Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

САНУ апелује: Војводина не може да има своју академију!

САНУ апелује на власт да на територији Србије не дозволи формирање Војвођанске академије наука, правници упозоравају да се од Војводине ствара парадржава

За Српску академију наука и уметности потпуно је неприхватљиво оснивање Војвођанске академије наука и уметности предвиђено Статутом Војводине, који је прекјуче усвојила и Влада Србије. У САНУ кажу да су свугде у свету академије наука и уметности националне установе које оснива држава, а Војводина као покрајина на то, по Уставу Србије, нема право!

Председник САНУ Никола Хајдин каже за Пресс да је Председништво академије, на седници одржаној још 27. новембра прошле године, закључило да се оспори формирање још једне академије на тлу Републике Србије. Тај став је, објашњава Хајдин, 29. децембра 2008. прослеђен и Влади и Скупштини Србије, као и Скупштини АП Војводине и њеном координационом телу за израду Статута. Међутим, како видимо, српски политичари су се оглушили о став САНУ!

Ово је само први корак

Председништво САНУ објашњава да су свуда у свету академије наука и уметности у основи националне установе, па је уобичајено да свака држава има једну националну (државну или краљевску) академију наука и уметности.


- Како је академија превасходно научна установа, њу може основати само онај државни орган који располаже надлежношћу у области науке. Таквом надлежношћу АП Војводина не располаже, пошто јој члан 283. став 2. Устава Србије то не додељује. Другим речима, уређивање науке, укључујући и оснивање наука и уметности јесте искључива надлежност Републике Србије, а не и АП Војводине. Отуда се чланом 29. тачком 10. Статута Војводине, која носи наслов „Наука, иновације и технолошки развој", узурпираном надлежношћу покушава да образује војвођанска академија наука и уметности - каже се у допису који је Председништво САНУ упутило надлежнима.

- Дакле, став САНУ је сасвим јасан! Ништа ван тога ја немам да додам - завршава Никола Хајдин.

Академик Матија Бећковић каже да би фантомска ВАНУ могла да буде заметак неке нове државе на територији Србије! Бећковић то сликовито описује овако:

- Када академија добије млађу сестру у својој покрајини, можда ће и држава да добије сестру у истој тој покрајини...

Иначе, осим академије, Предлогом закона о утврђивању надлежности Војводине и пратећим Статутом Војводина добија своју Владу, канцеларију у Бриселу, а Нови Сад постаје главни град. Такође, премијер Мирко Цветковић и лидер ЛСВ Ненад Чанак договорили су се и да сва јавна предузећа на територији покрајине пређу у „власништво Војводине" и да усвојене надлежности покрајине не могу да се смањују ниједним другим законом.

Професор права Богољуб Милосављевић сматра да власт у Београду мора да заустави опасне тенденције да „Војводина добије све елементе државности".

- Јасна је намера Чанка и Бојана Костреша да тај Статут буде само први корак. Они већ најављују да ће захтевати и да Покрајина добије законодавну и судску власт! То се никако не сме дозволити, то ниједна покрајина на свету нема - каже Милосављевић и закључује да статутом грађани Војводине „суштински не добијају готово ништа":

- Грађани су у целој тој причи заборављени. То што се власт сели из Београда у Нови Сад, човеку из Панчева не значи апсолутно ништа. Значи само онима на власти у Новом Саду, који ће да одређују пројекте, распоређују новац...

Портпарол ЛСВ Александра Јерков пак тврди да ће Војвођани осетити „ситне бенефите у ефикаснијој администрацији", док ће конкретну корист видети тек када се питања имовине и изворних прихода реше законима, који су у припреми:

ЛСВ: Не дамо паре

- Они треба да дефинишу да покрајина управља својом имовином и убира приходе. Тако би Војводина могла да располаже путевима, поштама, газдује шумама, водама, електропривредом... Сада покрајина убира приходе и свих 100 одсто шаље у Београд, који враћа седам одсто. По доношењу закона, сав приход остаје у Војводини, а републици плаћамо само онолико колико коштају државне надлежности: војска, полиција, спољна и фискална политика. Све остало остаје у Војводини - категорична је посланица ЛСВ.


Покрајинска Скупштина данас о Статуту!

Скупштина Војводине данас расправља о корекцији Предлога статута. Шеф владајуће Листе за европску Војводину Драгослав Петровић каже да ће на дневном реду бити „козметичке" измене статута.

- Те измене ће обухватити 11 чланова, али не дирају у надлежности Војводине који су утврђене предлогом статута усвојеним пре годину дана. Војводина је Предлогом закона о надлежностима добила широку аутономију, и очекујем да ће две трећине посланика прихватити измене статута - казао је Петровић.

За корекцију и усвајање статута у покрајинском парламенту довољни су само гласови посланика ДС-а.

 
Коментари (1)
1 недеља, 08 новембар 2009 20:07
Vanzemaljac
A ko gospođice daje penzije,ko plaća obrazovanje,ko zbrinjava bolesne i iznemogle,ko alimentira potrebe u zdravstvu,puteve, bez ovog što si nabrojala,samo 7% se vraća,lepo te instruira taj stari autonomaš,propali direktor...doduše njegova priča je malo fleksibilnija.Ugasićemo mi "žuto preduzeće" pod stečaj ćete vi na prvim izborima ,pa se onda muvajte sa "Ličkim opankom" i ostalim separatističkim skeletima!

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи