Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg https://nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Војвођанске странке не одустају од аутономије

Београд, Нови Сад, Суботица - Савез војвођанских Мађара и Лига социјалдемократа Војводине неће подржати било какву измену Предлога статута Војводине уколико се тиме нарушава њена аутономија, рекли су за Данас лидер СВМ Иштван
Пастор и заменик председника ЛСВ Бојан Костреш коментаришући могућност враћања највишег правног акта Покрајине из процедуре Скупштине Србије у војвођански парламент „на дораду ради усаглашавања с Нацртом закона о надлежностима“.

Према незваничним сазнањима, радна група Владе, у којој су министарке правде и НИП-а Снежана Маловић (ДС) и Верица Калановић (Г17 плус) као и министар образовања Жарко Обрадовић, написала је Нацрт закона о надлежностима, са одредбама које би за аутономију Војводине биле корак уназад у односу на Предлог статута. Покрајина неће имати статус европске регије, неће моћи да склапа међународне уговоре, доноси законе и одређује службени језик, нити ће имати главни град и владу.

- Теоретски је могуће да Предлог статута буде враћен у Нови Сад, уколико би Извршно веће Војводине повукло предлог ради измена. Уколико се ДС и Г17 плус о томе договоре, посланици ЛСВ-а неће учествовати на седници Скупштине Војводине на којој би се разматрале евентуалне измене Предлога статута. Нисмо спремни да прихватимо смањење надлежности. Мислимо да нисмо ни неспособни да би нам се из Београда враћали предлози као домаћи задаци - наглашава Костреш.

Костреш истиче да би волео да га о евентуалним изменама статута и пратећег закона обавести премијер Мирко Цветковић, а не новинари, и да коалициони партнери нису обавестили ЛСВ о томе да би Предлог статута могао бити враћен у покрајинску скупштину.

Заменик Ненада Чанка наводи да се тренутно на више нивоа разговара о текстовима Предлога статута и закона о надлежностима.

- О томе се воде сложени разговори међу странкама у Влади Србије и у покрајинском Извршном већу. Из тих разговора требало би да уследи закључак, после којег ће бити предложено коначно решење о оба документа. Очекује се да ће до тога доћи до краја лета - закључује Костреш.

Иштван Пастор, председник СВМ-а, не верује да би Предлог статута могао да буде враћен у Скупштину Војводине „на дораду“.

- То није реално. Једина могућност за то је да се републички парламент о њему не изјасни позитивно, али то је мало вероватно јер Предлог статута неће бити ни стављен на дневни ред Народне скупштине уколико се зна да неће бити изгласан. Ако се у Београду одлучи да врате статут на измене и ново гласање у Скупштини Војводине, ми то нећемо подржати - наводи Пастор.

Пастор наглашава да би брисање појединих чланова из Предлога статута уједно било „брисање Војводине из реалности“ и да СВМ неће на то пристати. Он сматра да ће се прича о усвајању статута и пратећег закона одлагати у недоглед, „јер унутар ДС-а нема политичке храбрости да се суочи с проблемима“.

Када је реч о закону о надлежностима, Иштван Пастор каже да је то прича стара пет месеци и да је очигледно да се налази на дну државних приоритета.

Председник Србије Борис Тадић упозорио је јуче да се „много варају“ они који мисле да ће се Војводина вратити на стање из 1974, да је дебата о статуту „исполитизована“, као и да тај акт мора бити усаглашен са Уставом Србије.

- Статут Војводине је исполитизован на потпуно контрапродуктиван начин. Претходни месеци, од када је статут ушао у јавну расправу, послужили су ми да пажљиво осмотрим ко какве мотиве има. Та дебата је била корисна јер су се виделе и скривене тежње њених учесника. Приметио сам неколико типских понашања. Једно производи велики страх код грађана да се Војводина отцепљује баш као што је на пример и Косово кроз историју хтело да се отцепи од Србије. Верујем да неће моћи ни Косово на крају овог политичког процеса, али дубоко верујем да Војводина и нема намеру да се отцепи - казао је Тадић новинарима након доделе награда даваоцима крви у Црвеном крсту Србије.

Председник Републике је поновио да статут Војводине мора бити усаглашен са Уставом, а закон о надлежностима мора да проистиче из Устава.

- Они који у Војводини мисле да ће се статутом или законом о надлежности Србија вратити на ниво из 1974. много се варају. Тај устав је угрозио интегритет Србије. Ако је то тако било, зашто би се сада враћали на таква решење - рекао је Тадић и упозорио да греше и „неки становници Војводине који сматрају да Нови Сад треба да постане војвођански Београд“.

Он је казао да се причом о статуту Војводине „замаглила прича о регионализацији Србије“.

- С друге стране, замаглили смо једну важну тему, а то је регионализација и смањио се простор у коме треба продискутовати демократски о питању регионализације без којег нема развоја. То није питање које се у Србији увек третира као намера сепаратизма, то је крајње функционално питање - закључио је Тадић.

Статут чека од октобра

Војвођански парламент усвојио је Предлог статута у октобру 2008, а већ шест месеци трају усаглашавања на релацији Нови Сад - Београд о тексту пратећег закона, како би се оба документа у исто време нашла на дневном реду Скупштине Србије.
 
Коментари (2)
2 петак, 24 јул 2009 14:36
Luka
A sad svi na svoje radne zadatke... (copyright S.Milosevic.)
1 петак, 24 јул 2009 11:19
Zoki
ma kakav statut,nema podela Srbije,dosta nam je toga,hocemo jedinstvenu i celovitu Srbiju!!!!Vojvodina je SRBIJA,Kosovo je SRBIJA i tu nema sta da se vise prica!Zivela Srbija!!!!!!!!!!

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи