Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Опозиција о Статуту: "Удар без преседана" на Србију

НОВИ САД/БЕОГРАД - Опозиционе странке у Србији бурно су реаговале на најављено усклађивање Предлога статута Војводине с Предлогом закона о преносу надлежности на покрајину у Скупштини Војводине.

 


Високи руководиоци Демократске странке Србије и неколико десетина чланова ДС и грађана протестовали су данас испред Извршног већа и Скупштине Војводине у Новом Саду поводом усвајања предлога покрајинског статута.
Лигаши изашли из сале, исто најавила и СНС
Шеф посланичке групе ЛСВ Бранислав Богарошки, чији су посланици изашли из сале Скупштине Војводине, објаснио је да та странка не жели да поново расправља о већ усвојеном предлогу Статута пошто то, како је рекао, вређа углед и достојанство Скупштине Војводине.

"Не пристајемо на то да будемо третирани као ђаци понављачи", рекао је Богарошки.

И посланици Српске напредне странке најавили су да ће напустити седницу пошто наводећи да према Пословнику данашња расправа није могла да се нађе на дневном реду.

Оштре критике на рачун владајуће коалиције упутили су посланици Српске радикалне странке и Демократске странке Србије који су оценили да је расправа противзаконита и противуставна и оптужили владајућу већину за сепаратизам.
ДСС: Велика несрећа и рушење правног поретка

"Тај предлог статута је противуставан од самог почетка, а данашње измене немају никаквог смисла и то је игра с грађанима Србије и Војводине", рекао је потпредседник ДСС-а Милос Алигрудић.

Алигрудић је устврдио да је закон о преносу надлежности противуставан јер га, како је рекао, није усвојила Народна скупштина, а Влада Србије га је предложила да би га ускладила са предлогом статута који је "чист сепаратистички акт".

Овим актом, оценио је Алигрудић, грађани Србије добијају "велику несрећу и рушење правног поретка земље".

Председник Покрајинског одбора ДСС Зоран Лончар је нагласио да су сви функционери те странке из Војводине дошли да, уочи седнице Скупштине, протестују што Војводина "уместо аутономије загарантоване уставом Србије усваја статут са елементима државности".

Тиме се ствар могућност формирања нове државе на територији Србије, навео је Лончар.

"ДСС поручује свим грађанима Војводине који су за аутономију у саставу Србије да ће та странка наставити да се бори против неуставног статута већ следеће недеље у Народној скупштини, а уколико после тога буде неопходно и пред Уставним судом", казао је Лончар.

Омладина ДСС је испред зграда Извршног већа и Скупштине Војводине симболично оставила неколико гајбица банана и јогурта - банане због тога јер, како сматрају, Војводина ствара банана државу, а јогуртом подсећају, кажу, Социјалистичку партију Србије (СПС) на "јогурт револуцију" из октобра 1988, којом је збачено ондашње, како је оцењено, "аутономашко руководство".

СНС: Удар без преседана на државно јединство

Српска напредна странка саопштила је данас да би усвајање "противуставног" Статута и Закона о утврђивању надлежности Војводине био "удар без преседана" на државно јединство Србије, њен правни поредак, институције и равноправност грађана.

"Последњи је тренутак да представницима власти у Србији постане јасно да политички живот и политичка клима у случају усвајања ових аката више ни изблиза неће бити исти", наводи се у саопштењу СНС.

СНС је истакао да Скупштина Србије, пред коју ће доћи предлози закона и статута, не ужива поверење грађана Србије и не одсликава њихову вољу и да би прави суд о таквим одлукама "нелегитимних представника и данас нелегитимне скупштине" могли и морати дати једино грађани.

"Штетне последице нарушавања државног јединства Србије бројне су, далекосежне и погађају све грађане Србије. Немушта уверавања представника власти како у овим актима нема говора о комадању Србије шупље одзвањају пред одредбама Статута и Закона о утврђивању надлежности", пише у саопштењу СНС.

СНС је навео 10 разлога због којих су предлози статута и закона противни интересима државе Србије и њених грађана.

"Зато што је суштински супротан слову и духу Устава и закона Србије, успоставља паралелне институције, одузимајући готово све надлежности Републици Србији, нарушава јединство законодавне власти и судског система и једним потезом пера Републици Србији одузима сву имовину на територији Војводине, остављајући јој обавезу да финансира све поверене надлежности покрајине", пише у саопштењу.

Додаје се да се Србији одузимају пореске надлежности, а статус националних мањина користи као политичко оруђе, као и да се отвара могућност неограничених злоупотреба и узурпација власти мимо Устава.

"Предвиђа се стварање скупе и непотребне покрајинске администрације. Овакви предлози статута и закона немају за циљ општи бољитак грађана и стварање ефикасне администрације, него фрагментацију и слабљење Србије, као предуслов за остваривање циљева уског круга појединаца", пише у саопштењу СНС.

 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи