Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Аутономија не прети држави

Усвајање Статута и Закона о преносу надлежности мери се недељама, а не месецима. Био бих презадовољан ако се то догоди пре летње паузе. То нам је врло важно, како бисмо припремили администрацију и буџет за преузимање надлежности од 1. јануара наредне године. Зато је битно да оба документа буду усвојена пре летње паузе, а не, рецимо, тек на јесен - каже у интервјуу, за "Новости", Бојан Пајтић, председник Извршног већа Војводине и потпредседник ДС.

* Имате ли гаранције свих који стоје на путу Статуту да ће ствари бити убрзане?
- Нема дилеме да је скоро усвајање могуће, јер је читав процес доведен до самог краја. Задовољни смо понуђеним текстом јер уважава 90 одсто наших захтева. Наше највеће незадовољство је било због тога што је предуго трајао цео процес. Али, морамо бити искрени, сама суштина предлога текста је врло коректна. Наше примедбе су: формирање покрајинског Статистичког завода, педагошки надзор у школама, право покрајине да организује социјални дијалог на својој територији, да утврђује репрезентативност синдиката...
* Две су основне замерке Статуту - једни тврде да пропагира сепаратизам, други да изневерава идеје војвођанске аутономије. Може ли тај документ да помири обе стране?
- Очигледно не, јер ни једни, ни други нису у праву. У том смислу ми у ДС се водимо само једним начелом - Статут треба да буде користан и Војводини и Србији и да допринесе бољем животу свих грађана. Слична расправа вођена је поводом Устава Србије. Када сам рекао да ће Устав Војводини омогућити сваке године од 15 до 20 милијарди динара за нове инвестиције, многи су ме критиковали. Сада се те странке диче нашим Фондом за капитална улагања као својим политичким успехом.
* Уместо на међудржавне, добили сте право да склапате међурегионалне уговоре...
- Намерно је погрешно тумачена институција међурегионалних споразума. Ми споразуме са другим регијама одувек закључујемо, и за време Слободана Милошевића, и пре њега. Сад се неко досетио да те споразуме прогласи за међудржавне. То је којешта. Наравно да Војводина нити може, нити има амбицију да закључује уговоре са Америком, Турском, Јапаном...
* С ким сте у ДС најчешће на вези када је реч о Статуту?
- Са свима - председником Тадићем, премијером, министрима. Моја обавеза је да тај процес пратим на свим нивоима.
* Како се онда догодило да сте најављивали усвајање Статута од децембра до априла, у просеку померајући рокове на сваких 15 дана?
- Па, ми смо, као и јавност Србије, добијали такве најаве из Владе. Тада сам и изражавао незадовољство зато што цео процес не миче са мртве тачке.
* У јануару сте оштро замерили појединим министрима да коче тај процес?
- Тада је била потребна нека оштрија изјава. Све се сада одвија изненађујуће добро. Сваки министар је требало да уступи неком другом у Војводини део својих надлежности и сви су то учинили. Чињеница је да Статутом и Законом о надлежностима, у суштини, намећемо сами себи више посла. Зато ми није било јасно оклевање појединих министарстава.
* Како су се онда ваши коалициони партнери из СПС у једном тренутку дистанцирали
од Статута? Зашто Иштван Пастор упорно тврди да је запело у самом ДС?
- Ни ту нису прецизни. Није било запело око Статута, већ око Закона о надлежностима, а ми смо од почетка инсистирали да се оба документа истовремено разматрају у Скупштини Србије, јер један без другог не могу да се примењују у пракси.
* Кажете да је усаглашавање око замерки које сте изнели на Закон о надлежностима "суштински посао од сат времена". У чему је онда проблем?
- У ММФ-у и светској кризи. Није једини посао републичке владе Закон о надлежностима. То јесте технички посао од сат времена. Али, то значи да министри из чијих области су предлози, треба да седну и договоре се. Нема разлога за нервозу, јер постоје приоритети. И ми се на покрајинском нивоу у овом тренутку више бавимо споразумом са ММФ и борбом против кризе. Желимо да покренемо пројекте масовног запошљавања,сачувамо све капиталне пројекте. А буџет Војводине ће због пореских прихода бити мањи, и ту морамо да пронаћемо најбоље решење.
* Какав је ваш утисак, има ли у Влади Србије јединства у намери да Статут коначно буде усвојен?
- Апсолутно има. Сви министри, не само да имају политичку вољу, него и разумевање за то да децентрализација може да донесе само добро овој држави.
* Какви су данас односи између покрајинског и ”београдског” ДС?
- Занимљиво је да сви боље од нас знају шта се дешава у нашој странци. Аутори идеје да у ДС нема јединства су неки политичари из других странака. Сигурно је да је нама у покрајини Закон о надлежностима важнији него неком члану ДС у Лесковцу или Нишу. Али, у ДС постоји дебата, о свему разговарамо. Тврдим, модел који ће бити примењен подразумева дупло мање аутономије него што имају регије у Италији, Немачкој, Русији...
* Постоји ли у врху власти и ДС, како многи тврде, "војвођански лоби" који има огроман утицај на одлуке Београда?
- Војводина је четвртина Србије, а у Влади седе три "наша" министра, што је осмина Владе. Има мало министара из централне Србије и слажем се да је то лоше.
* Какав је ваш однос са председником Тадићем?
- У среду смо били заједно неколико сати. Али, није централа странке само у Београду - потпредседник Душан Петровић је из Шапца, ја сам из Новог Сада. Односи са председником Тадићем су више него пријатељски. Не знам шта више треба да радимо да демонстрирамо да нисмо у непријатељству. Да смо ми у тако лошим односима, како то неки понекад желе да прикажу, ова држава не би могла нормално да функционише.
* Да ли сте задовољни Владиним пакетом мера против кризе?
- Мислим да је Влада поступила врло мудро. Решењима смо оштећени и ми, локалне самоуправе, али морамо бити поштени и поздравити одлуку да штеди држава, а не грађани.

КНЕЖЕВИЋ ТО НИЈЕ РЕКАО
* КАКО сте доживели оптужбе Горана Кнежевића из затвора да сте му ви све сместили?
- Уопште не верујем да је Горан Кнежевић тако нешто изјавио.Та изјава долази од људи који желе да нанесу зло ДС. То је потпуно бесмислена теза. Није тачно ни да сам се залагао да Војводина добије судску, законодавну и извршну власт и прерогативе државности. А, и Кнежевић није неко ко би пљунуо на ДС зато што се налази у позицији у којој јесте.
* Да ли ви лично мислите да је оправдано задржавање Кнежевића у притвору чак пола године?
- Лично бих волео да није ниједну секунду био у притвору. Али, то је питање за надлежне органе.

ВАНУ СЕ ТАКО НЕ БИ ЗВАЛА...
* ВАНУ се не помиње у Нацрту предлога закона о надлежностима. Да ли је та институција и даље спорна?
- Не. Закон се неће бавити свим темама, већ само преносом надлежности од републике на покрајину. Да сам имао утицаја када је ВАНУ поново оснивана 2003, она се не би тако звала. Да је названа Војвођанско научно друштво, убеђен сам да се не би нико бунио. Она је искључиво институција регионалног карактера, која се бави науком на покрајинском нивоу. Таквих институција има по целој Европи.

http://www.novosti.rs/
 
Коментари (1)
1 понедељак, 16 новембар 2009 12:14
Umbirin Zambirin
Dokle price da separatisti nisu oni koji to jesu??? KONACNO I DS JE POKAZALA SVOJE PRAVO LICE uortacila se javno sa separitistima u Srbiji... Sada je nadam se svakom stanovniku Srbije jasno da je sve jedno da li glasa za SPS, DS, LDP, G17, ili neke druge komuniste koji sebe nazivaju demokratama ili hriscanima... Na sledecim izborima dobro razmislite kada budete uzeli olovku da li zelite putem dezintegracije i duznicke krize ili zelite da idete drzavotvornim putem ka boljitku...

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи