Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Тадић: Србија - традиционално децентрализована земља

Председник Србије Борис Тадић изјавио да Србија мора структурно да се мења и да је претпоставка за успешан развој земље да њено уставно устројство буде ефикасно.

"Уставно устројство Србије треба да буде такво да омогући равномерни развој Србије, да се зна која институција има коју надлежност", рекао је Тадић новинарима у Ужицу на прослави славе Демократске странке чији је председник.

Тадић је истакао да би било добро да се дискусија о тако важним питањима која се тичу свих грађана подигне на највиши могући ниво и навео да свако у Србији има право да покрене иницијативу за измену Устава - од грађана до председника Републике.

Онима који су претходних дана реаговали на његову иницијативу, Тадић је поручио да нико никога не може спречити да покреће иницијативе за промену Устава.  "Нема никакве дилеме да Србија не може бити асиметрична држава када је у питању укупан развој, а који можемо подвести под општи назив - регионализација Србије", рекао је Тадић и навео да је Србија "традиционално децентрализована земља".

Није природно, додао је, да постоји само једна регија са прецизно дефинисаним надлежностима. "Само уставно решење које третира регионализацију и децентрализацију не доводи само по себи до развоја и зато сада градимо инфраструктуру да би се обезбедио равномерни регионални развој, што је основ за бољи живот грађана", рекао је Тадић.

Према Тадићевим речима, неразвијеност појединих делова Србије "трагичних размера" је наслеђе прошлости са којим Србија коначно мора да се суочава. Због тога, како је додао, питање промене Устава, пре свега у процесу према регионализацији Србије и питање изградње инфраструктуре јесу директно везани једно с другим и у смислу побољшања живота људи који живе у недовољно развијеним општинама.

"Сада ће заступници централизације, обједињавања свих институција у једну, што води концентрацији власти, па чак и некој врсти суспензије демократије, рећи да регионализација води распарчавању Србије, али грађани нису наивни и неће поверовати таквим причама, јер многе децентрализоване земље са јаким надлежностима региона веома су снажне", рекао је Тадић.

Говорећи о броју посланика у Скупштини Србије, Тадић је рекао да је то "политичко, али и економско питање", јер грађани треба мање да плаћају, али истовремено не могу се умањити трошкови државе у мери у којој она не може да функционише.

"Број посланика није питање око кога данас треба да одлучимо, али је потребно да дискутујемо о томе", рекао је Тадић и додао да заједно са тим треба уредити и питање оснивања, функционисања и финансирања политичких странака.

http://www.studiob.rs/
 
Коментари (2)
2 четвртак, 09 јул 2009 16:06
todor
Pa ovaj nas Predsednik zamislja i govori kao da je drzavnik ogromne drzave, a gubi iz vida, da smo po broju stanovnika
tu oko velicine pariza, ili tako sl. gradovima,a po bogatstvu
i ekonomskom i socijalnom stanju tamo negde blize africi.Pokusava da preslikavanjem nekih karakteristika-osobina u snaznim zemljama nama sebe prikaze kao boze moj velikog tvorca i drzavnika, a ne oseca, da je sve to jedan ne realan san coveka koji bi hteo da bude velik.Koliko te njegove price i rad imaju slicnosti sa pisanijama Radoja Domanovica dobro je da se proveri i nesto napise za siru upotrebu.
1 четвртак, 21 мај 2009 20:43
baco1946@live.com
neću puno.samo jedno pitanje:KO je ovom razbijaču Srbije dao da radi ,šta radi? Sklonite ga dok još imate malo vremena.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи