Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Полемика: Ни "с" од сепаратизмаПоводом текста "Спас образа"

Главни уредник часописа „Нова српска политичка мисао” Ђорђе Вукадиновић увредио је на страницама „Политике” све грађане Србије који се јавно и на легалан начин залажу за усвајање Предлога статута Војводине. Он их је у напису „Спас образа” („Политика”, 31. марта) неосновано оптужио за угрожавање територијалног интегритета Србије. Другим речима – за велеиздају.
Главном уреднику „Нове српске политичке мисли” изгледа да ни на крај памети није пало да неко може другачије да мисли него он и његови политички истомишљеници. И да при том не буде – издајник.
Патриота Вукадиновић открио је, међутим, и добре ствари у антисрпској уроти поводом Предлога статута Војводине. Он с тим у вези тврди: „Пре свега, упркос очигледним напорима да се читава ствар некако ушушка и склони из фокуса јавности, скандалозни Предлог статута ипак је забринуо обичне грађане широм Србије и скренуо пажњу на проблем даљег угрожавања територијалног интегритета, малчице је алармирао онај државотворни део српског владајућег блока и пренуо из постизборне летаргије опозициони политички корпус”.
Политички аналитичар Вукадиновић, међутим, не наводи извор који потврђује да је „скандалозни Предлог статута забринуо обичне грађане широм Србије и скренуо пажњу на проблем даљег угрожавања територијалног интегритета” ове земље. То је, најблаже речено, методолошки проблематично.
Он је, ипак, на реч, најпре „умирио” читаоце опаском да је „Предлог статута, у облику у коме је предложен, заправо, пропао”. Потом је „објаснио” да је „оно чему присуствујемо ових месеци”, у ствари, „покушај да се, уз што мање ломова у владајућој странци, некако исконтролише штета и истовремено спасе образ ’главног и одговорног’ у читавој овој ствари – председника покрајинског Извршног већа и првог човека војвођанских демократа Бојана Пајтића”.
Ако је веровати Вукадиновићу, од Пајтића су у овој антисрпској работи гласнији и гори били само председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, којег су као издајника препознали још Милошевићеви агитпроповци – „и Пастори”. Аутор је, очигледно, алудирао на лидере Савеза војвођанских Мађара – оца и сина – Иштвана и Балинта Пастора. Он при том није нашао за сходно чак ни да помене њихова имена и функције. А и зашто би када је, јелте, општепознато „да су они сви исти”, а то ће рећи да су сви војвођански Мађари сепаратисти.
Међутим, ни у једном програму политичких странака у Војводини, а исто тако и њиховој политичкој пракси, нема ни „с” од сепаратизма. Напротив. Припадници националних мањина у Војводини, а међу њима и Мађари, лојални су грађани Србије. То недвосмислено потврђују сви релевантни статистички показатељи који сведоче да су међу онима који најдоследније поштују њене институције. У самом су врху пирамиде овдашњих савесних грађана када је у питању редовно плаћање пореза, одазивање на војну и све друге обавезе према држави. Чак су се и у Милошевићево време у несразмерно великом броју према свом учешћу у укупној популацији Србије одазвали позиву на мобилизацију. Али, изгледа, све то ништа не вреди „Пасторима” када се на њих окоми патриота Вукадиновић.
Новинар

Јан Бриза

 
Коментари (3)
3 уторак, 07 април 2009 08:47
sinisa zrenjanin
Kad se karte otvore i postane kristalno jasno da je blef otkriven i da se igra gubi, kad dlanovi postanu znojavi i panični strah od poraza pomućuje svest, tada ostaje još jedan očajnički potez-kec iz rukava.. I u slučaju Statuta i "Vojvođanskog pitanja" stvari polako dolaze na svoje. Lakše nego što su očekivali provalio je ovaj namučeni narod. i pored sveg njihovog truda da ga još jednom prevedu žednog preko vode u cilju "evropskog puta",da je u pitanju bolesna želja jos jednog parčanja Srbije i stvaranja nove države na njenom tlu. I u nedostatku argumenata "za", a nošen idejom o samo jednoj, jedinoj, onoj serviranoj i ne promenljivoj istini, i nikakve mogucnosti da na argumentovan način replicira g. Vukadinoviću i onoj velikoj većini čiji je stav izneo, Brizin u onoj vec opisanoj panici vadi svoj kec iz rukava-NACIONALNE MANJINE! Stari dobri recept vlasti protiv svakog oblika drugačijeg mišljenja-proglasiti ga za nacionalistu (još samo kada bi svi ti "veliki" novinari bar jednom pročitali definiciju nacionaliste) i šovinistu! Samo mi nije jasno gde je dotični novinar pronašao u Vukadinovićevom tekstu razloge za tako nešto i gde je on u negativnom kontekstu spomenuo Mađare kao narod.. A i ja svašta pitam,kao da razlog mora da postoji.. Samo treba proglasiti lov na veštice otvorenim! Sva sredstva su dozvoljena.. Kako je samo zaboravio da navede kako je čuo g. Vukadinovića da je kada je doneo tekst u Politiku pred svim novinarima ispričao vic "Pitali Lalu da li u Vojvodini ima šovinizma. Ta otkud,to kod nas nema,mi taj šovinizam mrzimo ko Madžare!" Tužno g. Brizin,tuzno.. Vidite u g. Vukadinoviću kako kažete nacionalistu,a u Čankovoj partiji ne vidite ni "s" od separatizma! Vreme je za posetu nekom očnom lekaru.. Mada od tog tzv. "evropskog slepila" bojim se da leka nema.. I morate naučiti g. Brizin da Statut nije crkveni kanon i da se sme,mora i može komentarisati i da drugačija mišljenja postoje koliko god to Vama i tvorcima jedne "nove" Vojvodine smetalo. I šta kažete,u demokratskoj Srbiji novinarstvo je slobodno,mediji nezavisni a sloboda mišljenja zagarantovano pravo.. Vidimo,vidimo..Tuga..
2 четвртак, 02 април 2009 16:44
Vanzemaljac
Postoji "data istina" i prava dokazana istina,sa neoborivim dokazima.Jan Briza je eklantantan primer i pristalica "date istine"(atavistička osobina iz boljševizma).Da budem koncizniji,šta je Biza demantovao u tekstu g.Vukadinovića i kakve on paralele i dokaze iznosi za "datu istinu".Tu Briza tvoj učitelj Georgije iz Leontina pogrešio,poslao je needukovanog poslenika(sofistu) a ima zaista "boljih" da predstavi "istinu" o patriotiznu g.Vukadinovića.Nisi Biza ni u jednoj rečenici demantovao sa bilo kakvom argumentacijom g.Vukadinovića,sam si sebe denuncirao a imao si ambiciju da to uradiš od g.Vukadinovića,Biza naišao si na "klizav teren" a zamena teza kod g.Vukadinovića, e tu si napravio samodestrukciju.Jesi li ti Briza autističan? Ipak ja tebe razumem nedostaje ti neutralni epistemološki pristup,boljševički mozgovi su "brodovi bez kapetana",zato si ti difamor samog sebe.Kakve si dao autogolove sa ovim "kritičkim" tekstom sam si se identifikovao kao mediokritet i poslušnik,prvo Čanka seniora a sada i Čanka juniora,lakej bez granica,nazdravlje Briza,izvinjaavam se g. Vukadinoviću ali ovaj je za vojvođansku akademiju sa,Sabahudinom Gruhonjićem i Dimitrijem Boarovim, ima još kandidata,molim Vas g. Vukadinoviću "opletite" po njima!
1 четвртак, 02 април 2009 14:09
Стева Надрљански
Г. Бриза се уопште не бави Вукадиновићевим текстом, него учитава у њега оно што је потребно за дисквалификацију. Прво, дакле, измисли шта тамо пише, а онда с том својом измишљотином полемише. Где Вукадиновић уопште спомиње Маџаре као колектив, и где то баш њима спочитава колективне сепаратистичке намере?! Него, биће да г. Бриза мора да пронађе нешто што је у овом моменту међу професионалним заштитницима људских и мањинских права горућа ствар, а то је наводна нетрпељивост према националним мањинама - кад се то установи, ето њиховог оправданог гнева, ето њима посла, ето њима доказа за "србијанску" нетолеранцију (а сам Вукадиновић је "Војвођанин"). Ко уме да чита, тај види да се Вукадиновић пре свега бави "Србима", тј. односима унутар власти, најпре односима унутар ДС-а. И кад се то и где Вукадиновић уопште посебно бавио питањем мањина?! Можда, али не у овом тексту. Пастори се овде помињу као политичка интересна група, и ништа више од тога. И где то Вукадиновић икога назива "издајником"?! Где то он уопште помиње "грађане Србије" који се "легално залажу" за овај статут? Помиње политиканте и политикантске игре, подземне и тајне активности на изради статута, оно што је из тога међу политичарима проистекло и реакцију јавности, само то.
Него, биће да је потрефио Вукадиновић где треба, кад је г. Бриза у овако питомом тексту пронашао ова своја привиђења?

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи