономију, они би се чврсто ухватили за Устав. Али, баш зато што они под аутономијом хоће да прошверцују (кон)федерацију, Устав за њих није добар и покушавају да га оборе.

Други стари трик је претварање идентитета у сувереност. Пошто постоји идентитет Војводине, из њега се извлачи право на одлучивање о свему што се тиче Војводине. Такво „право на основу идентитета” нигде не постоји. Оно постоји само у сувереним државама. Ако део територије неке државе има суверено право да одлучује о себи, а у то одлучивање не може да се меша остатак земље, онда је то нова суверена држава. Војводина „има право да одлучује о својој судбини” једино у држави Војводини. У држави Србији, о Војводини, као и о Београду, Шумадији итд, одлучују сви грађани државе Србије.

Овај трик са претварањем идентитета у сувереност често иде у пару са смицалицом која почива на „идентитетској двосмислености”. Аутономаши, наиме, под „Војвођанима” подразумевају нешто посебно у односу на остале грађане Србије. Из њега, онда, изводе право да сами „одлучују о својој судбини”. Када им се то право одбије, они кажу: „Чега се бојите, па у Војводини живи 67 посто Срба”. Дакле, у првом кораку, када из идентитета треба извући суверенитет, „Војвођанин” није исто што и „Србин”. Али, у другом кораку, када се укаже на сецесионистичке консеквенце тог захтева, „Војвођанин” одједном постаје „67 одсто Србин”. Аутономаши треба да се одлуче. Да ли „Војвођанин” није „Србин” 100 одсто, па зато „Војвођанима” треба стопостотна „аутономија”? Или „Војвођанин” само 33 одсто није „Србин”, али онда му треба само 33 одсто аутономије? Но, онда остаје нејасно зашто се уопште буне, пошто им Устав даје далеко више од тих 33 одсто аутономије.

Наравно, аутономашки сецесионисти под „Војвођанином” покушавају да развију не регионални, већ криптонационални, несрпски, па и антисрпски идентитет. То је понављање пута који су „Монтенегрини” већ прешли у Црној Гори. Треба само погледати различите аутономашке сајтове и видети колико је лигашко „војвођанство” напредовало у том правцу. Многи Срби у Војводини на ово не обраћају пажњу, тешећи се да „овде ипак има 67 одсто Срба”. Има, али двотрећинска већина лако постане мањина. Довољно је да се, по монтенегринском моделу, кроз званичне медије рашири идентитет „Војвођана”, какав налазимо на ЛСВ сајтовима. Онда се, по естонском моделу, изврши ревизија бирачког права. Добију га само они који су у Војводини живели до 1990, или до 1945, или још боље до 1918. (одн. њихови потомци). Затим се уприличи референдум, све уз европске посматраче. А на њему се са „убедљивих 55 одсто гласова”, реши „последње питање које распадом СФРЈ још није решено”.

Наивно је мислити да се таква „глад” за државом – за моћи, новцем и влашћу – какву испољавају наши „аутономаши” може нахранити нормалном аутономијом. Зато је наивно и било претпоставити да ће нови покрајински статут задовољити аутономаше. Они никад неће бити задовољни. Ни статутом, јер они неће статут, већ устав. Ни аутономијом, јер они неће аутономију, већ државу. Сви у Србији то већ сасвим добро разумеју. Да ли је могуће да једини, ко то још не разуме, јесте њихов коалициони партнер? Да ли је то стварно могуће?

 
Коментари (7)
7 петак, 27 фебруар 2009 10:28
Re: medijska promocija
Odgovor

Одговорајући на ваше питање зашто нас нема у већој мери на РТВ Војводине тешко је рећи нешто што већ није добро познато. Сви медији у Србији, или бар велика већина, одвано раде против интереса српског народа. Следећа опште позната истина је да је интернет остао једнио слободо подручије, и свако ко држи до српства колико до и себе самог треба да да купи рачунар и угаси ТВ. На телевизији Војвојводине је тренутно, бар према информацијам којима располажемо, у току je велико отпуштање свих који мисле другачије и који не желе да се јавни сервис претвори у чанковизију, у служби војвођанске аутономије. Tо је ствар коју читаоци сајта www.nemasale.rs треба да имају у виду, када буду схватили да јавни сервис који сами плаћају ради супротно њиховим интересима, ослободивши се обавезе да чак ствара и илузију објективног и непристрасног информисања. Уколико се се не зовете Динко Грухоњић, Недим Сејдиновић, Дарко Шпер, Драган Јуракић, сви ваши ставови ће бити тумачени као "политика која је довела до рата и геноцида", а ваше иступање означено као непожељно.. Намера редакције овог сајта је да се у будућности детаљније фокусира на рад РТВ Војводине и да у уз помоћ вас, читалаца, активније утиче на уређивачку политику овог јавног сервиса.

Редaкција
6 недеља, 22 фебруар 2009 16:09
максим
зашто Ваше коментаре и анализе, као малтене и све текстове са овог сајта, не промовишете више и на друге начине, преко других медија, нема свако рачунар и интернет, па ни новине, али има ТВ, зашто Вас нема на ТВ Војводина?

Молим одговор уредника сајта или листа!
5 недеља, 22 фебруар 2009 04:15
Dragoljub Pejatovic
Nije samo istorija na nasim prostorima prostorima pokazala da se ovde radi o naj perfidnijem nacinu da se otme deo drzave i stvori nova drzava. Toga je bilo na drugim mestima takodje.Posledice takvih (ne)uspelih pokusaja se osecaju dugo, vekovima. Nase iskustvo sa Kosovom je najsvezije u Evropi. Jedna konstanta je zajednicka svim takvim desavanjima. Kada drzava zapadne u ekonomsku a onda i politicku krizu: vlasti, prava, obaveza, razvoja, javljaju se takozvani spasioci nacije sa najperfidnijim objasnjenjma sta je najbolje uraditi za buducnost. Jedna od najefikasnijih je deoba nacije : na "bolju" kojoj oni pripadaju i "goru", koja je "kriva" za sve ruzno sto se dogadja i zbog toga usporava razvoj onog boljeg dela i samim tim eksploatise "bolji" deo. Vrlo lako se postize deoba a i "vecina" na "bolje" i "gore" a onda se ide na druge deobe , koje ste vec naveli u takstu. Zaista perfidno to rade a sigurno da imaju i dobre i strucne sponzore sa strane. MI smo za sada "izgubili" Kosovo zbog blago naklonog stava prema takvim muvanjima i zato treba biti budan do krajnjih granica. Moramo biti hrabri da kazemo otvoreno sta se desava i da sprecimo svake separatiste, bez obzira odakle dolaze. Uostalom, videli ste da su pokrenuli otvorenu kampanju cak i protiv nase crkve, koja je vodila i narod i drzavu kada takvih "visoko mislenika" i "demoskrata", nije bilo nigde , ni od korova. Njima nije nista sveto i vazno vec samo njihov interes i interes onih koji ih placaju ili ocekuju platu. Bice jos mnogo borbe ali je ova sada naj primarnija. Pokazimo da imamo hrabrosti da stavimo ove "kvazi demokrate" jednom za uvek u istoriju na prvom i svakom sledecem glasanju. Srpski narod je naucio da naivnosti nije isto sto i demokratija kako su 50 godina pokusavali da ga uce kao i ovi sada. Srpski narod je uvek bio za demokratiju, pomazuci druge nacije, cak i na svoju stetu i kostanje. Ovo je vrlo daleko od demokratije sto oni rade. Reci mudrog Perikla da je tajna demokratije u hrabrosti, danas su aktuelne za srpski narod , vise nego ikada. Ovo je pitanje buducnosti i opstanka. Ono sto nisu uspeli da urade belosvetski janicari, da nas stave na svetsku pijacnu tezgu, ovi pokusavaju na sve nacine. Pokazimo da smo dostojni nasih predaka cije nasledstvo zivimo.
4 четвртак, 19 фебруар 2009 17:14
ЛАУФЕР
Ваш текст о аутономашким смицалицама и триковима је у потпуности истинит и упућује на неке ствари које могу обичном уху да промакну а уједно то све делује на подсвест и изузетно је опасно.Овим коментаром желим да подржим вас и Г.дина. Вукадиновића јер сте једини који улажете напор да очувате и ово мало свести о српском идентитету и традицији.Уједно бих се осврнуо на још неке трикове којима се служе групице аутономаша по Војводини.Пратећи политичку ситуацију на северу Србије приметио сам нешто што се годинама уназад понавља а односи се на расподелу политчког плена после сваких избора.Наиме.неможемо а да не приметимо идентичан избор функција и надлежности које под свој ресор узимају углавном мађарски политичари као и они који сањају Војвођанерску републику.Оне су изабране по неком чудном кључу где је увек битније да имају одређену медијску тежину,осим у случају секретаријата за образованје које без грешке припадне мађарским политичарима,наравно не случајно,јер им је то стратешки најважнији ресор.Што се тиче осталих функција на њима оперативно углавном фигурирају(председник скупстине апв)али им оне омогућавају изузетан медијски утицај у смислу медијских наступа на разним телевизијама,када томе додамо чињеницу да локални медији Г.дина.Пајтића називају премијером и председником владе,што је недопустиво и пре свега противуставно,читава прича медијске кампање је у потпуности заокружена.Једини начин да прдупредимо овакав развој ситуације који и нас и све мањинске заједнице у Војводини води у сигурну пропаст,јесте велика јавна расправа о перфидношћу начина на који се боре да раскомадају Србију а читава ова прича нам јасно говори да имају нечију стручну помоћ,из једног јединог разлога,са њима би некако и изашли на крај али ово им је смислио неко ко је јако паметан,а они су само јако послушни.
3 среда, 18 фебруар 2009 13:13
Jeremija
Juče si u N.Sadu dobio poruku ali to je samo poruka za vas kvazi kosmopolite,etičke nihiliste,mondijaliste,majstore sofistike kojima se izmiću fotelje,vaša cilj je beogradski pašaluk,idite družite se sa Stipom Mesićem,objašnjavajte da ste vi Srbi ali neki drugi koji su evoluirali ne u čoveka nego u suprotnom smeru,jelda da su Tuđmanova bespuca i Jasenovac posledica velikosrpskog nacijonalizma,klerofašizma,primitivizma,hegemonizma ma znam vas ko staru paru,vi ste demokrate,evoluirali,evo Darvine čovek od stare komunjare uči nas šta je demokratija.Osećam prezir i gađenje prema takvim ljudima,NEMAM REČI,mučno mi je ...!!! Ponosni Jeremija koji gleda svakom u oči i nikoga se ne stidi to je atavistička osobina kao što je i tebi da budeš go...!!!
2 уторак, 17 фебруар 2009 22:15
proka
od vas samozvani profesore mi je muka!koje vi ovde baljezgarije izvodite to nije normalno! a i ovaj jeremija je paćenik isto kao i vi!ne dirajte nam vojvodinu!
1 петак, 13 фебруар 2009 11:30
Jeremija
G. Antoniću,čitao sam razmišljanja o tom vojvođanstvu akademika Čedomira Popova,on to lepo kaže da postoji zavičajni vojvođanski identitet,sremski,banatski,bački itd i ponosni smo kao Srbi na taj zavičajni identitet, kao Srbi koji smo stvorili Srpsku Vojvodinu i to nemojmo dirati ali Vojvođanere au profesor Čeda je na takve "alergičan".Misle Vojvođaneri da Mi Srbi "sedimo na glavi" a jesmo dugo sedeli pod bratsvom-jedinstvom,sad nije više legitimno u Vojvodini biti ni Srbin,vidi bogati i to nam poruku šalju kvazi naučnici,slušao sam neka predavanja na postdiplomskom u N. Sadu,ma ti pojedini profesori Vojvođaneri su na "silu" doktori nauka ali jesu majstori demagogije,znate ono svi kosmopolite a kad je država Srbija u pitanju e onda specifičnosti,ja sam jednom profesoru rekao znate šta je glavna specifičnost odnosno razlika između nas,rekoh Vi više možete pojesti ljute kobasice od mene a ja više šunke od Vas...! Respektujem Vaše znanje g. Antoniću,znam da će i Vas anacionalni Srbi napadati(nije lepo biti nacionalan) ali verujte ti liliputanci Vam nisu ni do kolena,Vi kao intelektualac i patriota možete puno doprineti diskvalifikaciji Vojvođanera, divimo se Vašem ukupnom intelektualnom habitusu i patriotizmu a ne primitivnom nacionalizmu i demagoškom kosmopolitizmu.Pozdravljam Vas zajedno sa mojim prijateljima,želimo da kao i do sada angažovano otkrivate istinu.Živeli i Bog Vas blagoslovio!

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи