Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

У потрази за војвођанским геном

Пројекат испитивања способности генетичког материјала становништва Србије и Војводине да се мења и прилагођава условима животне средине, прво је  истраживање тог типа у нашој земљи и од великог је значаја у смислу укључивања наше форензике и ДНА технологије у савремене токове.


Резултати ће бити  основ базе података, а користиће се у медицинским истраживањима,  при форензичким обрадама криминалистичких случајева, као  и у идентификацији људи.

Институт за судску медицину, токсикологију и молекуларну генетику Клиничког центра Војводине укључен је у Пројекат испитивања генетичке варијабилности становништва Србије, који финансира Републичко министарство за науку, а самостално се изводи Програм испитивања генетичке варијабилности популације Војводине.

"Све европске институције траже да се изврши то мапирање у матичним земљама, што ће помагати у генетским испитивањима везаним за здравствено стање, као и у правним радњама које могу бити везане за грађане Војводине", изјавио је за Радио-телевизију Војводине директор Клиничког центра Војводине проф. др Драган Драшковић.

Према анализама узорака узетих од 104 особе, становништво  Војводине генетски је слично популацијама у окружењу.

"Популација Војводине поседује и неке специфичне секвенце у одређеном проценту блиске руској, финској и пољској популацији. Генерално се може рећи да популација Војводине поседује изузетну сличност са популацијом Јужне, Средње и Источне Европе", каже др Драгана Згоњанин, форензичар из Клиничког центра Војводине.

Пројекат испитивања генетичке варијабилности Војводине финасира покрајинска Влада преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој.

 
Коментари (3)
3 петак, 22 јул 2011 21:31
Krvna grupa A
Dokaz da su Srbi STAROSEDEOCI na Balkanu, je podatak da je među Srbima je najzastupljenija krvna grupa A
(nastala pre 15.000.godina u Sredo-zemlju i Balkanu gde je ima procentualno najviše na svetu)!!!
Ako dodamo još antrolpološku sličnost (dužina kostiju, i dr) sa skeletima pronađenim u Lepenskom viru, Vinči,...
2 среда, 12 јануар 2011 12:34
Бранислав
Овако кажу стричнњаци из Швајцарског инстутута за генетику ИГАНЕА (скраћени текст):
"На Балкану истраживање порекла није се показало великим проблемом, те су стручњаци из Швајцарске, дошли до закључка да је просечан СРБИН, 30 одсто словенског порекла, 21 одсто илирског, 18 одсто тевтонског, 14 келтског, 9 одсто феничанског, али и да 6 одсто порекла вуче од хеленских народа и око 2 одсто викиншке крви.
Даљом анализом резултата швајцарских генетичара, тако, може се доћи до закључка да су АЛБАНЦИ, без Косова, чији се квазиисторичари деценијама расипају разноликим доказима чистоте свог илирског порекла, у једнакој мери Илири, колико су и становници Србије. Осим трећине илирског, њихов профил носи 20 одсто словенског, 18 одсто трачанског, 15 феничанског, 14 одсто хеленског и, како се чини, незаобилазних два одсто викиншког порекла.
Како је објаснила Ирна Пазос, ДНК генеалошки тестови показују хаплогрупу, односно древна премена којима су преци припадали и, суштински, регионе из којих су, пре четрдесетак или више, генерација дошли. Анализе за народе начињене су као предложак за комерцијални део читавог пројекта, који омогућава да се реконструише порекло са очеве и мајчине стране, све негде до 10. или 11. века. Довољно."
1 понедељак, 10 јануар 2011 12:04
Velibor
A nema sa srpskim genom,zar ne?
Kakve gluposti...

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи