Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Пајтић: Статут није сепаратистички

Нови Сад -- Председник извршног већа Војводине Бојан Пајтић изјавио је да ће покрајина после усвајања Статута и пратећег закона имати већу аутомонију него раније.

Он је навео да ће ипак та аутономија бити много мања него у великом броју регија у Европи. Пајтић је у изјави новинарима у Скупштини Војводине уочи седнице, на чијем дневном реду су ова два документа, одбацио оптужбе да је Статут сепаратистички акт и додао да ће то бити јасно свима већ неколико недеља након усвајања.

"Никада не бих гласао за неки акт који би ставио под знак питања суверенитет Србије, нити би то учинио иједан посланик Скупштине Војводине", казао је председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић.

Он је рекао да је уверен да ће предлог закључка о усаглашавању Статута и Закона о надлежности добити двотрећинску већину у Скупштини Војводине.
Навео је да очекује да ће се и предлог Статута и Предлог закона о надлежностима врло брзо наћи на дневном реду Скупштине Србије, где ће, како је казао, ови акти такође добити уверљиву већину.

Пајтић је рекао да је СПС доставио додатне правно-техничке примедбе које је Извршно веће Војводине усвојило.

Посланици Лиге социјалдемократа Војводине најавили су да ће напустити седницу пошто не желе да други пут расправљају о Статуту Војводине.

Ребуплички и покрајински посланици и функционери Демократске странке Србије организовали су испред Скупштине Војводине протест и испред зграде оставили банане и јогурт.

Како је објаснио функционер ДСС-а Милош Алигрудић, јогурт су донели како би посланике СПС подсетили на тзв.јогурт-револуцију из 1988. када је Војводини укинута аутомонија, а банане зато што не желе да се од Војводине прави банана република.

Шеф посланичког клуба Српске радикалне странке Милорад Мирчић, с друге стране, најављује радикализацију протеста уколико Статут и закон о надлежностима буду усвојени.

"СРС је критиковао ове предлоге и у републичком парламенту ће бити против усвајања и предузимаће све могуће мере и парламентарне и ванпарламентарне, чак смо спремни на радикалне мере како би грађани овог дела државе схватили да је ово почетак демонтаже државе", поручио је Мирчић.

Влада Србије је у четвртак усвојила предлог закона о преносу надлежности, а војвођански парламент је октобра прошле године усвојио Статут који би требало да потврди Скупштина Србије.

СВМ: Промене у Статуту прихватљиве

Председник покрајинског парламента и функционер СВМ-а Шандор Егереши сматра да су промене у Статуту прихватљиве за већину у Скупштини Војводине.

Егереши верује да ће измењени акти већ данас бити усвојени и упућени Скупштини Србије.

Исправке у Статуту, пре свега, односе се на начин на који ће бити спровођени референдуми у Војводини, на питања покрајинске имовине и финансија, која ће бити дефинисана посебним законом, као и на склапање међурегионалних споразума, а не међународних уговора, како је првобитно гласило.

"Кад погледамо текст тих измењених делова Статута, морам да кажем да је то прихватљиво за већину, убеђен сам, у Скупштини Војводине. Мислим да оне не задиру у суштинске циљеве и чланове у тексту Статута, што значи да можемо и треба да их прихватимо“, рекао је Егереши.

Он је казао да највероватније неће бити потребно да се запошљавају нови људи у војвођанској администрацији после преноса нових надлежности, али ипак није искључио такву могућност.

"Кад говоримо о томе да отприлике 152 дефинисане надлежности треба да пређу у надлежност покрајине, онда морамо веома детаљно да сагледамо шта може покрајинска администрација да уради са тренутним бројем запослениих. Мислим да нема потребе да повећавамо тај број, убеђен сам да је овакав састав спреман и припремљен да обавља и нове надлежности“, сматра он.

Ако ови акти прођу у оба парламента, покрајинском и републичком, Војводина ће убудуће имати своју развојну банку, представништво у Бриселу, као и Академију наука и уметности.

Како је раније најављено, чим предлог закона о преносу надлежности стигне у Скупштину Србије, редовно седница ће бити прекинута, а хитно ће се на дневни ред ставити документи на чије измене и усвајање Војводина чека више од годину дана.
 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи