Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Дејан Шошкић: Нема разлога за панику због курса динара

БЕОГРАД - Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је да нема разлога "за било какву врсту панике, ни психозе", нити да ће слабљење динара према евру бити дугорочни тренд, нити да је пред нама ситуација у којој ће ствари измаћи контроли што се тиче курса.

"Неће из простог разлога што НБС има инструменте којима може да интервенише, пре свега, девизне резерве земље су на врло задовољавајућем нивоу, оне су довољне да обезбеде финансијску стабилност", истакао је Шошкић у интервјуу Танјугу.

Он је рекао да је слабљење домаће валуте у протеклом периоду било "релативно скромних размера" - 4,3 одсто у прва два месеца 2012, "дакле, с те тачке гледишта брзина и динамика промена девизног курса нису неуобичајене за валутни режим у коме се динар налази".

Примера ради, имате валуте као што су пољски злот који је од јула до септембра прошле године ослабио за 12,4 одсто, турска лира која је од јуна до августа прошле године ослабила за 12,5 одсто, мађарска форинта која је од октобра до децембра 2011. ослабила за 9,5 одсто, навео је Шошкић.

Према његовим речима, често се заборавља да је динар у дужем временском периоду био врло стабилан, "ако погледате уназад како се кретао девизни курс ви ћете видети да од новембра 2010. године када је курс био преко 107 динара за евро, до сада када је око 110 динара то су промене које нису необичне за валуте које су у режиму флуктуирајућег девизног курса".

Говорећи о узроцима слабљења динара, Шошкић је истакао да су они увек везани за то каква су очекивања инвеститора око укупне макроекономске позиције наше земље, "некада ту имате нервозу која може утицати, а у последње време су присутни на девизном тржишту у већој мери и резиденти са својим трансакцијама, који вероватно имају процену како је курс динара у силазном тренду".

"Тачно јесте да се то поклопило са одређеним дешавањима - заустављање нашег односа са Међународним монетарним фондом, одређени ниво резерви на страни међународних инвеститора који се јавио последично, то је нешто на шта је НБС упозоравала да се потенцијално може десити".

"Све то скупа је креирало тржишне околности у којима се ми тренутно налазимо, ми верујемо да нема разлога за забринутост у овом смислу, помно пратимо шта се дешава на тржишту и спремни смо да користимо врло значајне и ефикасне алате које имамо у својој надлежности", рекао је Шошкић.

Поводом мишљења појединих стручњака да би Србија требало да уведе фиксни курс, Шошкић је истакао да је флексибилан курс изабран с намером, јер, по правилу, смањује потенцијалну цену коју земља мора да плати под дејством екстерних нестабилности. "Ако се деси финансијска криза и ако сте у режиму фиксног курса, врло лако се може десити да земља потроши све девизне резерве, да не успе да одбрани курс на фиксном нивоу и да пошто је потрошила резерве дође до огромне корекције курса, веће него што би требало", закључио је гувернер.

(Танјуг)

 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи