Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Статут пред расплетом

ДАН пошто је поднео оставку на чланство у Управном одбору НИС које му је протеклих пола године, како каже, одузимало од шест до осам сати дневно, Душан Елезовић се у среду у потпуности вратио дужностима председника Покрајинског одбора Демократске странке.
Један од првих предстојећих потеза биће разрешење спора са СВМ на северу Бачке, у Суботици и Малом Иђошу, а све у ишчекивању расплета у вези са Статутом и Законом о надлежностима Војводине.
- Од 45 војвођанских општина, ДС има већину у њих 40, а у САПВ од 120 посланичких мандата - 65. Стога ДС мора да оправда поверење дато бирачима, а на том путу економска криза нам је додатна тешкоћа - рекао је Елезовић у интервјуу "Новостима".
* За разлику од многих војвођанских политичара, једино ви упорно и даље тврдите да ће се Предлог статута и Закон о надлежностима ускоро наћи на дневном реду Скупштине Србије. На чему темељите свој оптимизам?
- Министарка Снежана Маловић, која је члан Комисије за усаглашавање Закона о надлежностима, изјавила је да предстоји сусрет представника републике и покрајине на ту тему. После тога је логично очекивати да покрајински посланици усвоје Закон о аутономним надлежностима, а затим нам преостаје да чекамо усвајање, које је, судећи према најави председнице Скупштине Србије могуће очекивати до краја летњег заседања.
* Значи ли то да сте ви боље информисани од председника Извршног већа Бојана Пајтића, који је рекао да се, практично, у последња два-три месеца, Закон није померио с почетка?
- Пајтић је вероватно и боље информисан. Колико сам ја разумео, он је само тврдио да Маловићева није износила појединости о томе да ће из текста бити избачен главни град Војводине, право на потписивање регионалних споразума и слично. Тачно је да се у претходна три месеца није много радило, јер је, очигледно,
Влада Србије имала друге приоритете, услед глобалне економске кризе.
* Постоји ли, према вашим сазнањима, могућност да Скупштина Србије, ипак, одбије Статут и Закон о надлежностима?
- Теоретски, све је могуће. Али, реално гледајући, тешко је без ваљаног разлога одбити документе за које председник државе и ДС, председник Владе Србије и председник Извршног већа гарантују да не садрже антиуставне елементе. Чињеница је и да опозиција дизањем прашине око Статута покушава да поново придобије бираче који су им окренули леђа на прошлим изборима.
* А зашто, онда, ваши коалициони партнери из СПС, мало, мало, па поручују да неће гласати за "државу у држави"?
- Не знам зашто Ивица Дачић даје такве изјаве. Чињеница је да су они за Статут гласали у Скупштини Војводине. Како би Закон о надлежностима могао да измакне контроли када њихов ресорни министар Жарко Обрадовић седи у трочланој комисији за обликовање Закона о надлежностима? Заиста ми је то нелогично.
* Има ли истине у спекулацијама да односи београдског и војвођанског ДС нису најбољи?
- Комуникација са врхом ДС, укључујући и председника Тадића је одлична, баш као и са ресорним министрима у Влади Србије.
* Како тумачите све гласније најаве Иштвана Пастора, лидера СВМ, о преиспитивању подршке власти?
- Не верујем да може доћи до озбиљнијег нарушавања односа између ДС и СВМ. Ми смо с њима у појединим општинама Војводине у коалицији већ 13 година. Повремено буде неспоразума, али увек их превазиђемо.

КОРИСТЕ НАЦИОНАЛНУ КАРТУ
* ИМА ли оправданости у захтеву Мађарске коалиције да се у Суботици уведе цивилна мултиетничка стража?
- Тај захтев нема утемељење у реалности, то је покушај да се издраматизује нешто, по сваку цену. Чињеница је да неке националне странке чине све како би тзв. националном картом и покушајем произвођења страха код својих сународника покушале да врате бираче који су на прошлим изборима уместо за националну опцију, гласале за ДС и нашу проевропску опцију.

РУСИ И МИ РАЗЛИЧИТО РАЧУНАМО
* КАКО је могуће да је према нашој рачуници НИС остварио добит од две милијарде, а по руској је губитак од 10 милијарди динара?
- Испоставило се да постоје различите методе за израчунавање биланса. У нашем књиговодству није пракса као код Руса да се у крајњи биланс рачунају унапред и сва судска потраживања у споровима за које се очекује да ће пристићи, било да су у корист или на штету предузећа. Верујем да ће нова ревизија дати повољнију слику о прошлогодишњем пословању. Морам да кажем да су руски представници веома разумни и добронамерни.Сви проблеми су до сада решавани консензусом, па верујем да ће тако бити и у вези са завршним рачуном за 2008.
 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи