Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Пастор: Доношење Статута договорено с Тадићем

Суботица – Питање статута Војводине и закона о надлежностима покрајине покренуто је са мртве тачке и ускоро би се могло наћи пред посланицима Скупштине Србије, најавио је Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара, након разговора са председником Србије Борисом Тадићем. Пастор је јуче рекао да постоје реалне шансе да се предлог закона о преносу надлежности на покрајину за две недеље нађе у влади, а одмах затим са статутом на седници скупштине.

Он, међутим, није желео да говори о томе каква ће се верзија статута Војводине наћи пред посланицима, али је уверен да „не постоје намере сужавања оквира статута и закона”.

– За мене је прихватљива само варијанта статута коју је усвојила покрајинска скупштина и варијанта закона која се креће у пуном обиму унутар статута. Верујем да ће се та питања окончати на најбољи начин и да ће се показати да је вредело бити упоран – рекао је Пастор.

Због чега инсистирате на доношењу статута без измена у тексту, који је прихватила покрајинска скупштина, иако правни стручњаци указују на то да су поједине његове одредбе неуставне?

Због тога што постоји нешто што се зове „пудинг проба”, а у случају статута то је Уставни суд. Да би се оценило да ли је статут уставан, он пре тога мора проћи одређену процедуру и да буде усвојен. Сматрамо да је нацрт статута унутар уставних оквира, а онај ко не дели то мишљење након његовог усвајања може да покрене поступак пред Уставним судом да направи „уставну пудинг пробу”.

Да ли захтевом да се статут изгласа неизмењен СВМ на одређени начин уцењује владајући блок?

Ми не уцењујемо и нисмо то никада ни чинили већ само инсистирамо и тражимо да се поштује договорено, а доношење статута Војводине договорено је са председником Тадићем и владајућим блоком пред други круг председничких избора и после формирања владе. Ми само тражимо да се то поштује и ништа више.

И на последњим разговорима са Тадићем у четвртак, закључено је да је реално да се статут и закон о преносу надлежности нађу пред посланицима републичке скупштине крајем септембра или почетком октобра.

На доношењу статута и закона о преносу надлежности инсистирамо јер је то уставна обавеза која је требало да буде испуњена до 31. децембра прошле године и није питање да ли се то некоме свиђа или не. Устав предвиђа процедуру и обавезе који се морају поштовати јер тако функционишу парламентарне демократије и то је најзначајнији корак за сваког ко доживљава своју државу као правну државу.
 
Коментари (1)
1 недеља, 20 септембар 2009 18:28
todor
Kakvi su to "STOSEVI", da se nesto sto treba da ide po proceduri pita UVAZENI nas Predsednik DS i da se on ponasa kao sretnicar na zeleznici davajuci zeleno ili crveno svetlo za "neke dokumente ??!!!
Sta se to desava u ovoj ZEMLJI ,kad se komunikacije ostvaruju
sa da ili ne; moze ili ne moze; pored nas svih koji to "citamo" kao: Car radi u carevini, a zaboravlja da se tu radi u PARLAMENTARNOJ DRZAVI!!! a ne Carevini.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи