Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Франц Шаусбергер: игнорисaње жеље Војвођана води радикалнијим, а можда и сепаратистчким захтевима

Умереност није одлика Војвођана, али управо такву оцену добили су аутори предлога статута АП Војводине од Франца Шаусбергера, директора Института европских региона (ИРЕ) из Салцбурга и некадашњег известиоца Комитета региона ЕУ за Западни Балкан. Са садашње позиције шири мисију по земљама које су закорачиле у процес регионализације или то тек намеравају да учине, и свима понавља исто – да тај процес није услов за чланство у ЕУ, већ да он доказано доноси корист и за регионе и за њихове матичне земље.

За потребе међународног скупа „Војводина у процесима европских интеграција и међурегионалне сарадње“, који је у четвртак одржан у Новом Саду, Шаусбергер је припремио опсежну анализу Предлога војвођанског статута - „Нови Статут АП Војводине као допринос Републике Србије на путу ка ЕУ“. Поред осталог, упоредио је захтеве војвођанских власти преточене у тај предлог са примерима широм Европе, али је пажњу поклонио и корпусу, за део овдашње јавности, скандалозно спорних одредби.

- Доношење статута АП Војводине искључиво је унутрашње питање Србије и у том смислу нико не треба да очекује да ће Европска унија изаћи са ставом у којем захтева да тај акт буде усвојен, већ ће у најбољем случају ставити до знања да је процес регионализације користан у процесу приступања ЕУ и проближавању њеним стандардима, напомиње Шаусбергер у разговору за наш лист.

До каквог закључка сте дошли упоређујући предлог војвођанског статута са највишим правним актима региона, првенствено широм ЕУ?
- Предлог статута Војводине упоредио сам са великим бројем што са статутима региона, што са уставима федералних јединица и мој закључак је да је текст који је усвојила војвођанска скупштина прилично умерен. На лествици аката које сам анализирао, војвођански предлог се налази у средини. У њему се предвиђа далеко мање од онога што предвиђају устави региона и федералних јединица у Немачкој, Аустрији и Белгији, чији парламенти имају законодавну власт. Предвиђа мање и од статута италијанских региона. Војвођански статут, по мом суду, није близак Уставу из 1974. године, када је аутономија Војводине, као и Косова, била дефинисана у Уставу Србије и била је значајно шира. После свега, не могу да разумем страх који ваши политичари имају и од статута и од аутономије. Каткад ми се чини да већина критичара статута тај акт није ни прочитала, и да је то оспоравање мотивисано искључиво политичким разлозима. С друге стране, јасно ми је да након искуства са Косовом и Црном Гором, постоји тај резон да је већи степен аутономије заправо корак ка сепаратизму. Међутим, уверен сам да потврђивање статута Војводине гарантује стабилност Србије, док је, у супротном, могућа дестабилизација прилика.

Представништво у Бриселу

Једна од најспорнијих одредби у предлогу војвођанског статута је могућност отварање представништва Покрајине у Бриселу. Шта подстиче регионе да отварају канцеларије у престоници ЕУ?
- Своја представништва у Бриселу имају готово сви региони унутар Европске уније, као и региони чије земље још нису приступиле Унији. Присуство региона у Бриселу, показало се, неопходно је јер се управо ту доносе одлуке које могу бити и те како важне за један регион. Осим за добијање информација из прве руке, присуство у Бриселу омогућава лобирање за интересе региона. Ви, наравно, информације можете да добијете и од националне владе, али оне обично буду недовољне или их прекасно добијете. Зато је важно да сте присутни у Бриселу. Ако неки привредници из вашег региона желе састанак са званичницима ЕУ, то ће најбоље организовати ваше представништво. Знам шта се овој идеји највише замера и зато морам да нагласим да представништва у Бриселу нису дипломатска представништва, нити то могу да буду. Ниједан такав случај није забележен и то из простог разлога јер је оснивање дипломатских представништва искључиво у ингеренцији држава.

У чему би се огледала та дестабилизација?
- У случају да жеље Војвођана буду игнорисане, вероватноћа је да ће тиме бити генерисани радикалнији захтеви у погледу обима војвођанске аутономије, а можда ће они постати чак и сепаратистички. Уосталом, таквих примера имамо широм Европе. Због тога моја порука овдашњим политичарима гласи: не плашите се статута и аутономије, користите шансе које пружа регионализација.

Као последица незадовољства чињеницом да статут још није потврђен, појавила се идеја о томе да би тим питањем требало озбиљније да се позабави ЕУ и да употреби притисак на власти у Београду. Да ли је постоји таква могућност?
- О томе нема ни говора јер је питање статута искључиво унутрашње питање Србије. Међутим, иако то јесте проблем Србије, то је истовремено и проблем који стоји на њеном путу придруживања ЕУ. Наиме, није добро да земља у процесу евроинтеграција има неки унутрашњи проблем. Погледајте случај Хрватске и Словеније. ЕУ сматра да се спор између те две земље тиче само те две земље и да то морају да реше саме. За Хрватску је изузетно важно да реше тај проблем јер би у супротном био значајно отежан њен приступ ЕУ.
 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи