Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Спасавање редова Бојана

„Ипак се (о)креће“?! Споро, колебљиво и недовољно – али, како сада стоје ствари, Предлог покрајинског статута, онакав какав је у октобру, олако и не без еуфорије усвојила покрајинска скупштина, неће се у том облику наћи, нити бити усвојен у републичком парламенту.


Нацртом закона о преносу надлежности Војводини ипак ће, изгледа, бити анулирано „склапање међународних уговора“, ишчилеће „покрајинске одлуке са снагом закона“, „покрајинска РРА“, „главни град“, академија и још неки најдрастичнији, неуставни и парадржавни елементи садржани у Предлогу статута. А то ће онда, веле, „ради усаглашавања оба правна акта“, захтевати и неке „правнотехничке исправке“ у самом тексту статута.

Заправо, оно чему присуствујемо последњих месеци и није толико рад на усвајању највишег правног акта Војводине, већ покушај да се, уз што мање ломова у владајућој странци, некако исконтролише штета и истовремено спасе образ „главног и одговорног“ у читавој овој ствари – председника покрајинског извршног већа и првог човека војвођанских демократа Бојана Пајтића. Из различитих разлога, ни позицији ни опозицији у овом тренутку не одговара да јавно и јасно кажу да је предлог покрајинског статута, у облику у коме је предложен, заправо, пропао, а и безбројни независни медији се баш нешто нису претргли од жеље да се том интригантном темом мало озбиљније позабаве. Но, без обзира на исход акције „спасавања редова Бојана“ која је управо у току, Пајтићева одговорност за читав овај скандал тешко се може прикрити.

Чанак и Пастори су, разуме се, гласнији и агресивнији. Али без Пајтићевог активног пристанка њихови захтеви и жеље били би само пусти снови. Уосталом, тог 14. октобра 2008. када је Предлог статута усвајан у покрајинској скупштини, у главној улози нису били Чанак и Пастор, већ управо Пајтић, који је у те ситне сате присутни аудиторијум поздравио једним громким и државничким – „Добро јутро Војводино“. И нагласио како предложени статут није ствар договора политичке елите већ „насушна потреба“ сваке војвођанске жене и сваког човека, те да грађани Војводине „овај статут виде као јутро после тешке ноћи“.

Збиља, ако је статут заиста тако небитан („подзаконски акт“) као што нас ових дана покушавају да убеде, откуда онда толико радости и нескривене еуфорије у тренутку његовог доношења?

Не треба се заваравати. Одређена штета је већ направљена. Чак и када би најављена „правнотехничка редактура“ почистила и испеглала све неуставне и проблематичне аспекте овог статута – а то не може и неће – штета која је њиме изазвана била би знатна. Дух је пуштен из боце, прича о“ војвођанском питању“, „војвођанским новцима“, „војвођанском идентитету“, „војвођанским интересима“ и „војвођанским грађанима“ већ је узела маха. Заинтересовали су се страни чиниоци, узбунио народ, узбуркале страсти, огласила Црква, Академија и интелектуалци, изјаснили водећи правници, покренуто неколико грађанских иницијатива за преиспитивање уставности. А колико је све скупа озбиљно и опасно видећемо врло брзо, тј. чим Ненад Чанак добије нови задатак из „Куће Великог Брата“.

Годинама српски политички врх ништа није предузимао, па чак као да није ни примећивао (или га није занимало?!) шта се то кува у „северној покрајини“. Међусобно завађена српска (београдска) политичка елита још једном је била затечена и изненађена. Једни хипнотички загледани у „евро-интеграције“, а други обузети „косовским бојем“, допустили су да ствар ескалира и пропуштали да предузму оно што је било могуће да се проблем благовремено санира и реши. На пример, једном паметном регионализацијом и децентрализацијом која би отклонила баук „београдизације“, а при томе извукла фитиљ сепаратизму и даљој дезинтеграцији Србије.

Али, авај, увек је постојао неки – наизглед – већи проблем и ургентнија тема, попут судбине фантомске „државне заједнице“ са Црном Гором, или поменутог косовскометохијског чвора. Да и не помињемо факторе као што су доласци Карле дел Понте и Сержа Брамерца, нека „историјска“ изјава Оли Рена, монтиране афере и скандали, „студија изводљивости“, ССП, нека „хармонизација“, „верификација“ и „акредитација“, неки закон који под хитно мора бити усвојен зарад „будућности наше деце“ и да бисмо се квалификовали за следећу рунду на нашем европском путу. А нарочито избори, избори, избори... И ко ће онда да се бави и смара стратешким, досадним и дневнополитички непрофитабилним питањима?

Има ли ичег доброг и позитивног од читаве ове статутарне бруке? Теоретски, да. Односно, могло би да буде. Пре свега, упркос очигледним напорима да се читава ствар некако ушушка и склони из фокуса јавности, скандалозни Предлог статута ипак је забринуо обичне грађане широм Србије и скренуо пажњу на проблем даљег угрожавања територијалног интегритета, малчице је алармирао онај државотворнији део српског владајућег блока и пренуо из постизборне летаргије опозициони политички корпус. Операција „кувања жабе“ није у потпуности успела, а планирани статутарни блиц-криг се претворио у дугу („рововску“) позициону битку са неизвесним исходом.

Елем, какав год био исход актуелног сукоба, војвођанско питање неће скоро бити скинуто са дневног реда. Или, што другим поводом рече један млађи колега: „Ништа још није готово. Тек почиње.“

У сваком случају – писаћемо се још.

 
Коментари (10)
10 уторак, 10 новембар 2009 22:19
Toma
Niko,ni pozicija ni opozicija ne vuče poteze na vreme.Svi čekaju onog
drugog na "krivini".Dakle POLITIKANTI spremaju se uvcek za naredne izbore.Važniji imje privid od suštine.Jedino "ligaši"i"manjinci"vredno odrađuju domaći zadatak dobijen od dragog severnog suseda i njegovih mentora.Uspostavimo reciprocitet-dajmo Mađarima onoliko prostora koliko imaju Srbi u Mađarskoj.
9 четвртак, 04 јун 2009 11:11
Zdravko Broža
Oličavanje institucija u imenima njihovih čelnika nije nešto novo.Imamo, samo od pre dva veka "Napoleonove ratove" "Hitlerove zločine" "Reganovu. . . Bušovu administraciju". E sada imamo "Vojvodjanke čelnike" ali na žalost, geografsko-ekonomska politička i kulturno-etnička VOJVODINA više ne postoji, nacionalno jezgro je nesposobno za dalju integraciju, bela kuga hara, svi traže bratski zagrljaj preko granica, a bruto ratna šteta, predmetnog regiona je preko 150 mlrd.$, računajući od 1991, posrednu, neposredu. . . nedostaje čitava jedna generacija od 1965-1980 svi koji su valjali, otišli su, A ONI KOJI SU OSTALI , KUNU SE SADA PRED IKONOM ARHANGELA, ili SVETOG ANTUNA , svejedno, da ukoliko im se pruži, makar i pred smrt prilika za odlazak, ovoj zemlji u prolazu mahnuti neće.

Da ne lamentiram, Vojvodina. . . jedna jedina.
8 среда, 03 јун 2009 12:55
Slobodan
Poslednji put je o regionalizaciji Srbije govorio Koštunica kao predsednij SRJ i "izšutiran" od strane DS-a na čelu sa pok. Đinđićem. Kada se tako važno pitanje pokreće u senci opakog kukavičijeg jajeta u obliku statuta Vojvodine sa svim od starne Đ.Vukadinovića dobro uočenim konotacijama , NIJE ZDRAVO I NIJE PERSPEKTIVNO. Predlog statuta mora biti odbijen, Skupštini Vojvodine ostaviti mogućnost da napiše novi predlog, ali da pisci NIKAKO NE BUDU ISTI. I tek kada predlogom statuta pokažu da su deo iste domovine, može se razgovarati o predlogui ispravljati ga, ali ne zakonom o nadležnostima - to je oinda nalik na odnos vaspitača i đaka, a to sebi ne smeju da dozvole Srbija i Vojvodina.
7 четвртак, 14 мај 2009 11:46
Amazonac
Poštovani g.Vukadinoviću zar nije vreme da mu Tadić prekine "dotok kisika",molim Vas napišite još jedan dodatak članku o redovu i verujem da će "kisika" nestati... vreme je već,ja ne mogu da čekam.
6 уторак, 12 мај 2009 09:54
Jeremija
E gospodine Vukadinoviću,hoću i ja da budem docent,može li??? Evo npr. tema Multietičnost i ostale multi u Vojvodini na DESETI STEPEN a komisija pa neka bude čika Mita, Jova Lačarak i skojevac Končar!!!
5 среда, 29 април 2009 09:25
zeljko pavlovic
Iza svega...surogat nacionalnog osecanja ,,Vojvodjani,,kao nacija ,bez sluzbene upotrebe cirilicnog pisma,a sve to nesporno zavisi u ovom trenutku iskljucivo od odnosa snaga u DS!
nije ovo prvina da se na ovim prostorima promovise ,,nova,,nacija(citaj --IZMISLJA)i svaki put sa istim ciljem-odvajanje dela srpskog naciona.
Mislim da se sam Statut nece(ne moze)sustinski promeniti,i naravno,slazem se da je zlo seme ostalo.
Licno mislim da je, u sklopu decentralizacije Srbije,potrebno razmisliti o regionalizaciji i u Vojvodini(Bnat,Backa,Srem)sto je i celishodno i na duzi rok resava probleme koji nam predstoje u Vojvodini(sputava politicki zanos i ambicije palanackih politicara i njihovu vlastoljubivost)ali,na zalost,i to je na dugom stapu!
p.s.danas sam otkrio ovaj sajt pa....eto!
S postovanjem!
4 уторак, 28 април 2009 10:20
zeljko pavlovic
Iza svega...surogat nacionalnog osecanja ,,Vojvodjani,,kao nacija ,bez sluzbene upotrebe cirilicnog pisma,a sve to nesporno zavisi u ovom trenutku iskljucivo od odnosa snaga u DS!
nije ovo prvina da se na ovim prostorima promovise ,,nova,,nacija(citaj --IZMISLJA)i svaki put sa istim ciljem-odvajanje dela srpskog naciona.
Mislim da se sam Statut nece(ne moze)sustinski promeniti,i naravno,slazem se da je zlo seme ostalo.
Licno mislim da je, u sklopu decentralizacije Srbije,potrebno razmisliti o regionalizaciji i u Vojvodini(Bnat,Backa,Srem)sto je i celishodno i na duzi rok resava probleme koji nam predstoje u Vojvodini(sputava politicki zanos i ambicije palanackih politicara i njihovu vlastoljubivost)ali,na zalost,i to je na dugom stapu!
p.s.danas sam otkrio ovaj sajt pa....eto!
S postovanjem!
3 субота, 11 април 2009 23:56
miladin
Sve pohvale za sajt. Tračak svetlosti u medijskom mrklom mraku u Srbiji ...
2 четвртак, 02 април 2009 20:00
паја
Поштовани г. Вукадиновићу, свака част з асво досадашње писање а и говор.
Можда садашњим српским аутономашима (ако су срби) треба објаснити да су закаснили и целих 150 година најмање, да Српско Војводство одавно има аутономију (наравно од К und K) и да му у мајци Србији иста не треба (аутономија од себе самих).
Ако би то схватио г. Пајтић можда би му пало на памет да тражи аутономију Сент Андреје
1 среда, 01 април 2009 22:26
Amazonac
Poštovani g.Vukadinoviću,uvek sa posebnim simpatijama pročitam Vaše komentare ili analize, Vi ste iz Sombora,mi Srbi smo ponosni na naše pretke iz Vojvodine i ono što su nam ostavili a što se tiće redova, znate da "krokodili jedu svoje krokodilčiće"...!!!

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи