Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Пастор: ДС жели да нас уништи

Од мањинских заједница само смо још ми остали на ногама. Сви остали или су се утопили, или су на тако кратком ланцу према Демократској странци да ни главу не могу да дигну” Ове недеље ће уторак изгледа бити у четвртак. Тако лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, у уторак када разговора за НИН, објашњава померање његовог састанка са председником Републике Борисом Тадићем. “Претпостављам да је председник имао друге обавезе, које су овог тренутка прече од разговора са мном”. Пастор се, каже, последњи пут са Борисом Тадићем срео у октобру прошле године и како се од тад издешавало доста ствари поново је затражио састанак – који се, ево, још једанпут одлаже.
О чему ћете конкретно разговарати са Тадићем? Шта ћете тражити од њега?
- Начелни проблем је позиција СВМ-а. Ми смо у помало непријатној ситуацији јер смо део парламентарне већине а са законским пројектима се суочавамо као са пројектима готовог чина. Нисмо део никаквих консултација. Ја сматрам да је нормално да ако је неко члан парламентарне већине, да се тако и третира. А у великом броју случајева имам осећај као да смо опозиција. Поред тог начелног постоје и три конкретна проблема. Статут Војводине, Закон о надлежности Војводине који се наслања на тај статут и трећи је закон о националним саветима. Волео бих да чујем шта о томе председник мисли; када ће се ти документи наћи пред посланицима и какав ће бити њихов садржај.
Какав генерално имате однос са Демократском странком? И постоје ли разлике у односу према ДС на централном нивоу и ДС-ом у Војводини?
- Разлика је у томе да су у Новом Саду ти односи интензивнији; ми смо у скоро свакодневном контакту као чланови истог извршног тела. Што се тиче генералног односа СВМ-а и ДС-а то јесте партнерски однос; али у стварности имамо осећај да је идеја да у једном средњорочном периоду будемо савладани и уништени.
Од стране ДС-а? Мислите да је њихов циљ потпуни улазак у ваше бирачко тело и нестајање СВМ-а?
- То је неизговорени али стратешки интерес Демократске странке. Не због непријатељства према СВМ-у, или мађарској националној заједници, већ је реч о генералној амбицији ДС-а да око себе окупи све проевропске снаге у Србији. Колико видим, од мањинских заједница само смо још ми остали на ногама. Сви остали или су се утопили, или су на тако кратком ланцу према Демократској странци да ни главу не могу да дигну.
Ипак анализе показују да ваша странка и уопште Мађарска коалиција добија мање од 50 одсто гласова мађарске популације у Војводини. Да ваши сународници у највећој мери или не гласају уопште или гласају за ДС, Г17, ЛДП или ЛСВ.
- То је тачно. Од 2000. године ми смо у једној специфичној ситуацији. Наиме, ми смо неколико пута наговарали своје људе да гласају за ДС и за председника Бориса Тадића лично. На последњим председничким изборима он је у другом кругу победио захваљујући мађарским гласовима које је добио у Војводини. То оставља последице на наше бирачко тело а нисам сигуран да се то на прави начин цени у Београду. Али, у последње две године откад сам на месту председника СВМ чинимо све да не само зауставимо тај тренд одлива мађарских гласова већ и да се профилишемо као регионална странка и да покушамо да привучемо и неке немађарске гласаче.
Да ли отуда утисак да СВМ постаје барјактар борбе за аутономију Војводине. Да сте на том пољу надгласали и Чанка и војвођански ДС?
- Борба за аутономију Војводине није ништа ново у нашој странци. Нама је од виталног интереса да покрајина има што више надлежности. Јер, Мађара је у Војводини 15 одсто и у војвођанском парламенту ми можемо имати неку тежину; у целој Републици тај број је много, много мањи и природно је што Војводину видимо као окружење у којем реализујемо наше политичке циљеве.  
Постоје приче да је ваша тренутна борба за аутономију Војводине заправо резултат договора са Бојаном Пајтићем и војвођанским ДС-ом; који преко вас говоре оно што због унутарстраначке ситуације не би било исплативо да кажу.
- Добро је што има таквих прича; јер чим се прича о вама значи да вредите. Нисмо ничија продужена рука и сви ови наши садашњи напори да профилишемо своју позицију су усмерени на то да ни у будућности не дођемо у ситуацију да можда постанемо нечија играчка.
Уочљиво је да све мање помињете персоналну и територијалну аутономију на рачун аутономије Војводине. А подсетићу вас да ваш коалициони партнер Шандор Пал сматра да је аутономија Војводина српско–српско питање а да би Мађари пре свега требало да се боре за персоналну и територијалну аутономију.
- Господин Пал и ДЗВМ су део Мађарске коалиције али између нас постоје разлике. Он има право да сматра да је војвођанско питање српско–српско питање али се ја с тим не могу сложити јер је то ускогрудо гледање на ствари. По мени ни војвођанско питање, као ни, на пример, питање регионализације Србије није чисто српско питање јер Србија је и наша држава. Према томе, није нам свеједно како ће она бити организована. А наше залагање за аутономију Војводине није у супротности са борбом за персоналну и територијалну аутономију. Али, ми смо реални и свесни смо да су у овом тренутку војвођанска аутономија баш као и персонална аутономија много реалистичније него територијална аутономија општина са већинским мађарским становништвом. Ми смо због те идеје од неких групација сатанизовани иако та идеја није ништа друго до идеја о регионализацији, коју је у скорашњем интервјуу поменуо и Борис Тадић.
У интервјуу “Новостима” Борис Тадић је рекао да би ако би Војводина била једина регија у Србији, то државу чинило асиметричном и природно би производило нестабилности.
– Ја мислим да Србија има две покрајине. Не знам да ли је председник Тадић једну већ отписао. А ако имате две покрајине, не можете да говорите о асиметрији.

Горислав Папић
(НИН, 07.05.2009)
 
Коментари (2)
2 недеља, 05 јул 2009 01:01
Ištvan
"- Борба за аутономију Војводине није ништа ново у нашој странци. Нама је од виталног интереса да покрајина има што више надлежности. Јер, Мађара је у Војводини 15 одсто и у војвођанском парламенту ми можемо имати неку тежину; у целој Републици тај број је много, много мањи и природно је што Војводину видимо као окружење у којем реализујемо наше политичке циљеве. " - Ovaj je bolesnik, od karijere secesionista i zato treba da otvorimo dobro oči kako nebismo izrodili još jednog Mila Mesića. Koji su njegovi politički ciljevi to i vrapci znaju odavde do Brisela. A to što on ima tolike ambicije da otcepi vojvodinu sa samo 6% na to spremnih vojvođana njemu ne smeta da trabunja. Da je ovo neka država, kao što nije, ovaj bi odavno vadio krompir po Zabeli.
1 субота, 09 мај 2009 08:09
zeljko pavlovic
Није да не зна,али му не пада на памет да прихвати!!!!
Каже,мртав 'ладан,,...Закон о надлежности Војводине који се наслања на тај статут..,,од када је ,,тај,,статут јаче правне снаге од Закона Скупштине РС?
Можда само''тај''Статут мора то бити,макар мало да је јачи!?
Г.Пастор се сетио да Србија има две Покрајине,а Председник је то на тренутак ''заборавио''!
Уствари у датом тренутку првом одговара да то истакне,а онај други би најрадије да се то више не помиње!
Беше му!
У сваком случају,експерименти СВМа су исплативи њима самим,али питам се до које границе?
Ако дара пређе меру?
ГЛАВНИ није много наиван,солидно га саветују.
Сад је бацио коску!
Устава и цигара(хлеба понестаје а коме је сад до игара)!
За непушаче, ту је тенис,Звезда, универзијада.....
Приче ко'лко 'оћеш,криза је депласирана као тема!
Уосталом један министар рече да Србија излази из кризе!''Верујте мени'' каже!
Верујте му,па неће човек лагати!

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи