Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Сутра последња заклетва регрута на редовном служењу ВС

Последња генерација регрута Војске Србије на редовном служењу војног рока положиће сутра свечану заклетву у пет центара за обуку широм земље, а централна свечаност биће одржана у касарни у Јакову.

Осим у Јакову, регрути децембарске класе Војске Србије (ВС), који војску служе шест месеци, заклетву ће положити и у центрима за обуку у Сомбору, Ваљеву, Лесковцу и Зајечару.

Очекује се да полагању заклетве у Јакову присуствује и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић.

На позив за служење војног рока са оружјем у децембарском упутном року одазвало се 1.468 младића, што је око 98 одсто од позваних.

Скупштина Србије усвојила је у среду, 15. децембра, Одлуку о укидању обавезе служења војног рока која предвиђа да та обавеза престане од 1. јануара 2011. године.

Од првог дана наредне године, Војска Србије биће у потпуности професионална али ће бити омогућено добровољно служење за одређен број младића и девојака који желе да проведу три месеца на основној војничкој обуци.

Добровољно служење војске са оружјем биће омогућено и женама и резервистима који су обавили цивилну службу или су војни рок раније одслужили без оружја.

Темељи војне обавезе у модерној Србији успостављени су у годинама консолидације Првог српског устанка.

Почетком 1807. године одређено је да је у кући у којој живи до три мушкарца, један обавезан да иде у војску, односно два уколико у кући живи „три до пет мушких задругара”.

Након успостављања стајаће војске 1836. године, војна обавеза и даље није била општа јер је бројно стање оружаних снага било релативно мало, па за тим није било потребе.

Општа војна обавеза, каква се у различитим облицима најдуже задржала, успостављена је тек након српско-турских ратова 1876-1878. године, када је одлучено да се укине Народна војска.

(Бета) 

 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи