Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Слободан Вучетић: Статут у највећем делу усаглашен са Уставом Србије

Београд – Бивши председник Уставног суда Слободан Вучетић сматра да је предлог Статута Војводине са унетим изменама "у свему што је битно" усаглашен са Уставом Србије.

"Досадашњи предлог Статута Војводине у свим суштинским питањима у којима није био сагласан, по мишљењу стручњака, са Уставом, сада је у највећем делу, могло би се рећи, у свему што је битно, усаглашен са Уставом Србије, односно директно са предлогом Закона о утврђивању надлежности Војводине", рекао је Вучетић.

Вучетић је, као пример, навео да се сада у Статуту не помиње формулација да је Војводина европска регија, или да Војводина закључује међународне уговоре, већ само регионалне уговоре.

Такође, не говори се о томе да Војводина утврђује своје изворне приходе, већ, као што Устав налаже, изворне приходе утврђује Република посебним законом... избачена је формулација да је Нови Сад главни град Војводине, а убачен термин да је то главни административни центар Покрајине, рекао је он.

Нека од питања која су била предмет значајних спорова такође су решена, као што је питање промене територије Војводине. Како је објаснио Вучетић, дата је врло прецизна формулација која се налази у Уставу Србије - да се промена граница територије може вршити само путем референдума грађана, у складу с прописима које доноси Република.

"Сада је то прецизно унето и утврђен прецизан поступак евентуалних промена граница територије Војводине", указао је он и навео да су остала нека питања која су истицале опозиционе партије, као што је, на пример, назив извршног органа Војводине.

"Он је и даље у тексту закона остао под називом - влада аутономне покрајине Војводине, као извршни орган, што није суштински у сукобу са Уставом. Устав то питање не регулише, већ оставља Покрајини могућност да својим Статутом уреди то питање", рекао је Вучетић.

Када је реч о оснивању војвођанских институција, Устав је изричитом формулацијом оставио Покрајини да својим Статутом и другим актима, у складу са Уставом, утврди начин избора надлежности, начин рада органа Покрајине, служби и других институција.

"Остала је могућност формирања развојне банке Војводине и војвођанске академије наука, јер су сматрали да то није у супротности са Уставом, што би се могло успешно доказивати, јер се Устав тиме не бави. Оно што пише у члану 183. је изричито набројено као покрајинска надлежност, која се даље разрађује законима", казао је Вучетић.

Он је навео да, у случају спора око неке одредбе Статута, па и Закона о надлежностима, тај спор ће моћи да се решава пред Уставним судом, који ће одлучивати о томе да ли је нека одредба у складу са Уставом.


http://www.nspm.rs/

 
Коментари (3)
Мислим да нама Србима заиста није потребно мишљење једног "црногорца" о било чему у вези са Србијом. А о усаглашаености нестатута невојводине не треба нам поготово мишљење "црногорца" који није чак ни правник. Мада он наступа ауторитативно, к'а прави "црногорац". Па био је члан Уставног суда (Боже нам опрости!?). Јер нема живог роба Србског који не види из авиона да нестатут срамно повређује многе најважније уставне одредбе. Али, "црногорац" је добио задатак да брани неодбрањиво. Разумем га - плаћен је за то - али ми га је на врх .....
2 уторак, 17 новембар 2009 18:27
Vojislav
Kada god treba raditi nesto na stetu Srbije, pozivaju ovoga Crvenog Crnogorca, da nam kao nesto on protimaci. Nemam pojma kakve su kvalifikacije doticnog druga, ali ni po cemu lepom ne mogu da ga se setim i upamtim. Ko je on i ko njega pita i za sta? Zasto je njegovo tumacenje ima toliku tezinu? Voleo bi kada bi me neko upoznao sa ovim simnjivim likom. Sto ga zovu kada je BIVSI? U ovoj drzavi sve se menja, samo Crveni (SKJ) ostaju.
1 субота, 14 новембар 2009 14:34
Петар
Овог човека памтимо као главног антисрпског уставотумача у времену Титових наследника и распада Југославије. Увек је био на страни оних који су комадали српске државе. После извесног ћутања, као стрвинар опет се оглашава.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи